Αρχική Special Topics Η χειραψία μέσα στους αιώνες-Γιατί έδιναν τα χέρια οι αρχαίοι Έλληνες

Η χειραψία μέσα στους αιώνες-Γιατί έδιναν τα χέρια οι αρχαίοι Έλληνες

0
depositphotos 3691993 stock photo handshake
Διαφήμιση

Σήμερα χαιρετάμε με χειραψία, υποδηλώνοντας σεβασμό και χαρά για τη συνάντηση μας με γνωστούς και φίλους, Κάποτε η χειραψία για τους αρχαίους Έλληνες, απ΄όπου και πρωτοξεκίνησε αυτή η συνήθεια σήμαινε κάτι τελείως διαφορετικό! 

Σήμερα σφίγγουμε τα χέρια, λέγοντας ουσιαστικά με το σώμα ότι εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο, δίνουμε τον λόγο μας και οφείλουμε να τον κρατήσουμε, μέσα από έναν κώδικα τιμής που έχει την ίδια ισχύ με ένα νόμιμο έγγραφό ή μια γραπτή συμφωνία!

Κάποτε όμως η γνωστή χειραψία ήταν περισσότερο ένδειξη… καχυποψίας.
Θεωρείται ότι όταν κάποιος έτεινε το δεξί του χέρι, ήθελε να δείξει ότι δεν κρατάει όπλο. Οι Ρωμαίοι από την άλλοι, έπιαναν τον πήχη του χεριού του άλλου για να διαπιστώσουν ότι δεν είχαν κρυμμένο μαχαίρι στο μανίκι του.

Επίσης, αρχαιολογικά ευρήματα και αρχαία κείμενα δείχνουν ότι η χειραψία γινόταν και στην αρχαία Ελλάδα από τον 5ο αιώνα π.Χ. Ο Όμηρος έκανε πολλές αναφορές στα κείμενά του για τη χειραψία, ως επίδειξη εμπιστοσύνης, ενώ απεικονίζεται και στην τέχνη, τις τοιχογραφίες και τα αγάλματα.

istoria tis cheirapsias stin archaiotita edinan ta cheria

Πολλές φορές απεικονιζόταν στις επιτύμβιες στήλες, όπου ο νεκρός παριστάνεται είτε σε κάποια ασχολία της καθημερινής ζωής, είτε καθιστός ανάμεσα στα αγαπημένα του πρόσωπα, τα οποία αποχαιρετά διά χειραψίας.

Στη Μεσαιωνική Ευρώπη οι ιππότες έκαναν χειραψία μεταξύ τους για να δουν εάν θα έπεφταν κρυμμένα όπλα.
Τον 17ο αιώνα, πιστεύεται ότι οι Κουάκεροι (μέλη της «Θρησκευτικής Κοινωνίας των Φίλων», Χριστιανικής Ομολογίας η οποία εμφανίστηκε τον 17ο αιώνα στην Αγγλία με πρωτεργάτη τον Γεώργιο Φοξ) υιοθέτησαν την χειραψία ως χαιρετισμό. Μέχρι το 1800 είχε καθιερωθεί σε τέτοιο βαθμό που εκδόθηκαν και εγχειρίδια για τη σωστή χειραψία.

Πλέον οι ερευνητές θεωρούν ότι η χειραψία ουσιαστικά γίνεται για να περνάνε χημικά σήματα μεταξύ των δύο συνομιλητών και ότι αρκετοί ενστικτωδώς μυρίζουν το χέρι τους αμέσως μετά τη χειραψία για να επικοινωνήσουν μέσω της ορμής.

Διαφήμιση