Στη ναυτιλία, τη λιμενική δραστηριότητα και στον υπεράκτιο τουρισμό, που αποτελούν ουσιαστικά τη «Γαλάζια Οικονομία» αναφέρθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας τις τεράστιες προοπτικές του κλάδου, τη σημαντική συμβολή της στο ΑΕΠ, αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτήν.
Προοπτικές και ανάπτυξη
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε τη δυναμική που προσφέρουν οι εισπράξεις από ναυτιλιακές και τουριστικές υπηρεσίες, οι οποίες το 2023 αντιπροσώπευαν περίπου το 40% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Οι εξωστρεφείς αυτοί κλάδοι συμβάλλουν καθοριστικά στην κάλυψη των εξωτερικών χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ενώ τα έσοδα από ταξιδιωτικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, χάρη στην ενίσχυση της τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.
Πράσινη μετάβαση και καινοτομία
Η μετάβαση σε μια βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή. Ο Διοικητής ανέφερε ότι οι νέες τεχνολογίες και η έρευνα μπορούν να μεταμορφώσουν την ελληνική ναυτιλία και να την καταστήσουν πιο ανθεκτική στις διεθνείς αγορές. Η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, η ναυτιλιακή βιοτεχνολογία και οι καθαρές τεχνολογίες, αναμένεται να ενισχύσουν το αποτύπωμα της Γαλάζιας Οικονομίας.
Συνεργασία και χρηματοδότηση
Η ΕΕ στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων και πολιτικών. Προγράμματα όπως το Horizon Europe και οι στρατηγικές δεξιοτήτων MATES ενισχύουν τη δημιουργία και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, ενώ οι δράσεις για την προστασία των ακτών και τη μείωση των εκπομπών CO2 είναι κρίσιμες για το μέλλον του κλάδου.
Η Ελλάδα, με τη στρατηγική της θέση και τον νησιωτικό χαρακτήρα της, έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει περαιτέρω τη Γαλάζια Οικονομία, προσφέροντας βιώσιμες λύσεις και καινοτομίες που θα ενισχύσουν την οικονομική της ανάπτυξη και θα την καταστήσουν πρωτοπόρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.