Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ελλάδα-Γαλλία: Συμμαχία και στα υπεράκτια αιολικά 

Ελλάδα-Γαλλία: Συμμαχία και στα υπεράκτια αιολικά 

Δήλωση προθέσεων για συνεργασία στον θαλάσσιο τομέα υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης και ο Γάλλος Υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων και Βιοποικιλότητας, Hervé Berville.

0
skylakakis
Διαφήμιση

Η Ελλάδα και η Γαλλία επιβεβαίωνουν την “συμμαχία” τους, αυτή τη φορά με στόχο ένα μορατόριουμ ή μια προληπτική παύση της εξόρυξης βαθέων υδάτων, καθώς και  μια παγκόσμια συνθήκη καταπολέμησης της ρύπανσης από πλαστικά και για την προστασία των ωκεανών.

Την Δευτέρα 03/06/24 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Στυλιανίδης και ο Γάλλος Υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων και Βιοποικιλότητας, κ. Hervé Berville, υπέγραψαν δήλωση προθέσεων για συνεργασία στον θαλάσσιο τομέα και δη στα υπεράκτια αιολικά. Επίσης συμφώνησαν σε τακτικές διαβουλεύσεις των δύο μερών για  την προετοιμασία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς το 2025 (Νίκαια Γαλλίας, 9-13 Ιουνίου 2025).

Η  δήλωση  προθέσεων για συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας στον θαλάσσιο τομέα αναφέρεται σε εξής πεδία:

Σημειώνεται πως η Γαλλία και η Ελλάδα συνεργάζονται για τη διεύρυνση της συμμαχίας υπέρ ενός μορατόριουμ ή μιας προληπτικής παύσης της εξόρυξης βαθέων υδάτων, καθώς και για την προώθηση των διαπραγματεύσεων για μια παγκόσμια συνθήκη καταπολέμησης της ρύπανσης από πλαστικά και για την υλοποίηση του στόχου προστασίας των ωκεανών, κυρίως μέσω της ενίσχυσης των δικτύων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Οι δύο χώρες συνεργάζονται για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του τομέα της θαλάσσιας οικονομίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ).

6789

 

  • Διαβουλεύσεις για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, μέσω: ανταλλαγής εμπειριών σχετικά με τις άδειες παραγωγής (τιμή, διαδικασία ανάθεσης) και αναζήτησης διμερών σχεδίων ένταξης και βιομηχανικής συνεργασίας για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σε συνεργασία με εταιρείες του κλάδου, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα.
  • Αναζήτηση δυνατοτήτων για κοινές δράσεις ή επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς και συνεργασία για την προσαρμογή των ελληνικών και γαλλικών λιμένων στα ευρωπαϊκά και διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα (παροχή καυσίμων, εξηλεκτρισμός κ.λπ.). Οι παραπάνω πρωτοβουλίες προωθούνται, με βάση τους στόχους που αποφασίστηκαν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών.

Η συνεργασία των δύο χωρών στα παραπάνω θέματα -αναλόγως της διαθεσιμότητας των πόρων- μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών, με την κινητοποίηση εµπειρογνωµόνων και την ανταλλαγή µεθόδων και εργαλείων, με την κινητοποίηση κάθε χρήσιμου/σχετικού εταίρου για την ανάπτυξη και την επίτευξη έργων συνεργασίας, κ.λπ.

 

Διαφήμιση