Αρχική Special Topics Παυλοπέτρι Ελαφονήσου-«Η χαμένη Ατλαντίδα του Πλάτωνα»

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου-«Η χαμένη Ατλαντίδα του Πλάτωνα»

Είναι το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου η “χαμένη Ατλαντίδα του Πλάτωνα”; 

Σε κάθε περίπτωση η Ελαφόνησος, το νησί αυτό της Πελοποννήσου, η φύση της αλλά και η ιστορία της εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον διεθνών μέσων ενημέρωσης με απήχηση σε εξειδικευμένο κοινό.

0
Elafonisos Pavlopetri 05
Διαφήμιση

 

Μάλιστα, το το ιταλικό ναυτικό περιοδικό Daily Nautica δημοσιεύει αφιέρωμα στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου, που, όπως αναφέρει, έχει τεράστια σημασία στην Αρχαιολογία, αφού «προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία μελέτης της ζωής και της κοινωνίας της Εποχής του Χαλκού, μεταξύ 2.300 π.Χ. και 900 π.Χ.».

pavlopetri submerged

Το περιοδικό προσθέτει ότι «το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου έχει, επίσης, προσφέρει νέες γνώσεις για τους εμπορικούς δρόμους και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών στην Ανατολική Μεσόγειο». Αναδεικνύει, μάλιστα, το γεγονός ότι ορισμένοι αρχαιολόγοι έχουν υποθέσει πως η αιτία της καταστροφής του ήταν ένας βίαιος σεισμός που συνέβη γύρω στο 1.000 π.Χ. Όπως προσθέτει, ο θρύλος της πόλης που κατάπιε η θάλασσα είναι η βάση πολλών μύθων, όπως αυτός της Ατλαντίδας. Ετσι, λαμβάνοντας υπόψη ότι η καταστροφή στο Παυλοπέτρι προηγείται της εποχής κατά την οποία ο Πλάτωνας έγραψε τους διαλόγους Τίμαιος και Κριτίας κατά μερικές εκατοντάδες χρόνια, ορισμένοι μελετητές έχουν υποθέσει ότι η μυθική χαμένη ήπειρος της Ατλαντίδας, που περιγράφει ο φιλόσοφος, δεν ήταν άλλη από τη βυθισμένη πόλη Παυλοπέτρι.

Μάλιστα, ο ίδιος ο τίτλος του δημοσιεύματος προβάλλει το ενδεχόμενο της σύνδεσης με τη χαμένη Ατλαντίδα και σημειώνει: «Καταδύσεις στο Παυλοπέτρι, η παλαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο. Ορισμένοι μελετητές την έχουν αναγνωρίσει ως τη χαμένη Ατλαντίδα του Πλάτωνα».

Το μοναδικό φυσικό τοπίο της Ελαφονήσου

Παράλληλα, όμως, με την Ιστορία, αναδεικνύεται και το φυσικό τοπίο του νησιού στο ντοκιμαντέρ «Les voyageurs solidaires», που είναι μία παραγωγή του Ελβετο-γαλλικού καναλιού USHAIA TV σε συνεργασία με τον Οικολογικό Σύλλογο Elafonisos Eco.

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Stephan Basset, σε κάθε επεισόδιο συνοδεύεται από έναν διάσημο καλεσμένο. Τόσο ο τόπος όσο και ο καλεσμένος αλλάζει ανά επεισόδιο.

Το πρώτο επεισόδιο του σταθμού, του οποίου τα τηλεοπτικά προγράμματα έχουν ως κεντρική θεματολογία τη φύση, γυρίστηκε εφέτος τον Ιανουάριο στην Ελαφόνησο και θα είναι διαθέσιμο έως τον Σεπτέμβριο του 2023, με καλεσμένο γι’ αυτό το επεισόδιο τον ηθοποιό Bruno Solo.

Σε δήλωσή της, η δήμαρχος Ελαφονήσου, Έφη Λιάρου, τόνισε: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθούμε τη συνεχιζόμενη διεθνή αναγνώριση του νησιού μας σε όσα μοναδικά και ενδιαφέροντα έχει να προσφέρει στον επιλεκτικό επισκέπτη. Άλλωστε, η στόχευσή μας στο ποιοτικό κοινό αποτέλεσε από την αρχή της θητείας της σημερινής δημοτικής Αρχής βασικό θεμέλιο της στρατηγικής μας που, όπως διαπιστώνουμε, μας δικαιώνει».

Διαφήμιση