Η Πελοπόννησος έκλεψε την παράσταση στην παγκόσμια γαστρονομία καθώς αναδείχθηκε ως ο δεύτερος καλύτερος γαστρονομικός προορισμός στον κόσμο, σύμφωνα με τα «World Food Awards» του οργανισμού Taste Atlas.
Σύνταξη: ecozen.gr
Η Πελοπόννησος μπορεί και με τη βούλα του Taste Atlas να καυχιέται για τη γαστρονομία της, αφού ξεχώρισε για τοπικές γεύσεις όπως η γουρουνοπούλα, το εξαιρετικό ελαιόλαδο και το μέλι Ελάτης Μαινάλου! Μάλιστα, ανάμεσα στους προορισμούς που προτείνονται περιλαμβάνονται η Καλαμάτα και η Αρχαία Ολυμπία!
100 Best Food Regions to Visit in 2025: https://t.co/GsgYVXIJaW pic.twitter.com/gscneaNgkt
— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 12, 2024
Κι όλα αυτά ενώ η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε η κορυφαία σε όλο τον κόσμο για το 2024-2025, αφήνοντας πίσω της φαβορί όπως η Ιταλία και η Γαλλία, σύμφωνα με τον «παγκόσμιο χάρτη γεύσεων», όπως συχνά, χαρακτηρίζεται η δημοφιλής πλατφόρμα.
Τα ελληνικά φαγητά με την κορυφαία βαθμολογία στο Taste Atlas
- Γραβιέρα Νάξου
- Σαγανάκι
- Παϊδάκια
- Γραβιέρα Κρήτης
- Κοντοσούβλι
- Τρίγωνα πανοράματος
- Συμιακό γαριδάκι
- Σφέλα
- Αρσενικό Νάξου
- Μπουγάτσα
Συγχαρητήρια στην Πελοπόννησο (ασημένιο μετάλλιο) και στην Εμίλια Ρομάνα (χάλκινο μετάλλιο), αλλά ποιος είναι το νούμερο 1;», ανέφερε χαρακτηριστικά το Taste Atlas στη λεζάντα της ανάρτησης, πριν ανακοινώσει τον μεγάλο νικητή για το 2024, την Καμπανία της Ιταλίας.
Εντυπωσιακή είναι η παρουσία και άλλων ελληνικών προορισμών στη δεκάδα της κατάταξης.
Οι Κυκλάδες βρίσκονται στην 5η θέση, η Κρήτη στην 6η, ενώ η Μακεδονία καταλαμβάνει τη 10η θέση. Επίσης, το Βόρειο Αιγαίο βρέθηκε στην 11η θέση, αναδεικνύοντας την πλούσια γαστρονομική παράδοση ολόκληρης της χώρας.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεθνή αυτή διάκριση, σημειώνοντας:
«Το γεγονός ότι αυτή η διάκριση προκύπτει από τη μελέτη χιλιάδων πιάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των ντόπιων και των ταξιδιωτών, αποτελεί μια ξεχωριστή αναγνώριση για την πλούσια γαστρονομική μας κληρονομιά. Το φαγητό είναι μέρος της εθνικής μας ταυτότητας, της προσωπικής μας ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Τόνισε επιπλέον πως έχουν προγραμματιστεί πολλές δράσεις για την ανάδειξη της γαστρονομικής μας κληρονομιάς στο άμεσο μέλλον.