Αρχική Ειδήσεις Έρευνα από την Εισαγγελία για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

Έρευνα από την Εισαγγελία για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό

 
Στο “μικροσκόπιο” τίθεται η ποιότητα του θαλασσινού νερού και το μικροβιακό φορτίο στις εκβολές της λίμνης Κάρλας, μετά και το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια στις παραλίες του Βόλου. Μάλιστα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα που ανατέθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.
0
18 nekra psaria volos.jpg
Διαφήμιση
Την ίδια ώρα οι καταστηματάρχες εστίασης της περιοχής εκπέμπουν SOS, που αναγκάστηκαν να βάλουν εν μέσω τουριστικής σεζόν προσωρινό λουκέτο στα μαγαζιά τους, αφού η εικόνα με τα νεκρά ψάρια, σε συνδυασμό με τη δυσοσμία που τα συνοδεύει, καθιστούσαν ανυπόφορη την ατμόσφαιρα!

Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα, την οποία θα εποπτεύει εισαγγελέας, διέταξε αυτεπάγγελτα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου για τα νεκρά ψάρια της λίμνης Κάρλας που καταλήγουν στον Παγασητικό. Στο πλαίσιο της έρευνας που ανατέθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου θα διερευνηθούν η ποιότητα του θαλασσινού νερού και το μικροβιακό φορτίο στις εκβολές της λίμνης Κάρλας με μετρήσεις σε διαπιστευμένα εργαστήρια. Κι ακόμη, το αν υφίσταται ρύπανση και το αν η αιτία θανάτου των ψαριών οφείλεται σε δηλητηριώδη ουσία. Το Λιμεναρχείο θα συγκεντρώσει στοιχεία από την Περιφέρεια και τον Δήμο Βόλου για τις κοντινές στο Πολεοδομικό Συγκρότημα παραλίες Αναύρου, Αλυκών και Νέας Αγχιάλου. Επιπλέον θα ελεγχθεί και η ποιότητα του νερού.

Την ίδια στιγμή, στο παραλιακό μέτωπο του Βόλου η εικόνα παρέμενε τρομακτική καθώς η επιφάνεια της θάλασσας σε αρκετά σημεία έχει καλυφθεί ολοσχερώς από το παχύ στρώμα των νεκρών ψαριών και αυτή την εικόνα συναντάει κανείς και στις παραλίες Αγριά, Αλυκές, Κριθαριά και Νέας Αγχιάλου. Η δυσοσμία από την αποσύνθεση των ψαριών είναι αφόρητη και οι επιχειρηματίες της εστίασης βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά.

nekra psaria

Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες 

Ταφόπλακα σε μια ήδη επιβαρυμένη καλοκαιρινή περίοδο αποτελεί το φαινόμενο των νεκρών ψαριών για τους επαγγελματίες και το Επιμελητήριο Μαγνησίας, που ζητούν ενίσχυση από την πολιτεία για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Τέλης Μπασδάνης, ανέφερε ότι έκρουε κώδωνα για το πρόβλημα εδώ και καιρό, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση και άφησε αιχμές για τους υπεύθυνους διαχείρισης της Κάρλας και του λιμανιού, λέγοντας ότι αν δεν μπορούν να δώσουν λύσεις άμεσα μπορούν να παραιτηθούν. Ακόμη, ζήτησε να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται παραθαλάσσια του Παγασητικού και έχουν δεχτεί άλλο ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα, καθώς και οι αλιείς, λόγω της ανυπολόγιστης ζημιάς που έχουν υποστεί.

Εν τω μεταξύ, ερώτηση για την ποιότητα του νερού του Βόλου κατέθεσε προς το δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Ενεργών Πολιτών Βόλου Συμμαχία για τον Βόλο. Όπως αναφέρει, «οι αναλύσεις νερού που ανακοινώνονται από τη ΔΕΥΑΜΒ τους τελευταίους μήνες δείχνουν μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, με διαφορά από τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά οι τιμές των χλωριόντων όχι μόνο ξεπερνούν την παραμετρική τιμή (250 mg/l), αλλά εμφανίζονται μέχρι και διπλάσιες (Καλλιθέα 498, Αγιος Κωνσταντίνος 459, Δημητριάδος 457, Αγία Βαρβάρα 473 mg/l). Η κατάσταση αυτή, εκτός από την υποβάθμιση του νερού που πίνουν οι πολίτες, έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση συσκευών και μηχανημάτων που χρησιμοποιούν νερό δικτύου. Σε αυτές συσσωρεύονται υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων με αποτέλεσμα την πλημμελή λειτουργία τους, μέχρι και την πλήρη καταστροφή τους».

«Επιπλέον, σε αναλύσεις που διεξήγαγε η Περιφέρεια Θεσσαλίας εντοπίστηκαν τον Νοέμβριο του 2023 εξασθενές χρώμιο (βρύση Μελισσιάτικα, βρύση Β’ ΒΙΠΕ, βρύση Σαμπάναγα, γεωτρήσεις Γ3, Γ4 και Γ7) και υδράργυρος (βρύση Φυτόκο, βρύση Μελισσιάτικα, βρύση Α’ ΒΙΠΕ, γεώτρηση Γ4) σε πόσιμο νερό και γεωτρήσεις», αναφέρει.

Διαφήμιση