Μετά τους λύκους, τα σκουλήκια, αλλά και τους βάτραχους, σειρά έχουν οι σκύλοι, οι οποίοι φαίνεται να βρήκαν τρόπο να προσαρμοστούν στο ραδιενεργό περιβάλλον που βρίσκεται πλέον το Τσερνόμπιλ εδώ και 4 δεκαετίες!
Μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Canine Medicine and Genetics, ανέφερε ότι οι απόγονοι των σκυλιών που βρίσκονταν στο Τσέρνομπιλ κατά τη διάρκεια της πυρηνικής καταστροφής, παρουσιάζουν διαφορετική ανάπτυξη και πρωτοφανή αντοχή σε ακραίες καταστάσεις.
Τόνισαν βέβαια, πως συνεχίζουν τις έρευνες έτσι ώστε να κατανοήσουν πλήρως το πώς οι σκύλοι καταφέρνουν να επιβιώσουν στο ραδιενεργό περιβάλλον του Τσερνόμπιλ και να προσαρμοστούν σε αυτό.
Η μελέτη, με επικεφαλής το NC State University στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι επιστήμονες εξετάζουν τη γενετική σύσταση των αδέσποτων σκύλων που ζουν κοντά στο πρώην εργοστάσιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις 26 Απριλίου του 1986, συνέβησαν δύο εκρήξεις στον αντιδραστήρα 4 της πυρηνικής μονάδας στο Τσέρνομπιλ οδηγώντας σε τεράστια έκλυση ραδιενέργειας και στη δημιουργία ραδιενεργών νεφών.
Μετά από 38 χρόνια, τα εναπομείναντα σκυλιά – απόγονοι εκείνου του τραγικού δυστυχήματος συνιστούν ένα ενδιαφέρον δείγμα για την επιστημονική μελέτη και τις κατευθύνσεις που ανοίγονται στο μέλλον.