Αρχική Ειδήσεις Risk Map 2025:Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο-Που βρίσκεται η...

Risk Map 2025:Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο-Που βρίσκεται η Ελλάδα 

Εκτός από τις πολεμικές συγκρούσεις, που διαδραματίζονται αυτή την περίοδο σε αρκετά σημεία του πλανήτη, οι κακές ιατρικές υπηρεσίες ή ακόμη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν εκδηλωθεί σε κάποιες χώρες, τοποθετούν ορισμένες από αυτές στον Χάρτη επικινδυνότητας, αποτρέποντας τους ταξιδιώτες να τις επισκεφθούν!     

0
travel the world
Διαφήμιση

Ο Χάρτης επικινδυνότητας ή αλλιώς ο Risk Map 2025 αποκαλύπτει αυξημένους κινδύνους παγκοσμίως σε 77 συνολικά χώρες, με την Ευρώπη να έχει υπεισέλθει σε μία περίοδο αστάθειας · Αισθητή είναι και η αλλαγή προς το χειρότερο στις Μαλδίβες, έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό πολυτελών διακοπών.

Καθώς πλησιάζει το 2025, οι ταξιδιώτες αμφισβητούν όλο και περισσότερο την ασφάλεια των προορισμών τους. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο Παγκόσμιος Χάρτης Κινδύνων Risk Map 2025, προσφέροντας μια λεπτομερή και διαδραστική επισκόπηση των παγκόσμιων ταξιδιωτικών κινδύνων.

Συνολικά, η κατάσταση της ασφάλειας έχει επιδεινωθεί σε 77 χώρες. Αυτό είναι ιδιαίτερα δραστικό σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, όπου το Ισραήλ, η Δυτική Όχθη και η Γάζα, ο Λίβανος και το Ιράν είναι μεταξύ των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά επικίνδυνες. Μια άλλη χώρα όπου η κατάσταση της ασφάλειας επιδεινώθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια του έτους είναι η Νέα Καληδονία.

Αλλά δεν είναι μόνο εκεί που οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προσεκτικοί: η Μπουρκίνα Φάσο, η Λιβύη και η Μιανμάρ βρίσκονται πλέον στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες χώρες. Η Σομαλία, η Συρία, το Σουδάν, η Υεμένη και, τέλος, η Ουκρανία θεωρούνται ήδη ζώνες υψηλού κινδύνου εδώ και αρκετά χρόνια.

 

Η Ευρώπη δείχνει σημάδια αστάθειας

 

Σύμφωνα με το Risk Map 2025, ιστορικά θεωρούμενη ως περιοχή σταθερότητας, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα αυξημένους κινδύνους. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μετατοπιστεί στην κατηγορία “μέτριου κινδύνου”, με την Ιταλία, την Ολλανδία και την Πολωνία να βλέπουν επίσης αυξημένους κινδύνους. Βασικοί παράγοντες περιλαμβάνουν την αυξανόμενη πολιτική αναταραχή, τις δημόσιες διαδηλώσεις και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως οι καταιγίδες και οι πλημμύρες.

Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι κίνδυνοι ταξιδιού εξακολουθούν να ταξινομούνται ως εξαιρετικά χαμηλοί. Η Γερμανία, η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Νορβηγία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις ιδιαίτερα ασφαλείς χώρες για ταξίδια.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία “μέτριου” κινδύνου, ενώ η Κύπρος χαρακτηρίζεται ως χώρα “χαμηλού” κινδύνου.

Εκτός Ευρώπης, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία θεωρούνται οι τέλειοι προορισμοί για ένα ξέγνοιαστο και χαλαρό ταξίδι.

Κατά το τελευταίο έτος, η κατάσταση της ασφάλειας βελτιώθηκε επίσης σε ορισμένους τομείς. Η Αργεντινή, η Αρμενία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κίνα, το Μαρόκο και η Κούβα έφτασαν όλες στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου, το “μέτριο”.

 

‘Οσον αφορά στις πόλεις, μερικές θεωρούνται ιδιαίτερα κατάλληλες: η Βέρνη είναι η ασφαλέστερη στον κόσμο, ακολουθούμενη από τη Ντόχα, τη Μελβούρνη, το Μόντρεαλ, το Μουσκάτ, την Οτάβα και την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ (εδώ να σημειωθεί ότι δεν έχουν ληφθεί τα δεδομένα από τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα, με διαδηλώσεις στους δρόμους, την κήρυξη στρατιωτικού νόμου -που πλέον ήρθη- και την παραίτηση του προέδρου της Νότιας Κορέας).

 

Μαλδίβες: Δημοφιλής παράδεισος, αλλά με αυξανόμενους κινδύνους

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αισθητή αλλαγή στις Μαλδίβες. Ο δημοφιλής προορισμός πολυτελών διακοπών, ο οποίος πρόσφατα αξιολογήθηκε ως εξαιρετικά ασφαλής, έχει πλέον ταξινομηθεί ως “μέσου κινδύνου” στον Χάρτη Κινδύνων 2025. Ο λόγος είναι η αυξανόμενη πολιτική αστάθεια στη χώρα, σε συνδυασμό με την αύξηση των κοινωνικών εντάσεων και του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Οι αυξανόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως οι πλημμύρες και η διάβρωση των ακτών, επιδεινώνουν επίσης την κατάσταση.

Κίνδυνοι για την υγεία: Όπου η ιατρική περίθαλψη είναι ελλιπής

Οι ταξιδιώτες πρέπει να ενημερωθούν όχι μόνο για τους κινδύνους ασφάλειας, αλλά και για την τοπική ιατρική περίθαλψη στον προορισμό τους. Οι υποδομές υγείας είναι ιδιαίτερα φτωχές σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Καμερούν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Αϊτή, η Μιανμάρ, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, η Βενεζουέλα και η Υεμένη. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις εδώ είναι ανεπαρκείς και η πρόσβαση σε βασικά φάρμακα και επείγουσα περίθαλψη είναι αυστηρά περιορισμένη. Ασθένειες που θα μπορούσαν εύκολα να θεραπευθούν σε άλλα μέρη του κόσμου μπορούν να γίνουν πραγματική απειλή εδώ.

 

Ο Παγκόσμιος Χάρτης Κινδύνων αναπτύχθηκε από την Safeture, κορυφαία τεχνική πλατφόρμα για την επαγγελματική διαχείριση ταξιδιωτικών κινδύνων, και τους ειδικούς ασφαλείας της Riskline, οι οποίοι αναλύουν τους ταξιδιωτικούς κινδύνους παγκοσμίως. Ο χάρτης χωρίζεται σε πέντε επίπεδα κινδύνου: χαμηλού, μέτριου, μεσαίου, υψηλού και ακραίου κινδύνου. Το επίπεδο κινδύνου καθορίζεται από διάφορους παράγοντες όπως η ασφάλεια, η εγκληματικότητα, οι κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον και η ιατρική περίθαλψη. Ο χάρτης ενημερώνεται σε συνεχή βάση.

 

Διαφήμιση