Αρχική Special Topics Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η λίστα με τις χώρες που ο αέρας σκοτώνει

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η λίστα με τις χώρες που ο αέρας σκοτώνει

0
aeras jpg
Διαφήμιση

Σε ορισμένες χώρες στην Ευρώπη ο αέρας είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα μολυσμένος που αποτελεί κίνδυνο για την υγεία χιλιάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας! Μάλιστα τα  αιωρούμενα σωματίδια συνέβαλαν σε περίπου 239.000 θανάτους στην Ευρώπη, αλλά η επιβάρυνση έγινε περισσότερο αισθητή σε ορισμένα μέρη της ηπείρου από ό,τι σε άλλα.

Σύνταξη: ecozen.gr

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί θανάσιμη απειλή για τη δημόσια υγεία, αλλά σε ορισμένα μέρη στην Ευρώπη ο αέρας συνδέεται με τον καρκίνο των πνευμόνων, τις καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα προβλήματα στην γέννα και πολλά άλλα σύμφωνα με το Euronews.

Επιπλέον η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους, καθώς προκαλεί περίπου το 4% όλων των θανάτων μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω.

Το 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επικαιροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα που πρέπει να έχει ο αέρας, μειώνοντας το συνιστώμενο όριο για τις ετήσιες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου και λεπτών σωματιδίων (PM2,5), όπως η σκόνη, ο καπνός και η αιθάλη από τις εξατμίσεις.

Τα ποσοστά θανάτων στην Ευρώπη

Επί του παρόντος, όλες οι χώρες της ΕΕ αναφέρουν επίπεδα διοξειδίου του αζώτου πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα, αλλά ορισμένες πλήττονται περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση από άλλες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων που συνδέονται με τα PM2,5.

Η χώρα στην κορυφή της λίστας είναι η Βόρεια Μακεδονία με την Σερβία να ακολουθεί σε κοντινά επίπεδα, και αμέσως μετά να βρίσκονται το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και η Βουλγαρία.

Το 2021, ο εκτιμώμενος αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα ανήλθε σε 7.980.

chartis xores
Xάρτης που εμφανίζει τα ποσοστά θανάτου που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση ανά χώρα. (Euronews)

«Το μεγαλύτερο χάσμα στην Ευρώπη που βλέπουμε είναι ανατολικά και δυτικά και αυτό ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με το ΑΕΠ και το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο των περιοχών», δήλωσε στο Euronews Health η Zorana Jovanovic Andersen, καθηγήτρια περιβαλλοντικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Στη Βόρεια Ιταλία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία παρατηρήθηκαν αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας από PM2,5, τα οποία οφείλονται κυρίως σε οικιακές πηγές, όπως η καύση άνθρακα για τη θέρμανση των σπιτιών και ο γεωργικός τομέας.

Εν τω μεταξύ, η θνησιμότητα από ΝΟ2 – η οποία οφείλεται κυρίως στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στον βιομηχανικό τομέα – ήταν υψηλότερη στις μεγάλες και πρωτεύουσες πόλεις της δυτικής και νότιας Ευρώπης.

Πάντως, η επικαιροποιημένη οδηγία της ΕΕ δίνει στους πολίτες με προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ρύπανση το δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησής τους, εάν αυτή δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα.

Διαφήμιση