Αδιανόητες εικόνες που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής έχει αφήσει στο πέρασμά της η κακοκαιρία Bora σε Ρόδο και Λήμνο όπου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία!
Σύνταξη: ecozen.gr
Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού έχει θέσει η Bora τη Ρόδο και τη Λήμνο καθώς δεν αποκλείονται νέα ακραία φαινόμενα μέχρι το πρωί της Τρίτης!
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το σύστημα κακοκαιρίας με το όνομα Bora θα συνεχίσει να προκαλεί βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας-και σε Ρόδο και Λήμνο- οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης (3-12-24)
Πιο αναλυτικά προβλέπονται:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
α. Στην κεντρική Μακεδονία (νομοί Χαλκιδικής και Πιερίας) έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (2-12-24).
β. Στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου έως τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (2-12-24).
γ. Στη δυτική και νότια Πελοπόννησο έως τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (2-12-24).
δ. Στη Θεσσαλία έως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (2-12-24).
ε. Στις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα κατά διαστήματα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (3-12-24).
στ. Στις Κυκλάδες από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (2-12-24) έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (3-12-24).
Κακοκαιρία BORA: Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής το Σαββατοκύριακο
Το πολύ έντονο κύμα κακοκαιρίας BORA που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει δώσει κατά τη διάρκεια του διημέρου Σάββατο 30/11 και Κυριακή 01/12 εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής, σε Ρόδο, Λήμνο, Θάσο και στους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας. Σημαντικά ύψη βροχόπτωσης καταγράφονται επίσης σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι καταγράφηκε βροχή από το σύνολο των μετεωρολογικών σταθμών meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Στον χάρτη αποτυπώνονται τα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης του διημέρου έως τις 20:00 το βράδυ της Κυριακής 01/12 (συνολική διάρκεια 44 ώρες) όπως αυτά καταγράφηκαν από 486 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επισημαίνονται τα 10 μεγαλύτερα.
Να κηρυχθεί η Ρόδος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο δήμαρχος
Να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε από την κυβέρνηση ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, λόγω των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία.
Το μεσημέρι στο δημαρχείο Ρόδου συνεδρίασε για άλλη μια φορά το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να καθοριστούν οι επόμενες ενέργειες.
Η Ρόδος το τελευταίο 48ώρο αντιμετώπισε το μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο στην ιστορία της.
Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, οι κάτοικοι της Ρόδου πέρασαν μια πολύ δύσκολη νύχτα.
Λέκκας για Ρόδο: Το ύψος της βροχόπτωσης έφτασε στο 75% της Βαλένθια
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας-ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας «από τη μία πλευρά είναι ο κίνδυνος, ο κίνδυνος σε τι συνίσταται; Συνίσταται στο ότι το ύψος της βροχόπτωσης, στη ραγδαιότητα, στην ένταση, στην κατεύθυνση της βροχόπτωσης και σε ορισμένες άλλες συνθήκες, κυρίως όμως στο ύψος και στη ραγδαιότητα. Αυτός είναι ο κίνδυνος, ο οποίος είναι ακραίος κίνδυνος. Ομολογουμένως, σύμφωνα με τα ενόργανα δεδομένα, έχουμε πάνω από 300 χιλιοστά. Δηλαδή άγγιξε ουσιαστικά την βροχόπτωση της Βαλένθια που ήταν πάνω από 400, ήταν μεγαλύτερη. Είναι το 75% της Βαλένθια περίπου, δεν έφτασε το ύψος της Βαλένθια, αλλά όμως από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο, με έναν υψηλότατο κίνδυνο, ο οποίος συνδυάζεται με την υψηλή τρωτότητα. Η τρωτότητα τι είναι; Είναι αυτό που σας είπα. Κατασκευές μέσα στην κοίτη του ποταμού, μέσα στην κοίτη, όχι παραπλεύρως και τα λοιπά, άστοχα τεχνικά έργα τα οποία είχαν γίνει πριν 60 – 70 χρόνια. Και βέβαια αποκοπή της κοίτης του ποταμού όταν αυτός πάει να εκβάλει προς τη θάλασσα. Το είδατε, ήταν πολύ χαρακτηριστικά».
Υπενθυμίζεται ότι από το πέρασμα της κακοκαιρίας στη Λήμνο, δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους, ένας κτηνοτρόφος που αγνοείτο στην περιοχή του Κοντιά στη Λήμνο και ένας ηλικιωμένος που έχασε τη ζωή του όταν γλίστρησε στην αυλή του, προσπαθώντας να καθαρίσει από τις λάσπες της βροχής.
Όπως φαίνεται και από τις εικόνες που δημοσιεύει ο ιστότοπος limnoslive.gr, η σφοδρή καταιγίδα που ξέσπασε το Σάββατο προκάλεσε πλημμύρες και σοβαρές καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα και υποδομές.