Στο θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή News Room.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ.Τσιάρας: «Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός εξήγγειλε 4 μέτρα τα οποία αφορούν στον πρωτογενή τομέα και τα οποία υπηρετούν ένα συγκροτημένο, θα έλεγα, σχέδιο προσέγγισης ζητημάτων που ουσιαστικά θα βοηθήσουν για να αλλάξει προς το θετικό ο πρωτογενής τομέας.
Το πρώτο αφορούσε στον ήδη ψηφισμένο νόμο για ένα σταθερό μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Άρα με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε το κόστος παραγωγής, κάτι το οποίο ήταν πάντα ζητούμενο για όλο τον παραγωγικό κόσμο.
Το τρίτο ήταν το ότι έπρεπε να επενδύσουμε στην παραγωγή προϊόντων τα οποία φέρνουν προστιθέμενη αξία.
Και πώς προκύπτει αυτό; Με έναν πολύ απλό τρόπο.
Όταν το 2019 οι εξαγωγές των λαχανικών στην Ελλάδα έφταναν στο ποσό των 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ και το 2023 αυτό το ποσό εκτινάχθηκε στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνει κανείς ότι είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να επενδύσει η πρωτογενής παραγωγή. Είναι προϊόντα που φέρνουν την προστιθέμενη αξία.
Άρα το να στραφούμε στην θερμοκηπιακή καλλιέργεια είναι ένας στόχος που θα μας δώσει τη δυνατότητα της υπεραξίας των δικών μας παραγόμενων προϊόντων.
Και ο τέταρτος αφορούσε στη διάθεση της αναξιοποίητη γης που υπάρχει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μιλάμε για εκτάσεις για γαίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι αναξιοποίητες, κυρίως για να στραφούμε στην θερμοκηπιακές καλλιέργεια».
Τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια
Τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, είναι μια υπόθεση η οποία αφορά πάρα πολύ κόσμο. Έχουν ξεκινήσει να εντείνονται και να μεγεθύνονται και να πολλαπλασιάζονται από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 και βλέπουμε ότι αφορά περίπου 21.000 φυσικά πρόσωπα, αγρότες και σε περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Μάλιστα, οι μισοί από αυτούς είναι ενεργοί και οι άλλοι μισοί πλέον δεν είναι ενεργοί.
Αναφέρομαι στους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Αν σκεφθούμε ότι το ύψος τους είναι περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ότι άμεσα, με την αξιοποίηση της δεσμευμένης περιουσίας των συνεταιρισμών, που μπορεί να ξεπερνάει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, μαζί με την περιουσία των αγροτών, μπορούμε να έχουμε 150 – 200 εκατομμύρια αξιοποιήσιμης ακίνητης περιουσίας.
Ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια κεντρική συμφωνία της Τράπεζας της Ελλάδος με τον ειδικό διαχειριστή, ώστε να μπορεί ένα σέρβισερ να διαχειριστεί όλα αυτά τα δάνεια με διεύρυνση διαφόρων εννοιών, με ομαδοποίηση δανείων και με δυνατότητα πραγματικού κουρέματος των δανείων και αναχρηματοδότησης τους. Αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ θετική εξέλιξη.
Δηλαδή κατ’ αρχήν θα υπάρχει η δυνατότητα ενός πολύ μεγάλου κουρέματος, δηλαδή απομείωσης και του βασικού κεφαλαίου ακόμη. Αλλά υπάρχει διάθεση αυτή τη στιγμή από τράπεζα, να αναχρηματοδοτήσει τα εναπομείναντα ποσά τα οποία θα υπάρχουν μετά το κούρεμα, ούτως ώστε να αναζωογονηθούν και τα δάνεια, να απεμπλακούν και χιλιάδες αγρότες μας από το βραχνά, τη θηλιά αγροτικών δανείων.
Αλλά βεβαίως και άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν σε διοικήσεις αγροτικών συνεταιρισμών και οι οποίοι βρίσκονται πραγματικά με τη θηλιά στο λαιμό δεκαετίες τώρα, γιατί έχουν δεσμεύσει δεσμευμένες τις περιουσίες τους και να μην μπορούν να τις αξιοποιήσουν.
Εύχομαι και εγώ ότι όλο αυτό το οποίο έχουμε σχεδιάσει σε πρώτο χρόνο, επαναλαμβάνω με όλους τους φορείς, να μπορέσει μέχρι το τέλος να μας δώσει το αποτέλεσμα το οποίο σχεδιάσαμε και νομίζω ότι θα το πετύχουμε αυτό.
Τα βήματα τα οποία θα γίνουν ότι εντός του μήνα, εντός του Οκτωβρίου.
Θα έχουμε μια ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία από την πλευρά του ειδικού εκκαθαριστή, προκειμένου να υπάρξει ο σέρβισερ ο οποίος θα ικανοποιήσει ουσιαστικά όλο αυτό το ζήτημα και θα μπορέσει να αναλάβει όλη αυτή τη διαδικασία.
Άρα λοιπόν, είμαστε πολύ κοντά σε μια τέτοια θετική εξέλιξη.
Νομίζω ότι από τις αρχές του χρόνου θα μπορούμε να το βλέπουμε στην πραγματικότητα να λειτουργεί.
