Η έντονη κεραυνική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια μας έχει δημιουργήσει πρόσθετα ερωτήματα για το πού είναι το καλύτερο σημείο για να μας βρει το φαινόμενο και πως να το αντιμετωπίσουμε · Ο κεραυνός δε εν ώρα οδήγησης δημιουργεί μία πρόσθετη ανασφάλεια, καθώς δεν γνωρίζουμε αν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το όχημα ή θα πρέπει να παραμείνουμε μέσα σε αυτό!
Η κακοκαιρία που χτύπησε τις προηγούμενες ημέρες την χώρα μας, με την ΕΜΥ να έχει προειδοποιήσει για ισχυρές καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας, αποτέλεσε αφορμή για απορίες σε πολλούς οδηγούς για το ποια πρέπει να είναι η στάση που θα κρατήσουν στο ενδεχόμενο που τους συμβεί κάτι τέτοιο και ο κεραυνός βρεθεί …στο δρόμο τους.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να χτυπηθεί το αυτοκίνητο από κεραυνό. Για αυτό τον λόγο πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και να φυσικά να ξέρετε πώς να ενεργήσετε σε μια τέτοια συνθήκη.
Το ερώτημα που προκύπτει σε αυτήν την περίπτωση είναι αν κάποιο όχημα, όπως το αυτοκίνητό μας, μπορεί να μετατραπεί σε ένα πρόχειρο καταφύγιο που θα μας προσφέρει την απαραίτητη προστασία έως ότου κοπάσει η καταιγίδα.
Η απάντηση είναι καταφατική, μιας και το αυτοκίνητό μας, παρότι αποτελείται από μέταλλο, παρέχει τη στοιχειώδη προστασία από την πτώση ενός κεραυνού.
Το μέταλλο είναι ένας εξαιρετικός αγωγός του ηλεκτρισμού και η τάση που δημιουργείται είναι τεράστια. Ευτυχώς, υπάρχει το “Κλουβί Φαραντέι” που “ελέγχει” τον ηλεκτρισμό και μας προστατεύει. Παίρνει δηλαδή του φορτίο του κεραυνού και το διοχετεύει στο έδαφος. Το αυτοκίνητο φέρει χαρακτηριστικά κλουβιού Φαραντέι, με αποτέλεσμα να προστατεύονται όλοι οι επιβάτες του.
Σε μια τέτοια περίπτωση, οι επιβάτες του αυτοκίνητου δεν θα τραυματιστούν, αλλά πιθανότατα θα υποστεί ζημιά το αυτοκίνητο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων για το αυτοκίνητο, το μόνο που θα καταστραφεί είναι το βερνίκι της βαφής, οπότε σίγουρα θα χρειαστούν κάποιες επισκευές.
Επίσης, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι πολύ επικίνδυνο για έναν άνθρωπο να βρίσκεται δίπλα από ένα αυτοκίνητο κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας. Μόλις ο κεραυνός χτυπήσει το μέταλλο, υπάρχει ενδεχόμενο να εξοστρακιστεί και να μας τραυματίσει, ακόμα και θανάσιμα. Επομένως, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι με το που ξεκινήσει η καταιγίδα να μπούμε μέσα στο αυτοκίνητο και να μην καθόμαστε δίπλα του.
Μια ακόμα συμβουλή των ειδικών είναι να αποφεύγουμε την επαφή στο εσωτερικό του αυτοκινήτου με μεταλλικά τμήματα του πλαισίου ή του αμαξώματος, ώστε το ηλεκτρικό φορτίο που θα αναπτυχθεί να μην μας κεραυνοβολήσει.
Επιπλέον, τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά και το ραδιόφωνο απενεργοποιημένο. Συνιστάται επίσης να σταθμεύετε το αυτοκίνητο μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια, μεταλλικές κατασκευές, δέντρα ή σε ψηλά σημεία.
Θυμηθείτε ότι αν η ορατότητα είναι περιορισμένη, τότε είναι καλύτερα να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας μέχρι να υποχωρήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.