Αρχική Special Topics Stephen Fry: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν σαν οι Ναζί να έκλεψαν...

Stephen Fry: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν σαν οι Ναζί να έκλεψαν την Αψίδα του Θριάμβου (Βίντεο)

0
Γλυπτά του Παρθενώνα
Διαφήμιση

 

Με την αφαίρεση της Αψίδας του Θριάμβου από τους Ναζί παρομοιάζει ο ηθοποιός, Στίβεν Φράι, το γεγονός ότι αφαιρέθηκαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την Ακρόπολη!

Σύνταξη:ecozen.gr

Stephen Fry

Ο γνωστός ηθοποιός και κωμικός, μιλώντας στην αυστραλιανή τηλεοπτική σειρά Stuff the British Stole (Πράγματα που έκλεψαν οι Βρετανοί), η οποία προβάλλεται από το ABC το βράδυ της Δευτέρας, ανέφερε πως αν τα Γλυπτά επέστρεφαν στην Ελλάδα θα αποτελούσε μια «αριστοκρατική κίνηση» του Βρετανικού Μουσείου.

Μιλώντας στον παρουσιαστή Marc Fennell, ο ηθοποιός ανέφερε ότι ακόμα και αν υπήρχε κάποιο έγκυρο και λεπτομερές έγγραφο που έδινε άδεια στον Λόρδο Έλγιν να αφαιρέσει τα  Γλυπτά του Παρθενώνα από την Ακρόπολη το 1802, «θα ήταν σαν να λέμε ότι η Γερμανία έχει έγγραφο που αποδεικνύει ότι της ανήκει η Αψίδα του Θριάμβου. Αλλά οι Ναζί ήταν μια δύναμη κατοχής. Ποιο δικαίωμα είχαν να παραχωρήσουν τμήματα της Γαλλίας; Δεν ήταν δικά τους για να τα δώσουν».

Την τελευταία δεκαετία, ο ηθοποιός, κωμικός και συγγραφέας κάνει εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα και μάλιστα, το 2023 παρομοίασε την αφαίρεση των Γλυπτών από τον Παρθενώνα με την «αφαίρεση του Πύργου του Άιφελ από το Παρίσι ή του Στόουνχεντζ από το Σάλσμπερι», αναφέρει ο Guardian.

Σχετικά με τη δημοφιλή εκπομπή αναφέρεται ότι Μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο είναι γεμάτα με έργα τέχνης, κοσμήματα και ανεκτίμητα κειμήλια που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Συνήθως συνοδεύονται από ευγενικές πλάκες, αλλά η αλήθεια συχνά απέχει πολύ από την ευγένεια. Γυρισμένη σε 11 διαφορετικά έθνη, από την Κένυα έως τον Καναδά, σε αυτή τη σεζόν ο Marc αναζητά την κρυφή ιστορία μιας ολόκληρης νέας σειράς αντικειμένων και αποκαλύπτει την αλήθεια για το πώς βρέθηκαν εκεί.

Στην πορεία, ο Marc ανακαλύπτει κρυφές ιστορίες για ληστείες, πολέμους, ίντριγκες και απατεωνιές. Κλάπηκαν πράγματι αυτοί οι θησαυροί; Από ποιον; Και τι πρέπει να γίνει με αυτούς τώρα; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν είναι ποτέ τόσο ξεκάθαρες όσο φαίνονται.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για έξω από το Βρετανικό Μουσείο

Παράλληλα το Σάββατο 15 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα έξω από το Βρετανικό Μουσείο. Αφορμή για την εκδήλωση η επέτειος 15 χρόνων λειτουργίας του μουσείου της Ακρόπολης.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, η πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των μνημείων αιτήθηκε επείγουσα συνάντηση με το νέο διευθυντή του μουσείου Δρ. Νίκολας Κάλιναν για να συζητήσουν την τύχη των γλυπτών, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι αποκτήθηκαν παράνομα.

Στο σημείο βρέθηκε και η Βικτόρια Χίσλοπ, η γνωστή Βρετανίδα συγγραφέας και μέλος της βρετανικής επιτροπής.

Διαφήμιση