Αρχική Special Topics Ρωσία: Ο Άσαντ έλαβε άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους- Η ιστορία του (Βίντεο)

Ρωσία: Ο Άσαντ έλαβε άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους- Η ιστορία του (Βίντεο)

0
asant putin jpg
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Μπασάρ αλ Άσαντ στις 24 Ιουλίου 2024 στο Κρεμλίνο. Φωτ: Valery Sharifulin, TASS.
Διαφήμιση

 

Τέλος στο θρίλερ για τον Μπασάρ αλ Άσαντ έδωσαν οι Ρώσοι, καθώς το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε λίγο πριν τις 8.00 το βράδυ της Κυριακής ότι ο Άσαντ και η οικογένεια του βρίσκονται ήδη στη Ρωσία.

Σύνταξη: ecozen.gr

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο η Μόσχα έδωσε άσυλο στον πρώην πρόεδρο της Συρίας που εγκατέλειψε νωρίτερα σήμερα Κυριακή 8/12, τη χώρα του.

 «Ο Άσαντ και τα μέλη της οικογένειάς του έφτασαν στη Μόσχα. Η Ρωσία, βάσει ανθρωπιστικών λόγων, τους χορήγησε άσυλο», δήλωσε συγκεκριμένα πηγή του Κρεμλίνου στα δημόσια ειδησεογραφικά πρακτορεία TASS και Ria Novosti.


Η Ρωσία έχει επίσης ζητήσει τη Δευτέρα κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

 Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Κυριακή 8/12 ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εγκατέλειψε το αξίωμά του και αναχώρησε από τη χώρα, αφού έδωσε εντολή να υπάρξει ειρηνική παράδοση της εξουσίας.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο δεν ανέφερε πού βρίσκεται τώρα ο Άσαντ και δήλωσε ότι η Ρωσία δεν συμμετείχε στις συνομιλίες γύρω από την αποχώρησή του. Νωρίτερα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Άσαντ μπορεί να σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα καθώς προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη χώρα.

asad oikogeneia
Ο Άσαντ σε οικογενειακές στιγμές πολλά χρόνια πριν

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan μετέδωσε ότι λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση της ρωσικής δήλωσης, ένα μεταγωγικό αεροπλάνο απογειώθηκε από τη ρωσική βάση στη συριακή πόλη Λατάκια, υπονοώντας την πιθανή παρουσία του Άσαντ στο αεροσκάφος.

Ποιος είναι είναι ο Μπασάρ αλ Άσαντ 

Ο Άσαντ έφτασε στην κορυφή της κρατικής εξουσίας σε ηλικία 34 ετών, το 2000, με το θάνατο του πατέρα του, του Χαφέζ αλ-Άσαντ, τον οποίο διαδέχθηκε.

Το 2011 βρέθηκε αντιμέτωπος με την Αραβική Άνοιξη στην ίδια του τη χώρα, όπου μια σειρά διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας σύντομα πνίγηκαν στο αίμα και μετατράπηκαν σε εμφύλιο πόλεμο με τη συμμετοχή διαφόρων τζιχαντιστικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία με τη μαζική υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της λιβανικής Χεζμπολάχ.

Γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου 1965, ο Μπασάρ, δευτερότοκος γιος του Χαφέζ αλ-Άσαντ, δεν προοριζόταν να γίνει πρόεδρος, όμως η ζωή του άλλαξε ριζικά όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Μπασέλ, ο οποίος επρόκειτο να διαδεχθεί τον πατέρα του, σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1994.

Πρέπει τότε να εγκαταλείψει τις σπουδές του στην οδοντιατρική στο Λονδίνο, όπου συνάντησε τη σύζυγό του, την Άσμα, μια Συροβρετανή σουνιτικού θρησκεύματος, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

asad syzygos jpg

Επονομασθείσα «το Ρόδο της Ερήμου» από το περιοδικό Vogue πριν από την εξέγερση, η σύζυγός του θα συγκριθεί στη συνέχεια με τη Μαρία-Αντουανέτα. Μετά το θάνατο του πατέρα του το 2000, ο Μπασάρ γίνεται πρόεδρος με δημοψήφισμα, χωρίς αντίπαλο.

Στην ορκωμοσία του σε ηλικία 34 ετών ενσαρκώνει για πολλούς Σύριους, που ζητούσαν περισσότερες ελευθερίες, την εικόνα ενός μεταρρυθμιστή, ο οποίος θα μπορούσε να βάλει τέλος σε χρόνια καταπίεσης και να εγκαθιδρύσει μια πιο φιλελεύθερη οικονομία σ’ αυτή τη χώρα όπου ο κρατικός έλεγχος ήταν ασφυκτικός.

Στην αρχή της προεδρίας του, ο Άσαντ εμφανιζόταν δημόσια στο τιμόνι του αυτοκινήτου του ή δειπνώντας σε εστιατόρια τετ-α-τετ με τη σύζυγό του. Χαλάρωσε επίσης μερικούς από τους περιορισμούς που είχε επιβάλει ο πατέρας του.

Όμως η εικόνα του μεταρρυθμιστή διαλύθηκε πολύ γρήγορα, με τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις διανοουμένων, εκπαιδευτικών ή άλλων μελών του μεταρρυθμιστικού κινήματος, έπειτα από μια σύντομη «Άνοιξη της Δαμασκού».

 

 

Διαφήμιση