Η ελληνική ιστορία από τους αρχαίους χρόνους παραμένει μία από τις πλέον δημοφιλείς, με τον πολιτισμό των Ελλήνων να δίνει τα φώτα του και να αποτελεί “οδηγό” για τον Δυτικό τρόπο σκέψης και αντίληψης των πραγμάτων!
Ο πολιτισμός των προγόνων μας ωστόσο, αν και έχει μελετηθεί πολύ, κρατάει ακόμη κρυμμένα ελληνικά μυστήρια, που παραμένουν άλυτα ανά τους αιώνες. Φυσικά, οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι και ιστορικοί έχουν πληθώρα πηγών για να εργαστούν, συμπεριλαμβανομένων των εντυπωσιακών αρχιτεκτονικών έργων των Ελλήνων, της λογοτεχνίας και μιας ολόκληρης σειράς έργων τέχνης, εργαλείων και κειμηλίων που έχουν διατηρηθεί κι έχουν ανακαλυφθεί.
- Πώς έκανε προβλέψεις η Πυθία στο Μαντείο των Δελφών;
Στο Μαντείο των Δελφών, η Πυθία, ήταν μια ιέρεια που προφήτευε χρησμούς στο βυθισμένο άδυτο του Ναού του Απόλλωνα . Ο ίδιος ο θεός πιστεύεται ότι μιλούσε μέσω αυτού του χρησμού. Όταν της έκαναν μια ερώτηση, ενώ βρισκόταν σε έκσταση, η ίδια δεν έδινε ποτέ μια άμεση απάντηση, αλλά μιλούσε με αλληγορίες με «κρυφές έννοιες» και «ασάφειες», σύμφωνα με τον Πλούταρχο. Ακόμη μέχρι σήμερα αποτελεί μυστήριο πώς έκανε τις προφητείες. Οι αρχαίοι συγγραφείς απέδιδαν τα μαντικά εφέ στο «γλυκοάσμαστο πνεύμα ή ατμό, που δραπετεύει από το χάσμα στον βράχο», όπως αναφέρει και ο Πλούταρχος. Οι σύγχρονοι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα, αν και πιστεύεται ότι ευθύνεται η εισπνοή ορισμένων αερίων και αναθυμιάσεων, όπως για παράδειγμα, μια ιταλική μελέτη εντόπισε ένα μείγμα διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου ως πιθανή αιτία.
- Τι προκάλεσε το τέλος του μυκηναϊκού πολιτισμού;
Οι Μυκηναίοι ήταν ένας από τους πιο αινιγματικούς και μυστηριώδεις πολιτισμούς της Εποχής του Χαλκού . Ο μυκηναϊκός πολιτισμός ήταν ο πρώτος προηγμένος ελληνικός πολιτισμός στην ίδια την ελληνική ενδοχώρα, όπου άκμασαν από το 1750 έως το 1050 π.Χ. Ο λόγος για την κατάρρευση αυτής της φάσης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού παραμένει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια της Εποχής του Χαλκού. Ορισμένες από τις μυκηναϊκές ανακτορικές τοποθεσίες παρουσιάζουν σημάδια ζημιάς, που πιθανώς προκλήθηκαν από πυρκαγιές, μάχες ή φυσικούς σεισμούς.
Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι η Ελλάδα δέχτηκε εισβολή από τους Δωριείς που κατέστρεψαν πολλές από τις μυκηναϊκές οχυρώσεις και ανακτορικά συγκροτήματα και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Αυτό βασίζεται στα γραπτά των ίδιων των αρχαίων Ελλήνων ιστορικών, συμπεριλαμβανομένου του Ηροδότου που υποστήριξε ότι οι εξόριστοι απόγονοι του Ηρακλή είχαν επιστρέψει. Ωστόσο, η θεωρία της εισβολής των Δωριέων έχει σε μεγάλο βαθμό απορριφθεί από τους σύγχρονους μελετητές.
- Τι σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο;
Ο πρόωρος θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις 10 Ιουνίου 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα αποτελεί εδώ και καιρό θέμα καυτής συζήτησης από τους ιστορικούς . Υπάρχουν πολλές υποθέσεις για την αιτία του θανάτου του, όπως μόλυνση, αλκοολισμός ή δολοφονία. Σύμφωνα με την έκθεση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ του 1998, ο Μέγας Αλέξανδρος πιθανότατα πέθανε από τυφοειδή πυρετό, ο οποίος, μαζί με την ελονοσία, ήταν κοινός στην αρχαία Βαβυλώνα. Την εβδομάδα πριν από το θάνατό του, οι ιστορικές αναφορές αναφέρουν ρίγη, ιδρώτες, εξάντληση και υψηλό πυρετό, όλα τυπικά συμπτώματα μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του τυφοειδούς πυρετού.