Αρχική Special Topics Αύγουστος Μαξιμιλιανός Μύρμπεργκ: Ο σπουδαίος άγνωστος Σουηδός Φιλέλληνας

Αύγουστος Μαξιμιλιανός Μύρμπεργκ: Ο σπουδαίος άγνωστος Σουηδός Φιλέλληνας

0
souidos fillelinas
Διαφήμιση

Ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης παρουσιάζει στο sitalkisking.blogspot.com την σπουδαία ιστορία ζωής στην οποία πρωταγωνιστεί ο Αύγουστος Μαξιμιλιανός Μύρμπεργκ, ο Σουηδός Φιλέλληνας που ήρθε εθελοντικά στην μαχόμενη Ελλάδα και έφτασε να γίνει και φρούραρχος του Ναυπλίου!

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

παντελης αθανασιαδης e1698427912238

Ο αγώνας της Εθνεγερσίας του 1821 έχει πολλές πτυχές ηρωισμών και άλλων σημαντικών πράξεων, ανάμεσα στις οποίες μεγάλο μέρος κατέχουν και οι φιλέλληνες, οι οποίοι μέσα από ένα πέπλο άλλοτε ρομαντισμού και άλλοτε τυχοδιωκτισμού, έγραψαν τις δικές τους σελίδες ιστορίας. Πολλοί από αυτές τις ευγενείς μορφές των φιλελλήνων παραμένουν σήμερα άγνωστες και είναι απλά, καταγεγραμμένες σε απρόσιτα αρχεία ή μας τις υπενθυμίζουν διάφορα μνημεία σε τόπους μαχών.

Ο  Αύγουστος Μαξιμιλιανός Μύρμπεργκ, ο άγνωστος Σουηδός Φιλέλληνας γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου το 1799, δηλαδή την τελευταία ημέρα του 18ου αιώνα, στο Uleaborg της Φινλανδίας. Ο πατέρας του Γουσταύος, διευθυντής τελωνείου, ήταν Σουηδός και η μητέρα του Χριστίνα Σοβέλιους ανήκε σε εμπορική οικογένεια της Φινλανδίας.

vila birbergk JPG
Η οικία των Μύρμπεργκ, που σώζεται στη Φινλανδία. Διακρίνεται η προτομή του Αύγουστου Μαξιμιλιανού Μύρμπεργκ.

Προήχθη στο βαθμό του λοχαγού και πήρε μέρος στη μάχη της Κωλιάδας Άκρας, στις 6 Μαΐου 1827, δηλαδή στην περιοχή του Αγίου Κοσμά.   Στη μάχη αυτή έγινε μεγάλη σφαγή και ο Μύρμπεργκ, πυροβολούμενος και καταδιωκόμενος από Τούρκους ιππείς, κατόρθωσε να διαφύγει πέφτοντας στη θάλασσα με το όπλα του για να μην τα εγκαταλείψει. Κολυμπώντας έφτασε έως τα ελληνικά πλοία. Την επομένη ο ναύαρχος Τσώρτς υπέγραψε ειδικό μαρτυρικό έγγραφο, με το οποίο επιβεβαίωνε την ανδρεία που επέδειξε στη μάχη ο Σουηδός φιλέλληνας. Αργότερα ο ήρωας μας τέθηκε υπό τις διαταγές του Φαβιέρου και πολέμησε το 1828 στη Χίο. Ο Άγγλος ιστορικός Τόμας Γκόρντον χαρακτήρισε τον Μύρμπεργκ «άριστον και γενναιότατον μεταξύ των φιλελλήνων, θαυμαστόν δια την δύναμιν και το παράστημα και την τόλμην, ών και πρότυπον παράδειγμα ηθικής».

                Στη συνέχεια υπηρέτησε υπό τον Γερμανό φιλέλληνα ‘Ειντεκ και το 1829 αναδείχθηκε σε φρούραρχο Ναυπλίου στο Παλαμήδι, από 26 Ιουλίου.

                Αργότερα ο βασιλεύς Όθων τον παρασημοφόρησε  με τον Σταυρό του Σωτήρος. Η ελληνική κυβέρνηση του παραχώρησε ως εθνική αμοιβή μια μικρή σύνταξη και κάποιο αγρόκτημα, το οποίο όμως ο αφιλοκερδής Αύγουστος όταν έφυγε από την Ελλάδα το εγκατέλειψε και παραχωρήθηκε σε κάποιον άλλον.

