Αρχική Special Topics ΕΔΟΕΑΠ:Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης εισπνοής καπνού

ΕΔΟΕΑΠ:Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης εισπνοής καπνού

0
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων, ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρο τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

Σε περίπτωση που βρίσκεστε κοντά σε περιοχή που πλήττεται από πυρκαγιά, απομακρυνθείτε από την περιοχή της πυρκαγιάς εφόσον είναι εφικτό.

Εάν η απομάκρυνση δεν είναι εφικτή παραμείνετε σε κλειστό χώρο διατηρώντας καθαρό τον αέρα.

Για την διατήρηση, όσο το δυνατό, καθαρότερου αέρα κρατάμε κλειστά παράθυρα και πόρτες, χρησιμοποιούμε κλιματισμό που διαθέτει ανακύκλωση, αποφεύγουμε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.

Επιπλέον, αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις και εξωτερικές δραστηριότητες, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τα άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα ηλικιωμένοι τα παιδιά και οι εγκυμονούσες όσο υπάρχει καπνός και στάχτη.

Αν η μετακίνηση σας κρίνεται αναγκαία χρησιμοποιείτε μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με καλή εφαρμογή.

Κατά τη χρήση αυτοκινήτου

Κατά την μετακίνησή σας με ΙΧ να γίνεται ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού σε λειτουργία ανακύκλωσης εσωτερικού αέρα.

Αναζητείστε ιατρική βοήθεια, σε περίπτωση εμφάνισης των κάτωθι συμπτωμάτων: 

  • Επίμονος βήχας
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σφίξιμο πόνος στο στήθος
  • Ταχυκαρδία Ναυτία

Για επικοινωνία με ιατρό οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού στην Αττική μπορούν να επικοινωνούν με ιατρό στα τηλέφωνα: 2107250050 (Δευτέρα – Παρασκευή 08:00-19:00),  2102201020 (Δευτέρα – Παρασκευή 19:00 – 08:00 επόμενης και Σ/Κ όλο το 24ώρο) και στο 6982447854 στη Θεσσαλονίκη.

Διαφήμιση