Αρχική Special Topics Φωτορεπόρτερ φωτογραφίζει τον ήρωα φωτορεπόρτερ του Πολυτεχνείου και συγκλονίζει! (Βίντεο)

Φωτορεπόρτερ φωτογραφίζει τον ήρωα φωτορεπόρτερ του Πολυτεχνείου και συγκλονίζει! (Βίντεο)

0
ΕΝΑΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΠΟΥ "ΑΠΛΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ" ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Το μεσημέρι του Σαββάτου 16/11 η σπουδαία Ελληνίδα φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη βρισκόταν στο χώρο του Πολυτεχνείου όταν ο φακός της “έπιασε” τον ήρωα φωτορεπόρτερ της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Αριστοτέλη (Τέλη) Σαρρηκώστα, ο μοναδικός που κατέγραψε τα δραματικά γεγονότα της νύχτας που δεν ξημέρωσε…με κυρίαρχη τη στιγμή της εισβολής του τάνκ στο Πολυτεχνείο!

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Τατιάνα Μπόλαρη σε μια δραματική περιγραφή καταγράφει τα συναισθήματά της γράφοντας η ίδια ένα συγκλονιστικό κείμενο ως λεζάντα στις φωτογραφίες που τράβηξε για λογαριασμό του πρακτορείου Eurokinissi, απαθανατίζοντας το πρόσωπο του ανθρώπου που με κίνδυνο ζωής, κατέγραψε όλα τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ακριβώς 51 χρόνια πριν.

ΕΝΑΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΠΟΥ "ΑΠΛΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ" ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η Τατιάνα Μπόλαρη που επίσης έχει διακριθεί για τις φωτογραφίες της περιγράφει:

“Σήμερα, 2η ημέρα του τριήμερου εορτασμού της επετείου μνήμης, 51 χρόνια μετά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τραβούσα στιγμιότυπα. Μέσα στο πλήθος που άφηνε ένα λουλούδι, ξεχώρισα ένα πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που με μια καταγραφή του εκείνης της νύχτας, κρατά την μνήμη όλων μας ζωντανή από το 1973 έως σήμερα. Εκείνος βέβαια, αν τον ρωτήσεις θα σου πει “εγώ έκανα απλώς την δουλειά μου” έτσι ήταν πάντα, ποτέ δεν του άρεσε να περηφανεύεται κι ας έχει φωτογραφήσει όλα αυτά τα χρόνια εργαζόμενος για το Associated Press απίστευτα γεγονότα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Όπως σημειώνει η Τατιάνα Μπόλαρη:

Ο Κος Αριστοτέλης Σαρρηκώστας είναι ο μόνος Έλληνας φωτορεπόρτερ που κατέγραψε με τον φωτογραφικό του φακό, την είσοδο του τανκ στο Πολυτεχνείο, την νύχτα που τερμάτισε θεωρητικά μια μεγάλη εξέγερση, αλλά επι της ουσίας έγινε η απαρχή για να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Αφού τον αγκάλιασα και τον φίλησα (τον θαυμάζω και τον αγαπώ πολύ και δεν το κρύβω) τον ρώτησα πως ένιωθε.

tank sarikostas
Η ιστορική φωτογραφία του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, του μοναδικού φωτορεπόρτερ που κατάφερε να απαθανατίσει τη στιγμή της εισόδου του τανκ στο Πολυτεχνείο, μαζί με το φιλμάκι των μόλις 35 δευτερολέπτων του Ολλανδού οπερατέρ Άλμπερτ Κουράντ, αποτέλεσαν τα αδιάσειστα ντοκουμέντα για τη διάψευση των αρχικών δηλώσεων της αστυνομίας ότι «στο Πολυτεχνείο δεν συνέβη το παραμικρό»…. Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Και συνεχίζει:

“Δεν μπορώ να σου το περιγράψω Τατιάνα καταλαβαίνεις, νιώθω σαν να είναι χθες, σαν να έγινε τώρα”. Φυσικά και τον καταλαβαίνω, η δουλειά μας επειδή βιώνουμε το γεγονός που καταγράφουμε, μας αφαιρεί την αίσθηση του χρόνου. Πόσο μάλλον, όταν το γεγονός που καταγράφεις είναι ιστορικό μεν, αλλά ταυτόχρονα ξέρεις ότι η ζωή σου είναι σε κίνδυνο. Όμως ξέρεις ότι πρέπει να είσαι εκεί.

sarikostas
Τον Μάιο του 2008 ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για τις φωτογραφίες του, στο Πολυτεχνείο.

Για αυτό λέει ότι “βρέθηκα την κατάλληλη στιγμή, στο κατάλληλο μέρος, φοβόμουν απίστευτα, με μια λάθος κίνηση, μπορούσα να βρεθώ κατευθείαν στην Μπουμπουλίνας”.

Είπαμε πολλά, περιγράφει η Τατιάνα Μπόλαρη και όση ώρα μιλούσαμε μου “έδειχνε” με τα μάτια εικόνες που “γίνονταν” μπροστά μας, κυρίως μικρά παιδιά που άφηναν ένα λουλούδι και οι γονείς τους τους εξηγούσαν τι συνέβη σε αυτό το μέρος. Κε Τέλη (έτσι τον λέω όσα χρόνια τον ξέρω) πιστεύετε ότι τα νέα παιδιά έχουν την φλόγα ακόμα μέσα τους; “Μα φυσικά, μου απάντησε, ο Έλληνας έχει στο dna του την αντίσταση και την κατάλληλη στιγμή, θα ενωθεί όπως τότε και θα τα καταφέρει, ειδικά τα νέα παιδιά. Κοίτα πόσα βρίσκονται εδώ τόσα χρόνια μετά”.

polytexneio sarrikostas jpg
Πηγή: Kathimerini.gr/ Λουκάς Βελιδάκης

Η φωτορεπόρτερ συγκλονισμένη περιγράφει:

“Κάποιοι κατέθεταν στεφάνι εκείνη την ώρα, του ζήτησα συγνώμη για λίγο και απομακρύνθηκα για να φωτογραφίσω. Όταν ξαναγύρισα στο σημείο που καθόταν, είχε φύγει αθόρυβα. Μπορεί να βρισκόταν ακόμα ανάμεσα στο πλήθος, αλλά σαν σωστός φωτορεπόρτερ είχε γίνει “αόρατος”. Στην πύλη του Πολυτεχνείου, οι αφίσες πίσω από τα κεφάλια των φοιτητών και τα κόκκινα γαρύφαλλα, είχαν την φωτογραφία του.

Αυτήν την ιστορική εικόνα, που έδειξε σε όλον τον κόσμο τι συνέβη, αλλά “εκείνος έκανε απλά την δουλειά του εκείνη την νύχτα” , Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)”

Διαφήμιση