Έφτασε στα πρόθυρα της αυτοκτονίας

  Ο Μύρμπεργκ συνήθιζε να αφηγείται και να διασκεδάζει, ένα περιστατικό της ζωής του, που είχε μείνει στη μνήμη του.  Σε κάποια μάχη, πληγωμένος και κατάκοπος, είχε κατορθώσει να διαφύγει μέσα από τις τάξεις των Τούρκων. Κατέφυγε σε ένα κοντινό δάσος, αλλά και όλη την νύχτα διέτρεχε τον κίνδυνο να ανακαλυφθεί. Είχε αρχίσει να σκέφτεται ακόμα και να αυτοκτονήσει, παρά να παραδοθεί στους Τούρκους. Θύμιζε μάλιστα, ότι όλοι οι αγωνιστές είχαν πάντα μαζί τους μια πιστόλα, για τέτοιες απελπιστικές καταστάσεις γιατί οι Τούρκοι για κάθε κεφάλι εχθρικό, έπαιρναν ξεχωριστή γενναία αμοιβή!!! Το πιστόλι αυτό το κρατούσε συνεχώς στα χέρια του, όταν άκουσε τον καλπασμό ενός αλόγου. Όταν μάλιστα ο ήχος πλησίασε αρκετά, ο Αύγουστος πυροβόλησε και το άλογο σταμάτησε να προχωρεί.

anamnistiki plaka JPG
Η αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε το 2009 στο Ναύπλιο.

Μέσα από τους θάμνους που ήταν κρυμμένος, παρατήρησε ότι η σφαίρα του είχε χτυπήσει το φορτίο του αλόγου, το οποίο δεν είχε αναβάτη!!! Τότε πέταξε το φορτίο ανέβηκε στο άλογο και κατόρθωσε να εντοπίσει τους Έλληνες και να σωθεί.  Έλεγε ακόμα, πως δεν μπορούσε να συμμορφωθεί με την νέα τάξη πραγμάτων που επέβαλε ο Καποδίστριας, τον νεποτισμό, τον συντηρητισμό αλλά και την φιλορωσική στάση του και το 1830 παραιτήθηκε από το αξίωμα του φρουράρχου Ναυπλίου.

Η στήριξή του στους Πολωνούς

Τον Ιανουάριο του 1831 αποφάσισε, χωρίς να έχει σκοπό να εγκαταλείψει την Ελλάδα, να ξαναγυρίσει να δει μετά από έξι χρόνια την πατρίδα του τη Σουηδία. Με πολεμικό πλοία πήγε στη Μάλτα. Από εκεί στην Ισπανία και τελικά έφτασε στο Παρίσι. Στην Ισπανία πιάστηκε αιχμάλωτος, αλλά κατόρθωσε να διαφύγει. Στο Παρίσι έμαθε τα μαντάτα που επικρατούσαν στην Ευρώπη και τον συνεπήρε ο ενθουσιασμός για την Πολωνία, που μάχονταν για την ελευθερία της εναντίον των Ρώσων. Στη γαλλική πρωτεύουσα βρήκε φίλους του Φαβιέρου, οι οποίοι τον εφοδίασαν με συστατικές επιστολές για τους αρχηγούς της Πολωνικής εξέγερσης. Έτσι πήρε το δρόμο για την Πολωνία. Όταν έφτασε στα σύνορα Πολωνίας- Αυστρίας, οι Αυστριακοί που είχαν κλείσει τα σύνορα, δεν επέτρεπαν τη διέλευση. Ο Μύρμπεργκ δεν δείλιασε και έπεσε στα νερά του ποταμού Βιστούλα, ενώ οι Αυστριακοί τον πυροβολούσαν…

Στην Πολωνία πήρε μέρος σε διάφορες μάχες, αλλά συνελήφθη αιχμάλωτος. Ένας Ρώσος λοχαγός όμως, που είχε μείνει πριν χρόνια στο πατρικό σπίτι του Μύρμπεργκ στη Φινλανδία, τον βοήθησε να διαφύγει κρυφά. Καταπονημένος και χωρίς χρήματα κατέφυγε στο Παρίσι. Εκεί, χάρη στις γνωριμίες του έπιασε δουλειά ως γραμματέας. Το 1836, τον κάλεσε και τον φιλοξένησε στη Σκωτία ο λόρδος Γκόρντον, που τον γνώριζε.

Διαβάστε όλο το άρθρο  ΕΔΩ:

https://sitalkisking.blogspot.com/2013/08/blog-post_16.html#more

Διαφήμιση