Κοιτάξτε, είναι στην πραγματικότητα ένα μέρος ενός σχεδιασμού που, επαναλαμβάνω, όπως σας είπα νωρίτερα, οργανώθηκε, εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πιστεύουμε ότι θα δώσει πολύ μεγάλη ανάσα.
Συνέχισε λέγοντας για τη ρύθμιση που αναμένεται, ότι: «Κατ’ αρχήν αφορά τα μη εξυπηρετούμενα κόκκινα δάνεια, για να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν αφορά στα δάνεια τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ρυθμισμένα, εξυπηρετούνται και προφανώς υπάρχει μια διαδικασία η οποία ακολουθείται. Από κει και πέρα προφανώς θα υπάρχει, εκτιμώ κατά τη δική μου άποψη, μια εξατομίκευση, Δηλαδή κάθε περίπτωση θα είναι διαφορετική και σε σχέση με τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί και σε σχέση με το τι δυνατότητες υπάρχουν για την περαιτέρω ενδεχομένως αξιοποίηση των περιουσιών των αγροτικών συνεταιρισμών.
Είναι πολλά ζητήματα τα οποία θα υπάρχουν στο τραπέζι. Αυτό που πρέπει να δει κανείς είναι ότι για πρώτη φορά έρχεται μια κυβέρνηση και αντιμετωπίζει ένα όντως ζέον ζήτημα, ένα ζήτημα το οποίο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Μιλάμε για δύο, για δύο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, 21.000 αγρότες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι βρίσκονται υπό τη δαμόκλεια σπάθη ενός αρρύθμιστου κόκκινου αγροτικού δανείου.
Μιλάμε για 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι μισοί εκ των οποίων δεν κατάφεραν να συνεχίσουν την πορεία τους, πιθανότατα γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα της ρύθμισης αυτών των δικών τους δανείων. Σκεφτείτε μάλιστα ότι κάποιοι από αυτούς έχουν ακίνητη περιουσία, η οποία εκτιμώμενη θα μπορούσε ενδεχομένως να κλείσει και τον κύκλο των δανείων, αλλά ούτε αυτό υπήρχε ως δυνατότητα στο παρελθόν».
Οι αποζημιώσεις στους πληγέντες
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις, με αφορμή και το πύρινο μέτωπο στην Κορινθία, τόνισε πως: «Νομίζω ότι αυτό είναι γνωστό και το λέω αυτό γιατί επιτέλους μετά τον Ιανό που είχε συμβεί στην Καρδίτσα το 2021, ενοποιήθηκαν οι πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες, οι οποίες βλέπανε όλα αυτά τα ζητήματα και τα αντιμετώπιζαν κάτω από μια συγκεκριμένη δομή.
Είναι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, όπου πλέον με έναν πραγματικά μοναδικό τρόπο επεμβαίνει και αντιμετωπίζει όλα αυτά τα ζητήματα που μπορεί να δημιουργούν οι φυσικές καταστροφές και κυρίως βέβαια οι πλημμύρες ή οι πυρκαγιές από την άλλη πλευρά.
Αυτό που θέλω να φαντάζομαι είναι γνωστό και έχει καταγραφεί σχεδόν σε κάθε τέτοιο αντίστοιχο περιστατικό, το οποίο πάντα είναι δραματικό για τους ανθρώπους που το ζουν, αλλά βεβαίως δημιουργεί και την αδήριτη ανάγκη από την πλευρά της πολιτείας να κάνει τα πάντα για να το αντιμετωπίσει, είναι το γεγονός ότι άμεσα υπάρχει η δυνατότητα της ανακούφισης, της υποστήριξης, αλλά βεβαίως και της επίδρασης του συγκεκριμένου μηχανισμού.
Και νομίζω ότι το γεγονός ότι πέραν των αποζημιώσεων που μπορεί να δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του ΕΛΓΑ για τη φυτική παραγωγή, υπάρχει κρατική αρωγή η οποία κάνει ένα σπουδαίο έργο τα τελευταία χρόνια.
Αυτό πρέπει να το πούμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, ουσιαστικά βρίσκεται και που μπορεί με έναν μοναδικό τρόπο και άμεσα να καταβάλει ανακουφιστικές αποζημιώσεις αλλά και μακροπρόθεσμα μέσα από ένα πλαίσιο το οποίο ποτέ στην πατρίδα μας δεν είχε καταγραφεί.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πάντα προστρέχει όταν υπάρχει καταστροφή της φυτικής παραγωγής.
Πάντα προστρέχει και βεβαίως καταβάλλει αποζημιώσεις.
Θα σας έλεγα το μεγαλύτερο πρόγραμμα που υλοποιήσαμε ήταν στη Θεσσαλία μετά τον Ντάνιελ, όπου καταβλήθηκαν 310 εκατομμύρια ευρώ σε ένα χρόνο περίπου, κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία της ελληνικής πολιτείας.
Θα σας πω επίσης ότι η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει καταβάλει περισσότερα από ως αποζημιώσεις περισσότερο από ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ και ότι η προσφορά του, η παρουσία του και γενικότερα η συμμετοχή του απέναντι σε τέτοιου είδους ζητήματα και τέτοιου είδους φαινόμενα, νομίζω ότι έχει μεγιστοποιηθεί σε πραγματικά αδιανόητο βαθμό τα τελευταία χρόνια».