Αρχική Ειδήσεις Υπερτουρισμός: Κι όμως υπάρχει τρόπος να απολαύσετε το ταξίδι!

Υπερτουρισμός: Κι όμως υπάρχει τρόπος να απολαύσετε το ταξίδι!

Μία λέξη που έχει αρχίσει να “φοριέται” πολύ τα τελευταία χρόνια, ο υπερτουρισμός, έχει δώσει μία άλλη διάσταση για τις διακοπές και τον τουρισμό, που τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι κάτοικοι στα επισκεπτόμενα μέση απεύχονται!

0
ypertourismos
Διαφήμιση

Όλα όμως έχουν δύο όψεις, και αποτελούν τα δύο μέρη του ίδιου νομίσματος · Ο τουρισμός ή ο υπερτουρισμός είναι η επιλογή σας; Το βέβαιο είναι ότι η όψη που θα διαλέξετε βρίσκεται στο χέρι σας, για να συνδυάσετε τις διακοπές με την ανεμελιά και τις όμορφες εικόνες!

Ήδη σε πολλές χώρες ο υπερτουρισμός έχει δημιουργήσει ένα αντιτουριστικό κύμα λόγω της επιβάρυνσης που δημιουργεί σε αρκετά πεδία, ενώ κάποιοι δημοφιλείς προορισμοί έχουν λάβει ήδη μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Δείτε κάποιες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να ταξιδέψετε υπεύθυνα και να περάσετε καλά αυτό το καλοκαίρι.

Σκεφθείτε καλά τί θέλετε

Μην ρωτάτε: «Πού θέλω να πάω;» αλλά «Τι χρειάζομαι από αυτές τις διακοπές;»

Μπορεί να είναι  χαλάρωση, μάθηση, κλάμπινγκ. Μπορεί να νομίζετε ότι θέλετε να πάτε στην Πάρο, αλλά τελικά η Πρέβεζα να σας ταιριάζει καλύτερα. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε εναλλακτικές πόλεις σε σχέση με τα υπερπλήρη τουριστικά κέντρα.

Κάνε έρευνα πριν πάτε

Θα καταλάβετε περισσότερα για τον τόπο που επισκέπτεσθε και θα περάσετε καλύτερα. Μάθετε μερικές φράσεις της τοπικής γλώσσας, οι ντόπιοι και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στην εστίαση θα το εκτιμήσουν. Μην στέκεστε στην προφορά. Εκείνοι θα καταλάβουν -εκτός εάν είναι Γάλλοι. Οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που θα σας προτείνουν τα «καλά μέρη».

Εξερευνήστε μέσα από το φαγητό

Το φαγητό θα σας μάθει τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου που βρίσκεστε. Αναζητήστε τοπικά υλικά και πιάτα στα μενού, επισκεφθείτε αγορές τροφίμων και αγροκτήματα. Δοκιμάστε την εφαρμογή Localvore, η οποία έχει προσφορές εστιατορίων.

Ταξιδέψτε τη σωστή περίοδο Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ταξιδεύουν εκτός αιχμής (Low Season) και όλο τον χρόνο. Ο στόχος είναι να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ της ποιότητας ζωής των κατοίκων, της εμπειρίας των ταξιδιωτών και της περιβαλλοντικής υγείας των δημοφιλών προορισμών.

Δεν είναι πάντα δυνατό να αποφύγετε την περίοδο αιχμής, αλλά ίσως η διερεύνηση των ημερών, των ωρών και των περιοχών όπου ο υπερτουρισμός αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα, να βοηθήσει.

Γίνετε αργός τουρίστας 

Ανεξάρτητη εξερεύνηση, αλληλεπίδραση με τους ντόπιους, και γνωριμία με την τοπική κουλτούρα είναι τα χαρακτηριστικά του «αργού τουρίστα». Μην «πετάγεστε» σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις. Δείτε μία ή δύο.

Υπερτουρισμός: Το εγχειρίδιο του καλού τουρίστα
Επισκέπτες περπατούν στον Κινέζικο Κήπο στους «Κήπους του Κόσμου» στα περίχωρα του Βερολίνου. Το πάρκο είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά.(AP Photo/Franka Bruns)

Οι γρήγορες εικόνες και οι επιφανειακές εμπειρίες δεν δημιουργούν ταξιδιωτικές αναμνήσεις. Το πυρετώδες οργανωμένο ταξίδι του «να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα» αντικαθίσταται από το αργό ταξίδι της απόλαυσης, των πραγματικών διακοπών. Ενα από τα καθοριστικά στοιχεία του αργού ταξιδιού είναι η ευκαιρία που έχει ο ταξιδιώτης να γίνει μέρος της τοπικής ζωής και να συνδεθεί με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ο “αργός τουρισμός” σημαίνει, επίσης, σύνδεση με τον τοπικό πολιτισμό. Ετσι, οι ταξιδιώτες μένουν σε ένα μέρος τουλάχιστον επί μία εβδομάδα.

Πείτε όχι στις κρουαζιέρες και τα κρουαζιερόπλοια 

Κανένας ειδικός σε θέματα βιωσιμότητας δεν έχει να πει μια καλή κουβέντα για τα κρουαζιερόπλοια. αφού είναι ο πιο δαπανηρός τρόπος ταξιδιού σε σχέση με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Καίνε ένα πολύ βρώμικο καύσιμο: οι εκπομπές θείου των 218 κρουαζιερόπλοιων της Ευρώπης ισοδυναμούν με 1 δισ. αυτοκίνητα. Το προσωπικό βιώνει συχνά κακές συνθήκες και έχει ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα. Και έπειτα υπάρχει ο υπερτουρισμός, με πολλούς ανθρώπους να κατεβαίνουν σε ένα μέρος αλλά να μην ξοδεύουν χρήματα, καθώς τρώνε και κοιμούνται στο πλοίο. Οι λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν τις ποτάμιες κρουαζιέρες, τα μικρά πλοία και τα ιστιοφόρα.

Υπερτουρισμός: Το εγχειρίδιο του καλού τουρίστα
Αρχαία Κασσώπη

Αν δεν έχετε πολύ χρόνο ή χρήματα, ανακαλύψτε ξανά την πόλη σας. Έχω περάσει όλα τα καλοκαίρια της ζωής μου στην Πρέβεζα κι όμως φέτος μπόρεσα να δω για πρώτη φορά τηνΑρχαία Κασσώπη. Όπου κι αν βρίσκεστε, η Ελλάδα είναι υπέροχη. Μια αρχαία χώρα, με πανέμορφα τοπία, εξαιρετικό φαγητό και μια τεράστια ακτογραμμή. Ακόμα και αν μένετε χρόνια στην Αθήνα, από τα Αναφιώτικα μέχρι τον Εθνικό Κήπο, όλο και κάτι καινούριο θα ανακαλύψετε.

Κλείνοντας, ρίξτε μια ματιά στα επεξηγηματικά κείμενα της Sustainable Travel International και τα σύντομα μαθήματα του Rise Travel Institute που καλύπτουν θέματα όπως ο εθελοντισμός, η ταξιδιωτική φωτογραφία και οι ψηφιακοί νομάδες.

Δείτε και το ντοκιμαντέρ του 2021, «Ο τελευταίος τουρίστας» (The Last Tourist). Σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη για τον τρόπο που ταξιδεύετε.

Πηγή: The Guardian, Επιμελητήριο Κυκλάδων

Διαφήμιση