Αρχική Ειδήσεις Π.Αθανασιάδης: Έτσι μπήκαμε στο «γύρο του θανάτου» το 1946

Π.Αθανασιάδης: Έτσι μπήκαμε στο «γύρο του θανάτου» το 1946

0
Istoria Athnanasiadis Pyrovoliko emfiliou
*Εικόνα από τις μάχες του ανταρτοπολέμου. Το Πυροβολικό του εθνικού στρατού βάλλει κατά θέσεων των ανταρτών, κάπου στην Ελλάδα.
Διαφήμιση

Οδυνηρές είναι οι εθνικές μνήμες από το έτος 1946, το οποίο ορίζεται ως έτος έναρξης του ένοπλου αγώνα των κομμουνιστών ανταρτών εναντίον του ισχύοντος κοινωνικού και πολιτικού καθεστώτος. Αυτός ο πόλεμος που οπισθοδρόμησε την Ελλάδα, μετέβαλε χωριά και μικρές πόλεις σε σωρούς ερειπίων και γέμισε τα νεκροταφεία της, αλλά και τις πλαγιές των βουνών με νεκρούς, κράτησε έως τον Αύγουστο του 1949.

παντελης αθανασιαδης

Του Παντελή Στέφ.Αθανασιάδη 

Το 1946, που άρχισε ο ανταρτοπόλεμος στην Ελλάδα, ήταν γεμάτο με γεγονότα, αλλά τα όσα συνέβαιναν στο εσωτερικό του ΚΚΕ, έδειχναν ότι ο γενικός γραμματέας του Νίκος Ζαχαριάδης ήταν αποφασισμένος να οδηγήσει στην ένοπλη σύγκρουση. Στο βιβλίο του «Καινούργια κατάσταση, καινούργια καθήκοντα» που κυκλοφόρησε το 1950 ο Ζαχαριάδης είχε γράψει:

«Η 2η Ολομέλεια, αφού στάθμισε εσωτερικούς παράγοντες, βαλκανική και διεθνή κατάσταση, αποφάσισε να προχωρήσει στην οργάνωση της νέας ένοπλης πάλης ενάντια στο μοναρχοφασιστικό αφηνιασμό».

     Η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ συνήλθε στην Αθήνα στις 12 Φεβρουαρίου 1946.

Ακολούθησε η απόφαση του ΚΚΕ για αποχή από τις εκλογές που είχαν προκηρυχθεί για τις 31 Μαρτίου. Η απόφαση αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη. Γιατί δεν επέτρεψε στην Αριστερά να καταλάβει έδρες στη Βουλή, να είναι παρούσα και να παίζει ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Αντίθετα άφησε ολόκληρο το πεδίο ελεύθερο στη Δεξιά και στο Κέντρο. Και η αποχή έγινε παρά τις υποδείξεις του Στάλιν και του Μολότωφ, όπως αποκάλυψαν εκ των υστέρων (το 1976) Μάρκος Βαφειάδης και Μήτσος Παρτσαλίδης.

Αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου διεξήχθη δημοψήφισμα (με συμμετοχή αυτή τη φορά της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς) για τη μορφή του Πολιτεύματος. Κερδισμένοι ήταν οι φιλοβασιλικοί. Η επιστροφή του βασιλιά Γεώργιου Β’ συγκέντρωσε το 68,3% των ψήφων. Ο Γεώργιος Β’ επέστρεψε στην Αθήνα στις 27 Σεπτεμβρίου 1946.

Ο ένοπλος αγώνας του ΚΚΕ, άρχισε τη νύχτα της 30ης προς την 31η Μαρτίου 1946, με αιφνιδιαστική επίθεση δύναμης ανταρτών της περιοχής του Ολύμπου, εναντίον του Λιτοχώρου, το οποίο υπεράσπιζε δύναμη της Εθνοφυλακής και της Χωροφυλακής. Από τη μάχη έχασαν τη ζωή τους εννέα χωροφύλακες, και από την Εθνοφυλακή δύο λοχίες και ένας οπλίτης. Οι αντάρτες έφυγαν ανενόχλητοι παίρνοντας μαζί τους τέσσερις αιχμαλώτους και αρκετά όπλα και πυρομαχικά. Με το επεισόδιο αυτό εγκαινιάστηκε ο ολέθριος εμφύλιος πόλεμος, που τερματίσθηκε το 1949
Ιστορία Αθανασιάδης Αντάρτες ασυρματιστές
Αντάρτες ασυρματιστές, κάπου στα βουνά.

