Μία ιδιαίτερη αναφορά θέλησε να κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στην αντίστοιχη συζήτηση υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP29), επικαλούμενος την τότε αδυναμία του κρατικού μηχανισμού και την ανυπαρξία του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, με αποτέλεσμα να χαθούν 104 άνθρωποι από τη φωτιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018.
Ο πρωθυπουργός, Κ.Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 σημειώνοντας ότι αν υπήρχε τότε σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης δεν θα είχαν χαθεί 104 άνθρωποι.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι επενδύουμε πάνω από 2 δισ. στην οργάνωση και την αξιοποίηση τεχνολογιών για την πρόβλεψη πυρκαγιών και υπογράμμισε ότι βασικό συστατικό για να πετύχει αυτό είναι να χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Ειδικά όσον αφορά στον αριθμό “112” είπε χαρακτηριστικά: «μερικές φορές είναι καλύτερα να κάνεις μια αχρείαστη εκκένωση, παρά να χάσεις ανθρώπους αν δεν το πράξεις έγκαιρα».
Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον «οικοδεσπότη» της διάσκεψης, πρόεδρο του Αζερμπαιτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ.
Αναφερόμενος στην Ευρώπη είπε ότι χρειαζόμαστε μια έξυπνη πράσινη συμφωνία, ωστόσο εστίασε στο γεγονός ότι λόγω των νέων συνθηκών θα πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές, καθώς μπορεί να μειωθεί μακροπρόθεσμα το κόστος, ωστόσο η διαδρομή – όπως είπε – δεν θα είναι ανώδυνη. Σε σχέση με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι απαιτούνται περισσότεροι πόροι για την προετοιμασία. «Δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο 2050 και να ξεχάσουμε το 2024. Δεν μπορούμε να αμφιταλαντευόμαστε όσον αφορά στην αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι απρόσκοπτα και χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω», επισήμανε ο πρωθυπουργός.