Αρχική Special Topics Τη θέση της στην Ακρόπολη βρήκε και πάλι η στήλη Ρομπέρ-Φαβιέρου 

Τη θέση της στην Ακρόπολη βρήκε και πάλι η στήλη Ρομπέρ-Φαβιέρου 

0
Robert Fabvier Column 342x705
Διαφήμιση

Ένα πάγιο αίτημα των πολιτών της Αθήνας γίνεται πραγματικότητα με τη στήλη Ρομπέρ-Φαβιέρου, να ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ακρόπολη μετά από χρόνια!

H ΕΕΦ και το Μουσείο Φιλελληνισμού ευχαριστούν και συγχαίρουν την Εφορία Αρχαιοτήτων της Πόλεως Αθηνών, για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος που η στήλη Ρομπέρ-Φαβιέρου, βρίσκει και πάλι τη θέση που της αξίζει.

Το 1826 μία ομάδα Ελλήνων και Φιλελλήνων, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Φαβιέρο, πέρασε τις γραμμές τον Οθωμανών πολιορκητών και μετέφερε τρόφιμα και πολεμοφόδια στους Αθηναίους στην Ακρόπολη, με τα οποία άντεξαν μέχρι το καλοκαίρι του 1827. Κατά την επιχείρηση αυτή έχασε τη ζωή του ο πολεμώντας ηρωικά ο Γάλλος ταγματάρχης Ρομπέρ.

Η Ελλάδα τίμησε την ηρωική αυτή πράξη με την τοποθέτηση μίας στήλης στη Νότια Κλιτύ της Ακροπόλεως, στη διαδρομή Πικιώνη προς την άνοδο για την Ακρόπολη. Η στήλη αυτή είχε καταστραφεί πριν μία δεκαετία.

Μόλις τώρα όμως οι υπάλληλοι της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών αποκατέστησαν το ιστορικό αυτό μνημείο.

Στην ομάδα αυτή της Εφορίας συμμετέχει ο Γιώργος Κρικέλας, φίλος της ΕΕΦ και του Μουσείου Φιλελληνισμού και ιδρυτής του τάγματος αναβιωτών Φιλελλήνων. Το τάγμα φιλελλήνων και η Φρουρά Ρομπέρ του Χρήστου Λαγιόπουλου τιμούν τον ηρωισμό των φιλελλήνων και τη συνεισφορά τους στην απελευθέρωση της Ελλάδος.

Διαφήμιση