Αρχική Special Topics Τα 10 πράγματα που δεν ήξερες για την Ελλάδα και άλλαξαν!

Τα 10 πράγματα που δεν ήξερες για την Ελλάδα και άλλαξαν!

0
ellada pragmata
Διαφήμιση

Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα κείμενα που βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο …σερφάροντας, αφορά στα “10 πράγματα που δεν ήξερες για την Ελλάδα“, μόνο που τα μεγέθη άλλαξαν, ευτυχώς προς το καλύτερο!

Σύνταξη: ecozen.gr

Η χώρα μας διαθέτει…

πολλές ομορφιές που καταφτάνουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να τις θαυμάσουν.

Εκτός από γόνιμο έδαφος, ενδιαφέρουσα ιστορία και μεγάλο παρελθόν, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που παρόλο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε αυτή τη χώρα, δεν τις γνωρίζουμε.

Για παράδειγμα, εσύ ήξερες ότι η Δονούσα πήρε το όνομα της από τον θεό Διόνυσο, ο οποίος έζησε σ’ αυτό το νησί, σύμφωνα πάντα με τη μυθολογία; Παρακάτω, θα διαβάσεις 10 πράγματα που ισχύουν για την Ελλάδα και δεν τα γνώριζες, Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν εντυπωσιακά νούμερα που άλλαξαν!

1. Κάθε χρόνο, περίπου 16,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κατά μέσω όρο στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι που καταφτάνουν τη χώρα, είναι περισσότεροι από τον πληθυσμό της Ελλάδας, ο οποίος σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, είναι 10.432.481 κάτοικοι.

Τι άλλαξε:

Το 2023 στην Ελλάδα, ήρθαν περισσότεροι από 32,7 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες, κατά 17,6% περισσότεροι σε σχέση με το 2022 και επίσης 1,4 εκατ. περισσότεροι σε σχέση με το 2019.

2. Το ποσοστό αναλφαβητισμού της χώρας είναι μόλις 5%. Η αλλαγή είναι τεράστια, καθώς περίπου 70 χρόνια πριν, οι αναλφάβητοι ανέρχονταν στο 70%.

Τι άλλαξε:

Το ποσοστό των εγγραμμάτων ανηλίκων ως 15 ετών κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα (99,5% στο σύνολο – 99,4% στους άνδρες και 99,5% στις γυναίκες).

3 .Το προσδόκιμο ζωής της χώρας είναι τα 77 και τα 82 χρόνια για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αντίστοιχα, γεγονός που μας κατατάσσει στο top 26 των χωρών με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο.

Τι άλλαξε:

Σύμφωνα με την Eurostat, το 2021 το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα ήταν 80,1 χρόνια, με αυτό των γυναικών να είναι υψηλότερο κατά 5,5 χρόνια των ανδρών (82,9 έναντι 77,4)

4. Η Ελλάδα διαθέτει τα πιο πολλά αρχαιολογικά μουσεία σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι κάτι απόλυτα λογικό, αν σκεφτείς τον πλούσιο πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας.

5. Η Ελλάδα δε διαθέτει κανένα πλόιμο ποτάμι. Η μορφολογία του ελλαδικού εδάφους είναι αρκετά πολύπλοκη και το 80% της χώρας είναι ορεινό.

6. Η Αθήνα είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης.

7.  Κανένα μέρος της Ελλάδας δεν απέχει από τη θάλασσα παραπάνω από 137 χιλιόμετρα.

8. Οι πρώτοι κάτοικοι της Σαντορίνης κοιμούνταν σε σπηλιές. Προκειμένου να αντέξουν τον καιρό, οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού έφτιαχναν τα σπίτια τους μέσα σε ηφαιστειακά τείχη.

9. Περίπου το 7% του μαρμάρου που παράγεται σε όλο τον κόσμο προέρχεται από την Ελλάδα.

10. Με όλα αυτά τα απίστευτα παράκτια και ορεινά τοπία, δεν είναι περίεργο που η Ελλάδα φιλοξενεί μερικά από τα πιο σπάνια ζώα του κόσμου.

Μερικά από αυτά βρίσκονται μόνο σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά, όπως φώκιες, χελώνες, βατράχια, σαύρες, φίδια, ψάρια, πεταλούδες, ποντίκια, ακόμη και το Κρι-κρι (το Κρητικό αγριόγιδο). Για τους λάτρεις παρατήρησης πουλιών, ενημερώνουμε πως στην Ελλάδα υπάρχουν 240 είδη πουλιών.

Το χειμώνα, δηλαδή, πάνω από 100.000 πουλιά μεταναστεύουν στους υγροτόπους της Ελλάδας κάθε χρόνο.

Τι άλλαξε:

Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 440 είδη πουλιών. Από αυτά, τα 70 είδη τουλάχιστον είναι αποδημητικά και φθάνουν στη χώρα μας το φθινόπωρο, προερχόμενα από περιοχές της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Σκανδιναβία αλλά και από βορειοανατολικές περιοχές όπως η Σιβηρία».

Διαφήμιση