Μετά την επίθεση στο Λιτόχωρο, άρχισε να εκδηλώνεται εντονότερα η δράση των ανταρτικών ομάδων, που χτυπούσαν στο μικρά χωριά, άρπαζαν όπλα από σταθμούς Χωροφυλακής και συγκροτούσαν νέες ομάδες στα βουνά.

Η επίσημη έναρξη του εμφυλίου τοποθετείται στις 30 Μαρτίου 1946 όταν έγινε η οργανωμένη επίθεση ανταρτών στο Λιτόχωρο Πιερίας. Ωστόσο οι επιθέσεις ανταρτών που είχαν καταφύγει στα βουνά του Έβρου, άρχισαν νωρίτερα. Επιθέσεις σημειώθηκαν κατά των σταθμών Χωροφυλακής στα χωριά Θούριο και Λάβαρα στις 18 Ιανουαρίου 1946. Δυο μέρες νωρίτερα ομάδα κομμουνιστών ανταρτών σκότωσε στο Αρκοχώριο Νάουσας τον πρόεδρο της κοινότητας Λασπάρα. Στο κοντινό Μαυρονέρι άλλοι αντάρτες  επιτέθηκαν κατά του σταθμού Χωροφυλακής. Σκοτώθηκαν δύο χωρικοί και τραυματίσθηκαν δύο χωροφύλακες από τους οποίους ο ένας υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του. Προς το τέλος του μηνός 25 ένοπλοι με πλοιάριο, αποβιβάσθηκαν από τις ακτές της Πελοποννήσου στο απέναντι χωριό Μαραθιό Δωρίδας, όπου συνέλαβαν διάφορους πολίτες, τους κακοποίησαν και τους λήστεψαν. Σειρά επεισοδίων με ένοπλους σημειώνονταν σε όλη τη χώρα. Όλη η ύπαιθρος ζούσε σε καθεστώς ανασφάλειας… Όπως έδειξε στα μέσα Σεπτεμβρίου η ενέδρα που είχαν στήσει αντάρτες στο Μετόχι Προδρόμου στον Αλιάκμονα και εκτέλεσαν τον ταγματάρχη Χωροφυλακής Ιωάννη Σωτηρίου που επέστρεφε από εκτέλεση υπηρεσίας.

Ολόκληρη η Ελλάδα ζούσε στον αστερισμό της αριστερής αλλά και της δεξιάς τρομοκρατίας. Η δύναμη του κράτους να επιβάλει το νόμο και την τάξη ελάχιστη και ασταθής. Και αυτό φάνηκε από τον Ιανουάριο του 1946, ότι αριστεροί αντάρτες σκότωσαν στις 16 του μηνός στην οδό Σπάρτης- Κροκεών τον Γρηγόριο Κοντοβουνήσιο, πρόεδρο παρακρατικής οργάνωσης, το γιο του και συνοδούς τους. Το περιστατικό αυτό  υπήρξε αφορμή μεγάλων επιθέσεων εναντίον αριστερών, με αποκορύφωμα την κατάληψη της Καλαμάτας στις 19 Ιανουαρίου από παρακρατικές δυνάμεις του Ευστάθιου Μαγγανά. Ακολούθησαν πολλές σφαγές και η κυβέρνηση κινητοποίησε δύο τάγματα Εθνοφυλακής για να εκδιώξει τους παρακρατικούς και να συλλάβει τον ίδιο τον Μαγγανά, που γρήγορα τον άφησε ελεύθερο για να μην διακινδυνεύσει μια μεγαλύτερη σύγκρουση στρατού και παρακρατικών ομάδων.

Istoria Athnanasiadis Pyrovoliko emfiliou
Πυροβολικό εμφυλίου
…………………………………………………………………….
παντελης αθανασιαδης e1698427912238
ΠΗΓΗ:https://sitalkisking.blogspot.com
Διαφήμιση