Αρχική Special Topics “Ευάλωτος” στην ακραία ζέστη ο εγκέφαλος των μικρών παιδιών!

“Ευάλωτος” στην ακραία ζέστη ο εγκέφαλος των μικρών παιδιών!

Την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μικρών παιδιών, ακόμη και των εμβρύων μπορεί να επηρεάσει η έκθεση τους σε συνθήκες ακραίας ζέστης ή κρύου, αναδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας των ευάλωτων κοινοτήτων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

0
117940 babybeach
Διαφήμιση

Ο αντίκτυπος των ακραίων θερμοκρασιών στην ανθρώπινη υγεία και στον εγκέφαλο αποτελεί μείζον μέλημα για την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις αλλαγές θερμοκρασίας, καθώς οι μηχανισμοί θερμορύθμισής τους είναι ακόμη ανώριμοι.

«Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη μελετών που να αξιολογούν πιθανές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου ως αποτέλεσμα αυτών των εκθέσεων», πρόσθεσε.

Τι έδειξε η μελέτη

Σε αυτή τη μελέτη, μια ομάδα με επικεφαλής την Γκούξενς εξέτασε τη δομή της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο των προεφήβων για να εντοπίσει τα παράθυρα ευαισθησίας στην έκθεση στο κρύο και τη ζέστη στην πρώιμη ζωή. Συγκεκριμένα, εξέτασε με μαγνητική τομογραφία τη δομή της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο 2.681 παιδιών ηλικίας 9 έως 12 ετών.

Η έκθεση στο κρύο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του πρώτου έτους της ζωής ενός παιδιού και η έκθεση στη ζέστη από τη γέννηση έως την ηλικία των 3 ετών συσχετίστηκε με βραδύτερη ωρίμανση της λευκής ουσίας.

«Σε προηγούμενες μελέτες, η μεταβολή αυτής της παραμέτρου έχει συσχετιστεί με χειρότερη γνωστική λειτουργία και ορισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας», εξήγησε η Λάουρα Γκρανές, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο ISGlobal και το ισπανικό ερευνητικό κέντρο IDIBELL.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ταχείας ανάπτυξης του εγκεφάλου η έκθεση στο κρύο και τη ζέστη μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στη μικροδομή της λευκής ουσίας» εξήγησε ο συν-συγγραφέας και ερευνητής, Κάρλες Σοριάνο.

children playing 2213748 1280

Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο

Μια ανάλυση με βάση τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες έδειξε ότι τα παιδιά που ζουν σε φτωχότερες γειτονιές ήταν πιο ευάλωτα στην έκθεση στο κρύο και τη ζέστη. Σε αυτά τα παιδιά, τα παράθυρα ευαισθησίας στο κρύο και τη ζέστη ήταν παρόμοια με εκείνα που εντοπίστηκαν στη μελέτη, αλλά ξεκινούσαν νωρίτερα. Οι διαφορές αυτές μπορεί να σχετίζονται με τις συνθήκες στέγασης και την ενεργειακή φτώχεια.

Ένας σημαντικός μηχανισμός που θα μπορούσε να εξηγήσει την επίδραση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος στη νευροανάπτυξη θα μπορούσε να σχετίζεται με την κακή ποιότητα ύπνου. Άλλοι πιθανοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν τη διαταραχή των λειτουργιών του πλακούντα, την ενεργοποίηση του ορμονικού άξονα που οδηγεί σε υψηλότερη παραγωγή κορτιζόλης ή τις φλεγμονώδεις διεργασίες.

ΠΗΓΗ: Neuroscience News

Διαφήμιση