Αρχική Special Topics Η Καρέττα Ζώης σύμβολο του αγώνα για καθαρούς ωκεανούς

Η Καρέττα Ζώης σύμβολο του αγώνα για καθαρούς ωκεανούς

0
archelon
Διαφήμιση

Η ιστορία της χελώνας Καρέττα με το όνομα Ζώης είναι ιδιαίτερα συγκινητική καθώς κατέληξε σε ένα κέντρο διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, αλλά δέχτηκε την αναγκαία περίθαλψη για να γίνει καλά και να ελευθερωθεί και πάλι στη φύση.

Σύνταξη:ecozen.gr

Όλα ξεκίνησαν το 2019, όταν η αρσενική Καρέττα που ονομάστηκε Ζώης έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Ήταν τραύμα από εσκεμμένη ανθρώπινη ενέργεια.Οι συνεργάτες και οι εθελοντές της περίθαλψης  φρόντισαν την Καρέττα που αγαπήθηκε με το όνομα Ζώης ακούραστα για 3 χρόνια, μέχρις ότου επέστρεψε αποθεραπευμένος στα νερά της Μεσογείου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ARCHELON (@archelon_greece)

Την ίδια στιγμή ο Αρχέλων ασχολείται με τη σωτηρία ενός …μελομακάρονου! Για την ακρίβει το Μελομακάρονο είναι μια μικρή Καρέττα που ζυγίζει μόλις 480 γραμμάρια και έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ από το Λαγονήσι Αττικής. Όπως αναφέρουν οι εθελοντές, “δυστυχώς, το Μελομακάρονο είναι πολύ αδύναμο και έχει τραύματα από εμπλοκή με αλιευτικά εργαλεία. Η υποστήριξή σου μπορεί να κάνει τη διαφορά! Υιοθέτησε σήμερα το ‘Μελομακάρονο’ και βοήθησε μας να του παρέχουμε την απαραίτητη φροντίδα για την ανάρρωσή του”.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ARCHELON (@archelon_greece)

Στο μεταξύ, το Κέντρο Διάσωσης έχει βάλει τα καλά του και γιορτάζει με τον δικό του τρόπο τα Χριστούγεννα. Παράλληλα το Κέντρο ανοίγει τις πύλες του σε μικρούς και μεγάλους που ενδιαφέρονται να μάθουν και άλλες σπουδαίες ιστορίες σαν αυτή της διάσωσης του Ζώη!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ARCHELON (@archelon_greece)

Αξίζει να αναφερθεί το νέο ρεκόρ ωοτοκίας που καταγράφηκε φέτος από τον ΑΡΧΕΛΩΝ: 6.700 φωλιές της χελώνας καρέττα- καρέττα στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Ο πυρήνας ωοτοκίας προσδιορίζεται ανάμεσα στους ποταμούς Αρκαδικό και Νέδα, έχει μήκος 9,5 χιλιομέτρων και είναι ολόκληρος ενταγμένος στην περιοχή του δικτύου Natura GR2550005. Όμως, το ρεκόρ που σημειώθηκε είναι διαφορετικό από την κατά πολύ μικρότερη ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των φωλιών, που παρατηρήθηκε φέτος στη Ζάκυνθο και στις υπόλοιπες περιοχές ωοτοκίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για επιβεβαίωση της σημαντικής συνεχιζόμενης ανοδικής τάσης στον ετήσιο αριθμό φωλιών που παρατηρείται σταδιακά από το 2006 στον Κυπαρισσιακό.

Διαφήμιση