Αρχική Special Topics Ανοιχτό και πάλι το Φαράγγι της Σαμαριάς

Ανοιχτό και πάλι το Φαράγγι της Σαμαριάς

0
Faraggi Samarias
Διαφήμιση

Άνοιξε και πάλι για το κοινό το φαράγγι της Σαμαριάς μετά την κατολίσθηση που εκδηλώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2024.Τα μέτρα μετριασμού του κινδύνου κατολίσθησης.Εξειδικευμένες προγνώσεις από την ΕΜΥ.Αποκλειστικά και  με ηλεκτρονικό εισιτήριο οι επισκέψεις.

Σύνταξη:ecozen.gr

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε την επανέναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024. Η απόφαση λήφθηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τεχνική συνάντηση με τα πορίσματα από τη διενέργεια αυτοψιών ειδικών επιστημόνων από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και το Τμήμα Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο φαράγγι της Σαμαριάς.

Σύμφωνα με τα δύο ως άνω πορίσματα ο βαθμός κινδύνου κατολίσθησης παραμένει στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν πριν την εκδήλωση της κατολίσθησης στις 18 Σεπτεμβρίου 2024. Το φαράγγι έχει εισέλθει σε μια περίοδο αντίστοιχη σε επίπεδα ασφαλείας με αυτά που ίσχυαν την πρότερη περίοδο πλήρους λειτουργίας και επισκεψιμότητάς του.

Τα Μέτρα 

Επιπλέον, προτείνεται μια σειρά από μέτρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας μετριασμού του κινδύνου κατολίσθησης, τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα εφαρμογής. Σημειώνεται πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν υλοποιηθεί στο σύνολο τους. Συγκεκριμένα, έγινε καθαρισμός του μονοπατιού, καθώς και εργασίες για τη συντήρηση και αποκατάστασή του, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες στις εισόδους του Εθνικού Δρυμού, σχετικά με τη λειτουργία του.

Επίσης, τοποθετήθηκαν επιπλέον πινακίδες σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας κατολισθήσεων, όπως αυτά διαπιστώθηκαν στις  αυτοψίες των ειδικών κλιμακίων. Στα συγκεκριμένα σημεία θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση των εισερχόμενων περιπατητών για τον υψηλό κίνδυνο από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να αναφερθεί η συνεργασία μεταξύ ΟΦΥΠΕΚΑ και ΕΜΥ, για την παροχή εξειδικευμένων μετεωρολογικών προγνώσεων για το φαράγγι.

Τέλος, εγκρίθηκε συνεργασία μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης με το ΕΚΠΑ, με σκοπό την υλοποίηση του Έργου με τίτλο «Διαχείριση Κατολισθητικού Κινδύνου και Προτάσεις Μείωσης Διακινδύνευσης σε Κρίσιμες Θέσεις Κατά Μήκος του Φαραγγιού της Σαμαριάς». Επιπλέον μέτρα αύξησης της ασφάλειας θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Για λόγους αυξημένης ασφάλειας κατά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας του Δρυμού, ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών ορίζεται στα 1.000 άτομα ημερησίως. Για την αποφυγή καθυστερήσεων ή και ακυρώσεων, οι επισκέπτες οργανωμένων groups θα εισέρχονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικό εισιτήριο (https://samaria-tickets.necca.gov.gr/el/checkout).

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, με βάση τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού, οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται και να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού, καθώς και να συμμορφώνονται με τον κανονισμό κατά την είσοδο, έξοδο και παραμονή τους σε αυτόν. Οι επισκέπτες αναλαμβάνουν παντός είδους ατομική ευθύνη για την ασφάλειά τους κατά την είσοδο και παραμονή τους εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού, αποδεχόμενοι τους κινδύνους, ιδίως σε περιπτώσεις έκτακτων και απρόβλεπτων περιστατικών και οφείλουν να λαμβάνουν οποιαδήποτε μέτρα κρίνουν απαραίτητα για την ασφάλειά τους, όπως ενδεικτικά προστατευτικά κράνη, κατάλληλη υπόδηση, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας κλπ. Επιπλέον, οφείλουν να συμμορφώνονται απόλυτα με τυχόν έκτακτες ρυθμίσεις ή απαγορεύσεις εισόδου και παραμονής εντός του Εθνικού Δρυμού, καθώς και, σε κάθε περίπτωση, με τις οδηγίες και υποδείξεις του προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών ή των αναδόχων αυτών.

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποστολή τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Διαφήμιση