Αρχική Special Topics Καρκίνος του πνεύμονα: Κλινικές δοκιμές εμβολίου στην Ελλάδα και άλλες 6 χώρες...

Καρκίνος του πνεύμονα: Κλινικές δοκιμές εμβολίου στην Ελλάδα και άλλες 6 χώρες δίνουν ελπίδα!-Βίντεο

0
karkinow toy pmeumona
Διαφήμιση

Ο καρκίνος του πνεύμονα, που αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως θα πρέπει να υπολογίζει σε έναν σοβαρό “αντίπαλο”: Ένα πειραματικό εμβόλιο, οι κλινικές δοκιμές του οποίου ξεκίνησαν ήδη και στη χώρα μας, καθώς και σε έξι ακόμη κράτη, δίνοντας ελπίδα, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα και αποτελέσματα.

Ένας 70χρονος ασθενής στην Ελλάδα είναι ο πρώτος στη χώρας μας, που μετέχει στο πρόγραμμα των κλινικών δοκιμών, ενώ και σε παγκόσμια κλίμακα έχουν ξεκινήσει οι κλινικές δοκιμές εμβολίου mRNA για τον καρκίνο του πνεύμονα σε ασθενείς, με τους επιστήμονες να είναι αισιόδοξοι σχετικά με τις δυνατότητές του να σώσει χιλιάδες ζωές στο μέλλον.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από την ασθένεια αυτή παγκοσμίως και ευθύνεται για περίπου 1,8 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης στους ασθενείς με προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Γνωστό ως BNT116 και κατασκευασμένο από την BioNTech, το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, της πιο συχνής μορφής της νόσου. Το νέο εμβόλιο δίνει εντολή στον οργανισμό να κυνηγήσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα – και στη συνέχεια τα εμποδίζει να επανέλθουν. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ανοσολογική απόκριση του ατόμου στον καρκίνο, ενώ τα υγιή κύτταρα παραμένουν ανέγγιχτα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.

καρκίνος-του-πνεύμονα-ξεκίνησαν-κλιν-563132716

Η κλινική δοκιμή φάσης 1 έχει ξεκινήσει σε 34 ερευνητικά κέντρα από επτά χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Τουρκία. Συνολικά, θα συμμετάσχουν 130 ασθενείς στις κλινικές δοκιμές, ενώ η φάση της νόσου στην οποία βρίσκονται ποικίλλει, ξεκινώντας από το πρώιμο στάδιο και φτάνοντας έως το προχωρημένο.

«Μπαίνουμε σε αυτή την πολύ συναρπαστική νέα εποχή των κλινικών δοκιμών ανοσοθεραπείας με βάση το mRNA για τη διερεύνηση της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα», δήλωσε ο καθηγητής Σιου Μινγκ Λι, ογκολόγος στο University College London hospitals NHS foundation trust (UCLH), το οποίο συμμετέχει στις κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτή η τεχνολογία είναι η επόμενη μεγάλη φάση της θεραπείας του καρκίνου», πρόσθεσε.

Δείτε εδώ το βίντεο:https://www.youtube.com/watch?v=vIhA0DeDQnE

Εμβόλιο κατά καρκίνου του πνεύμονα: 67χρονος καρκινοπαθής μαραθωνοδρόμος ο πρώτος λήπτης – Είχε τρέξει και στην Αθήνα

Ένας 67χρονος ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα, ο Janusz Racz, έγινε ο πρώτος αποδέκτης ενός νέου πειραματικού εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τον οργανισμό του να καταπολεμήσει την ασθένεια. Έλαβε έξι ενέσεις του εμβολίου, καθεμία από τις οποίες περιέχει γενετικό υλικό από διαφορετικά μέρη του όγκου, με στόχο να «εκπαιδεύσει» πέντε δισεκατομμύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού του συστήματος να επιτεθούν στον καρκίνο. Το νέο εμβόλιο της BioNTech εκπαιδεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να στοχεύουν τον καρκίνο.

Εμβόλιο κατά καρκίνου του πνεύμονα: 67χρονος καρκινοπαθής μαραθωνοδρόμος ο πρώτος λήπτης – Είχε τρέξει και στην Αθήνα

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε για να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του πνεύμονα από την BioNTech, με την ονομασία BNT116, χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία mRNA με το επιτυχημένο εμβόλιο για την COVID-19. Οι γιατροί πιστεύουν ότι θα στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα με μεγαλύτερη ακρίβεια από τη χημειοθεραπεία, μειώνοντας τις παράπλευρες βλάβες στα υγιή κύτταρα και ελαχιστοποιώντας τις παρενέργειες.

«Είναι ανώδυνο», σχολίασε ο Janusz Racz μετά την πρώτη του ένεση. «Είναι πολύ καλύτερο από τη χημειοθεραπεία, η οποία ήταν δύσκολη για μένα». Ο 67χρονος είναι πρώην ορειβάτης και μαραθωνοδρόμος με συμμετοχή και στον Μαραθώνιο της Ελλάδας, δήλωσε ότι έχει στόχο να τρέξει τον μαραθώνιο του Λονδίνου μέσα σε τρία χρόνια.

Εμβόλιο κατά καρκίνου του πνεύμονα: 67χρονος καρκινοπαθής μαραθωνοδρόμος ο πρώτος λήπτης – Είχε τρέξει και στην Αθήνα
credit: Aaron Chown / PA

Το νοσοκομείο University College London Hospital (UCLH) έχει ξεκινήσει τη βρετανική φάση μιας παγκόσμιας δοκιμής, με περίπου 130 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα να συμμετέχουν σε έξι νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κ. Racz εξέφρασε την ελπίδα ότι το εμβόλιο όχι μόνο θα τον βοηθήσει αλλά και θα επιταχύνει την παραγωγή του για ευρύτερη χρήση. «Τα εμβόλια COVID βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό θα βοηθήσει επίσης εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε. Πρώην μαραθωνοδρόμος και ορειβάτης, παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον του, με στόχο να τρέξει τον μαραθώνιο του Λονδίνου μέσα σε τρία χρόνια.

Με πληροφορίες από  Guardian

Διαφήμιση