Αρχική Special Topics ΥΠΕΝ:”Αντίδοτο” στη λειψυδρία η κατανάλωση με μέτρο-Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης νερού-Όλα τα...

ΥΠΕΝ:”Αντίδοτο” στη λειψυδρία η κατανάλωση με μέτρο-Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης νερού-Όλα τα μέτρα αντιμετώπισης

0
nero1
Διαφήμιση

 

Συστάσεις για κατανάλωση με μέτρο απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ρίχνοντας στο τραπέζι όλα τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που δεν είναι άλλο από τη λειψυδρία και προαναγγέλλοντας κλιμακωτή χρέωση στο νερό ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης!

Οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται με επίκεντρο τη λειψυδρία και την αντιμετώπιση του φαινομένου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Θ.Σκυλακάκης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, είναι η ενίσχυση του ταμιευτήρα του Εύηνου, αλλά και η διασύνδεση με τα Κρεμαστά, ενώ δίνεται έμφαση στις αφαλατώσεις.  Το πρόβλημα, όπως είπε ο ίδιος, επικεντρώνεται στο νότιο Αιγαίο, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και της ανατολικής Κρήτης. Σε ό,τι αφορά την Αττική, επεσήμανε ότι υδροδροτείται από την κεντρική Ελλάδα και έχει επηρεαστεί μεσοπρόθεσμα από τους ξηρούς χειμώνες τα δύο προηγούμενα έτη.
Μάλιστα, ως “αντίδοτο” στη λειψυδρία συστήνεται φυσικά και η λελογισμένη κατανάλωση νερού από όλους τους πολίτες και τα νοικοκυριά, που θα δουν, όπως προανήγγειλε ο κ. Σκυλακάκης, αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης του νερού.
Στη διάρκεια της παρουσίασης μαζί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, τα οποία εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ΥΠΕΝ έδωσε στοιχεία γύρω από τα αποθέματα νερού, σύμφωνα με τα οποία πλέον και μετά τη φετινή χρονιά, οι βροχές μειώθηκαν κατά 50% βγάζοντας ελλειμματικό το υδατικό ισοζύγιο της Ελλάδας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές, προκειμένου να δοθεί λύση στην υδροδότηση της Αττικής τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.
neroΕπέκταση της ΕΥΔΑΠ και μείωση των παρόχων

Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση κοστολόγησης – τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος με βάση τα επίπεδα κατανάλωσης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δημιουργία ισχυρότερων παρόχων με μείωση του αριθμού τους στο 1/4. Έτσι μεταξύ άλλων, θα γίνει επέκταση της ΕΥΔΑΠ τουλάχιστον στη λοιπή Αττική, την Κορινθία, τη Βοιωτία και τη Φωκίδα.

Παράλληλα, προβλέπεται επέκταση της ΕΥΔΑΠ στην υπόλοιπη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξει 1 πάροχος ανά περιφερειακή ενότητα.

Την ίδια ώρα, θα θεσπιστεί διακανονισμός για το 75% των χρεών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης προς τη ΔΕΗ.

Τα τιμολόγια, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν, ως γενικός κανόνας, να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Καταναλωτή.

Κλιμακωτή χρέωση και δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή

Θα δοθεί, επίσης, δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή και θα υπάρξει κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης. Ωστόσο, η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης θα είναι οικονομικά προσιτή, για να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Ο ίδιος σημείωσε, μεταξύ, άλλων, πως υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης της ύδρευσης και της άρδευσης αλλά και πλημμυρικών συμβάντων. Σχετικά με τις επενδύσεις που προτείνουν οι πάροχοι είναι η μείωση διαρροών.

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε σε σειρά πηγών χρηματοδότησης, όπως το ΕΣΠΑ, τα έσοδα από δικαιώματα εκπομπών αλλά και το Πράσινο Ταμείο.

«Η ίδια η κλιματική κρίση είναι αβέβαιη και σε μία αβεβαιότητα που είχαμε για τον καιρό, προστίθεται πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για το κλίμα. Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι η αδυναμία πρόσβασης των παροχών σε δανεισμό», είπε μεταξύ άλλων σχετικά με τα προβλήματα.

eydap12

Για έργα αφαλάτωσης

O κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στα κριτήρια επιλογής έργων αφαλάτωσης αξίας 50 εκατ. ευρώ σε άνυδρα νησιά. Είπε σχετικά με τα νησιά πως «η αφαλάτωση είναι μία λύση, η ερώτηση είναι με ποιο κόστος μπορεί να γίνεται, εκεί αν το δέσεις με το κόστος των ανανεώσιμων πηγών που είναι πολύ χαμηλότερο από την φυσικό αέριο γενικώς αλλά και γενικότερα επιδοτήσεις μπορείς να πετύχεις για τα νησιά χαμηλού κόστους νερό σε σχέση με αυτό που πληρώνουν».

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, ως μέτρο ενάντια στη λειψυδρία μακροπρόθεσμα υπάρχει και το νερό της Ψυτάλλειας που μπορεί να αξιοποιηθεί όχι για κατανάλωση αλλά για βιομηχανική χρήση και άρδευση, ενώ κάποια στιγμή θα εξεταστεί και το ζήτημα των ομβρίων υδάτων.
Διαφήμιση