Αρχική Special Topics Οι ανεμογεννήτριες βγήκαν στη θάλασσα: Η νέα τάση στα αιολικά πάρκα (Βίντεο)

Οι ανεμογεννήτριες βγήκαν στη θάλασσα: Η νέα τάση στα αιολικά πάρκα (Βίντεο)

0
anemogennitries sti thalassa jpg
Πηγή: Ailes Marine-Credit: Iberdrola – C.Beyssier
Διαφήμιση

Η Iberdrola έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση (FID)  εγκαθιστώντας ανεμογεννήτριες στη θάλασσα και για την ακρίβεια στο υπεράκτιο αιολικό της πάρκο Windanker στη Γερμανία, το οποίο έχει πλέον προχωρήσει στη φάση παράδοσης.

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Windanker είναι το τρίτο υπεράκτιο αιολικό έργο για την Iberdrola στη γερμανική Βαλτική Θάλασσα. Η εταιρεία εκμεταλλεύεται ήδη με ανενογεννήτριες το Wikinger ισχύος 350 MW και αναπτύσσει το έργο Baltic Eagle των 467 MW. Μαζί, αυτά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αποτελούν μέρος του Baltic Hub της Iberdrola, που έχει προγραμματιστεί να λειτουργεί με εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1,1 GW έως το 2026.

Η Iberdrola λέει ότι όλα τα συμβόλαια εφοδιαστικής αλυσίδας για κύρια εξαρτήματα έχουν υπογραφεί για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Windanker ισχύος 315 MW και οι εργασίες κατασκευής προγραμματίζονται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα .

Βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα δίπλα στο νησί Rügen, το έργο θα περιλαμβάνει 21 ανεμογεννήτριες Siemens Gamesa ισχύος 15 MW που θα εγκαταστήσει η Havfram.

Ήδη στη Γαλλία, το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Saint-Brieuc ισχύος 496 MW, που αναπτύχθηκε από την Ailes Marines, θυγατρική της Iberdrola, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία, καθιστώντας ανεμογεννήτριες στο δεύτερο πλήρως λειτουργικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Γαλλία και το πρώτο στη Βρετάνη. Από τις 28 Μαΐου, και οι 62 ανεμογεννήτριες SG 8.0-167 DD της Siemens Gamesa λειτουργούν και τροφοδοτούν με ισχύ το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διαχειρίζεται η γαλλική Réseau de Transport d’Electricité (RTE).

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Saint-Brieuc βρίσκεται 16 χιλιόμετρα από τη βορειοδυτική ακτή της Γαλλίας στον κόλπο του Saint-Brieuc στη Μάγχη. Η πρώτη ανεμογεννήτρια Siemens Gamesa εγκαταστάθηκε στο χώρο τον Μάιο του 2023, ενώ η τελευταία μονάδα εγκαταστάθηκε από τον jack-up Brave Tern του Fred Olsen Windcarrier στα τέλη του περασμένου έτους.

Iberdrola

Μέχρι σήμερα, οι ανεμογεννήτριες ισχύος 8 MW είναι οι πιο ισχυροί που έχουν εγκατασταθεί σε υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Γαλλία, σύμφωνα με την Iberdrola.

Η ανάπτυξη και η κατασκευή του αιολικού πάρκου έχει κινητοποιήσει περισσότερες από 1.700 θέσεις εργασίας στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 500 θέσεων εργασίας στη Βρετάνη, δήλωσε ο κατασκευαστής.

Η συνολική επένδυση στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Saint-Brieuc, το οποίο ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 2012, ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Iberdrola.

Διαφήμιση