Τα παραπάνω διαπιστώνει ανασκόπηση 3.000 μελετών, την οποία έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και δημοσιεύουν στο περιοδικό «Environmental Science & Technology».
Οι περισσότερες μελέτες της ανασκόπησης βασίστηκαν σε ζώα, ωστόσο οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα συμπεράσματα πιθανώς ισχύουν και για τους ανθρώπους, οι οποίοι εκτίθενται στις ίδιες συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Τα μικροπλαστικά είναι μικρότερα από πέντε χιλιοστά και βρίσκονται παντού στο περιβάλλον, δημιουργώντας ατμοσφαιρική ρύπανση εις βάρος του περιβάλλοντος αλλά και του ανθρώπου. Κάθε χρόνο οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο παράγουν σχεδόν 460 εκατομμύρια τόνους πλαστικού και ο αριθμός αυτός προβλέπεται να φτάσει τα 1,1 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050.

Ε..Ε: Τα θύματα από την ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσωματίδια
Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε αυτά που προ ημερών έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος για τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τα οποία περισσότερα από 240.000 θύματα είχε η ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσωματίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022. Μάλιστα, τα καυσαέρια ενοχοποιούνται για την ατμοσφαιρική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένου του όζοντος και του διοξειδίου του αζώτου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, η ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσωματίδια σκότωσε σχεδόν 240.000 ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022, σημειώνοντας μείωση κατά πέντε τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο οργανισμός εκτίμησε ότι υπήρχαν τουλάχιστον 239.000 θάνατοι που αποδίδονται σε έκθεση σε σωματίδια με διάμετρο 2,5 μικροχιλιοστά ή λιγότερο (PM2,5) , τα μικρότερα σωματίδια που μπορούν να εισπνευστούν και είναι τα πιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Ο αριθμός των θανάτων ήταν υψηλότερος στην Ιταλία, την Πολωνία και τη Γερμανία. Σε ολόκληρη την ήπειρο ο αριθμός ήταν μειωμένος σε σύγκριση με το 2021, όταν τα αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες, προκάλεσαν τον πρόωρο θάνατο 253.000 ανθρώπων.