Τα νέα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα στο Αγρίνιο και στον Αστακό έχουν θορυβήσει τις αρχές. Ήδη, στην περιοχή (Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία) επιχειρούν σήμερα, 8 Αυγούστου 2024, 38 κλιμάκια και από αύριο 44 κλιμάκια, με συντονιστή, ύστερα από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Στρατάκο.
Η ανησυχία εντείνεται και στην Αιτωλοακαρνανία μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων και στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και στον Αστακό. Χθες, έγινε σύσκεψη με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστο Κέλλα στο Μεσολόγγι, ενώ σήμερα καλούνται σε συνάντηση στα Καλύβια οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Αγρινίου, καθώς επιχειρείται συντονισμός ενεργειών και δράσεων ώστε να περιοριστεί η όποια διασπορά πριν να είναι αργά.
Αποτελέσματα αναμένονται, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης του Μεσολογγίου και από δεύτερη δειγματοληψία σε μονάδες της περιοχής.
Κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα: Πρόσθετη στήριξη για τους κτηνοτρόφους ζητά η κυβέρνηση από την Κομισιόν
Τη λήψη μέτρων για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από τα αλλεπάλληλα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα και την αντιστάθμιση του εισοδήματος που θα απωλέσουν, ζητεί με επιστολή του προς τον Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Γιάνους Βόιτσεσχόφκι και την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, την οποία κοινοποίησε και στους 26 ομολόγους του των κρατών μελών της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας.
Στην επιστολή του, ο κ. Τσιάρας επισημαίνει ότι η χώρα μας από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανώλης επέβαλε όχι μόνο όλα όσα προβλέπει ο Κανονισμός 687/2020, αλλά υιοθέτησε και πρόσθετα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου.
Όπως επισημαίνει ο Έλληνας υπουργός το ζήτημα αφορά πολλά κράτη μέλη και αποτελεί απειλή με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για όλη την Ένωση. Επικαλούμενος την αρχή της αλληλεγγύης, τονίζει ότι «αυτή η κοινή πρόκληση απαιτεί συντονισμένη και αποτελεσματική απάντηση. Είναι επιτακτική ανάγκη να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία και την υποστήριξη της κτηνοτροφίας, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητά της».
Για την εξάλειψη των οικονομικών επιπτώσεων από την PPR, ο κ. Τσιάρας προτείνει: «Δεδομένων των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων αυτής της επιδημίας στους κτηνοτρόφους μας, πρέπει να ληφθούν μέτρα αποζημίωσης για την υποστήριξη των πληγέντων.
Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω άλλων κρίσεων, όπως οι σοβαρές πλημμύρες στην Ελλάδα και επιβαρύνονται περαιτέρω από τις συνεχιζόμενες κρίσεις σε όλα τα κράτη μέλη.
Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η παροχή οικονομικής βοήθειας, όχι μόνο για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων με το υψηλότερο δυνατό ποσό για την απώλεια κάθε ζώου αλλά και για την αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματός τους».