Υπό το φόβο και την ανησυχία να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο, αυτό της απόγνωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα κληθούν να πληρώσουν σε τσουχτερές τιμές την ηλεκτρική ενέργεια, η κυβέρνηση προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της για να περιορίσει τις επιπτώσεις από ένα ενεργειακό κόστος, που μπορεί να κοστίζει και στην ίδια!
Η συζήτηση για το τί μπορεί να προκαλέσει το ενεργειακό κόστος για εκατομμύρια νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις, έχει ήδη ξεκινήσει με το κυβερνητικό επιτελείο να επεξεργάζεται μία σειρά από παρεμβάσεις για την προστασία των καταναλωτών.
Σε επίπεδο των τιμών, μέχρι αυτή τη στιγμή, με τον Νοέμβρη να είναι ακόμα στο δεύτερο εικοσαήμερο, η μέση τιμή του μήνα στη χονδρική είναι 140 ευρώ η μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει, αν το μεταφράζαμε σε κιλοβατώρες, ότι είναι 14 λεπτά, όσο ακριβώς δηλαδή ήταν το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Νοέμβριο.
Στις τιμές χονδρικής, η Ελλάδα έχει 167 ευρώ τη μεγαβατώρα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν την υψηλότερη τιμή, στα 244 ευρώ. Πρόκειται για τις χώρες με τις οποίες έχουμε ζητήσει από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ληφθούν μέτρα ανάσχεσης των τιμών.
Δεν είναι ίδια η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ενδεικτικά η τιμή στην Ιταλίας, η οποία είναι συνορεύει με την Ελλάδα, είναι 137 ευρώ. Σε άλλες χώρες να είναι οι τιμές ακόμα και στα 90 ή στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Αυτό που έχει τεκμηριωθεί πλέον είναι πως το υπάρχον σύστημα, το target model αλλά και ο μηχανισμός επίλυσης των αγορών, ουσιαστικά διαχέει τις κρίσεις διασυνοριακά.
Την προσεχή Παρασκευή το κρίσιμο ραντεβού για το ενεργειακό κόστος
Την Παρασκευή είναι το μεγάλο κρίσιμο ραντεβού, καθώς θα έρθει στην Ελλάδα αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα των μέτρων μόνιμων μέτρων, ενός μηχανισμού ο οποίος θα μπορεί να κάνει ανάσχεση των υψηλών τιμών, πιθανότατα και ένα πλαφόν.
Ήδη υπάρχουν δηλώσεις σε όλους τους τόνους και σε υψηλότατο επίπεδο, και από τον Πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί να περάσουν οι τιμές αυτές στον τελικό καταναλωτή. Και αυτή τη φορά αυτό που έχει εννοηθεί είναι πως οι επιδοτήσεις δεν θα είναι μόνο για οικιακούς καταναλωτές, αλλά θα είναι και για επιχειρήσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βιομηχανικές ενώσεις Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας ετοιμάζονται να στείλουν κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτοντας το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας. Είναι ένα θέμα που το έχει θέσει και ο Μάριο Ντράγκι στην έκθεσή του, όμως στην Ελλάδα η τιμή, το κόστος ρεύματος για την ελληνική βιομηχανία είναι 30% πάνω από το ευρωπαϊκό.