Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο όχι μόνο με την αρμύρα της θάλασσας, τα μεζεδάκια, την καλή παρέα και την ξεγνοισιά, αλλά και τα πανηγύρια που ειδικά την περίοδο του Αυγούστου συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών!
Σύνταξη: ecozen.gr
Στην Πάρο και στη Νάξο τον αέρα σου να αλλάξω…
Τρικούβερτα γλέντια με αμέτρητο κόσμο, παραδοσιακά όργανα και μουσικές, χορούς και τραγούδια, τραπέζια γεμάτα με τοπικά εδέσματα, που διαφοροποιούνται από τόπο σε τόπο, και το κρασί να ρέει άφθονο σε γραφικές πλατείες με αιωνόβιους πλατάνους, από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που αντιπροσωπεύουν την έννοια του πανηγυριού. Αποτυπώνοντας με τον πιο αυθεντικό τρόπο την πολιτισμική ταυτότητα και ιδιοσυγκρασία του κάθε τόπου, από τα παλιά ακόμη χρόνια, τα πανηγύρια αποτελούσαν έναν τρόπο ξεγνοιασιάς και μια ευκαιρία διασκέδασης και στιγμιαίας απομάκρυνσης από την αγχώδη και κουραστική καθημερινότητα.
Αφιερωμένα στη μνήμη κάποιου Αγίου πραγματοποιούνταν, και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να πραγματοποιούνται, μία μέρα πριν ή ανήμερα του εορτασμού του αγίου, αποτελώντας μια πολύ καλή αφορμή για κοινωνικοποίηση και συνεύρεση των κατοίκων του κάθε τόπου όπου διοργανώνονταν. Λόγω της ιδιαιτερότητάς τους να πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους, είθισται να διοργανώνονται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν και οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Από τα πιο διάσημα, λοιπόν, αυτά της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα, του προφήτη Ηλία και του Σωτήρος και, τελευταίο και σπουδαιότερο, εκείνο της Παναγίας!
Πανηγύρι Παναγίας Σουμελά, Βέροια
Το σύμβολο των Ποντίων στην Καστανιά, στις πλαγιές του όρους Βερμίου, στη Βέροια, κάθε χρόνο ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου κατακλύζεται με χιλιάδες πιστούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας που καταφτάνουν εδώ για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Το μεγάλο πανηγύρι που στήνεται στο χώρο της Παναγίας Σουμελά, της Παναγίας των Ποντίων, είναι μοναδικό σε όλο τον ελλαδικό χώρο, καθώς τα έθιμα και οι παραδόσεις του ποντιακού ελληνισμού έχουν την τιμητική τους. Μέσα σε μια έντονα θρησκευτική και συναισθηματική ατμόσφαιρα οι ποντιακοί χοροί δίνουν το έναυσμα για το πολύωρο γλέντι που ξεκινά, ανάμεσα στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται προς τιμήν της Παναγίας.
Πανηγύρι Κοίμησης Θεοτόκου, Κυκλάδες
Η λέξη Δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα είναι απόλυτα συνυφασμένη με τα πανηγύρια και ιδιαίτερα στα νησιά. Δεν υπάρχει νησιωτικός προορισμός στη χώρα που την συγκεκριμένη μέρα να μην πανηγυρίζει, είτε με παραδοσιακές μουσικές και χορούς, είτε με ιδιαίτερα ήθη και έθιμα που ξεχωρίζουν για την μοναδική ατμόσφαιρά τους, που παρασέρνει τους επισκέπτες τους σε ασταμάτητα γλέντια μέχρι πρωίας!
Από τα πιο χαρακτηριστικά όλων εκείνο της Παναγίας της Τήνου, με τις εκδηλώσεις να διαρκούν μέχρι τις 23 Αυγούστου και ταυτόχρονα να τιμάται και η επέτειος της βύθισης του αντιτορπιλικού Έλλη στις 15 Αυγούστου του ’40 από τους Ιταλούς. Χοροί με παραδοσιακές φορεσιές υπό τους ήχους του βιολιού, του λαούτου και της τσαμπούνας κυριαρχούν στο ορεινό χωριό Φιλώτι στη Νάξο, ενώ στην Αμοργό άφθονη Αμοργιανή ψημένη ρακή συνοδεύει το παραδοσιακό κοκκινιστό κρέας με πατάτες που σερβίρεται στην Παναγία την Πανοχωριανή, όπου οι πιστοί φτάνουν καβάλα σε γαϊδουράκια.
Το μεγάλο γεγονός του νησιού για την Πάρο αποτελεί ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην Παροικιά, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στην Παναγία Εκατονταπυλιανή, τόσο για την περιφορά της εικόνας, όσο και για το παραδοσιακό γλέντι που διοργανώνεται με μπόλικο κρασί και τοπικούς μεζέδες.
Η λίστα με τα επόμενα πανηγύρια στην Ικαρία
Την τιμητική της στα πανηγύρια έχει όμως και η Ικαρία, ενώ χιλιάδες νέοι ταξιδεύουν κάθε χρόνο στο νησί για να λάβουν μέρος στην ιεροτελεστία των πανηγυριών η φήμη των οποίων που σε ορισμένα χωριά έχει φτάσει στα πέρατα του κόσμου!
Η Ικαριακή Ραδιοφωνία 92.8fm – ikariaki.gr δημοσιεύει όλο το χρόνο λίστα με τα πανηγύρια αλλά και τους οργανοπαίκτες που συμμετέχουν! Απο εδώ και στο εξής κι ενώ έχουν προηγηθεί δεκάδες πανηγύρια από τον Απρίλιο, η λίστα περιλαμβάνει:
15 Αυγούστου της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Ακαμάτρα
15 Αυγούστου στο Καραβόσταμο
20 Αυγούστου Εύδηλος
27 Αυγούστου του Αγίου Φανουρίου στο Μάραθο
17 Σεπτεμβρίου της Αγίας Σοφίας στον Κάμπο
20 Σεπτεμβρίου του Αγίου Ευσταθίου στο ξωκλήσι του Άη Στάθη πάνω από την Αρέθουσα (βουνό)
Τα πανηγύρια του Αγίου Κηρύκου
15 Αυγούστου της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Παναγιά
15 Αυγούστου της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Κάμπα (Ξυλοσύρτη)
15 Αυγούστου της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Περδίκι
15 Αυγούστου της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μονοκάμπι
27 Αυγούστου του Αγίου Φανουρίου στον Άγιο Παντελεήμονα
29 Αυγούστου του Αγίου Ιωάννου του Νηστευτή στο Μαυράτο
08 Σεπτεμβρίου το Γενέθλιον της Παναγίας στην Πλαγιά
08 Σεπτεμβρίου το Γενέθλιον της Παναγίας στο Κεραμέ Αγίου Κηρύκου
17 Σεπτεμβρίου της Αγίας Σοφίας στο Μονοκάμπι
20 Οκτωβρίου της Αγίας Ματρώνας στην Οξέ