Αρχική Special Topics - 2 2ο Effective Dialogue-Βιωσιμότητα: Οι μύθοι και οι αλήθειες

2ο Effective Dialogue-Βιωσιμότητα: Οι μύθοι και οι αλήθειες

0
ED panel
Διαφήμιση

2ο Συνέδριο Effective Stakeholder Dialogue – Αθήνα, 4 Ιουνίου 2024.Αναζητώντας την πολιτική για κρίσιμα ζητήματα σε καιρούς πολλαπλών κρίσεων

 

Στην εποχή μας, η οποία χαρακτηρίζεται από βαθιά περιβαλλοντική κρίση, έντονο κοινωνικό αναβρασμό σε παγκόσμιο επίπεδο και μια σειρά προκλήσεων ακόμα και στην εταιρική διακυβέρνηση, το 2ο Συνέδριο Effective Dialogue: Reality Check, κατόρθωσε να αναδείξει τη σημασία της επικοινωνίας και της εξεύρεσης λύσεων μέσω του διαλόγου για την επίλυση σημαντικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων που αφορούν τη βιωσιμότητα. Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 2024 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, περισσότεροι από 60 σημαντικοί ομιλητές σε 17 panels και keynote speeches, ξεκίνησαν έναν γόνιμο διάλογο, αναδεικνύοντας την αξία συμμετοχής όλων των ενδιαφερομένων μερών στη λήψη αποφάσεων. Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος, περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες, στελέχη εταιρειών, εθνικών και διεθνών ΜΚΟ, θεσμικών φορέων, Πανεπιστημίων, εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναζητώντας την αλήθεια με στόχο τη διαβούλευση και την επίτευξη συνεργασίας, οι θεματικές που αναπτύχθηκαν κάλυψαν μια ευρεία κλίμακα των θεμάτων που αφορούν τις διαδικασίες διαλόγου για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων.

ED Greenwashing

Σημαντικοί ομιλητές από τον εταιρικό χώρο, άνοιξαν τις εργασίες του Συνεδρίου με αναφορά στο Νέο Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο για το Greewashing και τα Green Claims. Στο πάνελ, συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα όπως: Πόσο επηρεάζουν τις επιλογές των καταναλωτών, οι πρακτικές greenwashing που βλέπουν το φως της δημοσιότητας; Ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνει μια εταιρεία προκειμένου να αποφύγει την παραπλανητική διαφήμιση σε σχέση με περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα; Με αφορμή την οδηγία που αφορά τα προϊόντα που τοποθετούνται στην αγορά ως «πράσινα», ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται ώστε να αποφεύγονται στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό αλλά και στην πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις; Πόσο ικανοποιητική είναι η συνεργασία του επιχειρηματικού κόσμου, των θεσμικών φορέων, της Πολιτείας και της Κοινωνίας των Πολιτών για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της περιβαλλοντικής κρίσης;

Μπροστά στη σημαντική συζήτηση για την αξία της βιώσιμης κατανάλωσης απέναντι στην αλόγιστη σπατάλη  φυσικών πόρων, αναφέρθηκαν μια σειρά από ενδιαφέροντα ζητήματα όπως: Ποιες είναι οι πλέον αποτελεσματικές στρατηγικές για την ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης κατανάλωσης στην οικονομική πολιτική και ποιες πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προώθησή της στην τοπική κοινότητα; Ποιες πολιτικές, επιστημονικές ή τεχνολογικές καινοτομίες θα μπορούσαν να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις εξελίξεις που αφορούν τη βιώσιμη κατανάλωση σε παγκόσμιο επίπεδο;

Ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από την ανακύκλωση στη χώρα μας, ένα «αγαπημένο θέμα» του Έλληνα πολίτη, όπως καταγράφεται από ποικίλες έρευνες κοινής γνώμης. Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος για θέματα διαχείρισης αποβλήτων, η Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου της Αθήνας, θεσμικοί φορείς διαχείρισης της ανακύκλωσης και ο διευθυντής της Greenpeace συζήτησαν όλα όσα σκέφτονται οι πολίτες για την ανακύκλωση.

Ποια είναι η πραγματικότητα στη διαχείριση των υλικών που συλλέγονται στον μπλε κάδο; Πότε θα δούμε να υλοποιείται το σπάσιμο των υλικών του μπλε κάδου, για χωριστή διαλογή σε όλους τους Δήμους της χώρας; Τι γίνεται με την κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων, στην οποία πολλοί Δήμοι έχουν αργήσει να ενταχθούν; Τελικά αρκεί η ανακύκλωση για να μην μας πνίξουν τα σκουπίδια ή λείπει κάτι πιο σημαντικό στις πολιτικές της χώρας μας;

3 Effective Dialogue

Στην ενότητα για τις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση καθώς και τις παραμέτρους που έχουν οδηγήσει στην αύξησή τους τα τελευταία χρόνια, ο Γ.Γ. Δασών και ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος αναφέρθηκαν σε ερωτήματα όπως: γιατί οι Έλληνες επιλέγουμε να αποδίδουμε κάθε φυσική καταστροφή σε ατεκμηρίωτες αιτίες, αποσιωπώντας σημαντικές αιτίες όπως η καύση χλωρών ξύλων στην ύπαιθρο, η πρόκληση βραχυκυκλωμάτων, η μη απομάκρυνση οργανικής ύλης από τα δάση; Ποιες είναι τελικά οι πραγματικές απειλές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν; Ποια μπορούν να είναι τα αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι;

2 Effective Dialogue

Cybersecurity: Θα μας καταστρέψουν τελικά τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη; Στο πάνελ για την εξερεύνηση των επιπτώσεων της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας, την επιχειρηματική καινοτομία, την εκπαίδευση και την αειφορία, μια ομάδα από επιστήμονες συζήτησαν για τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία στη βελτίωση της ζωής μας. Ποιες θετικές και ποιες αρνητικές αλλαγές μπορούμε να αναμένουμε στην καθημερινότητά μας από τη ραγδαία αύξηση της τεχνητής νοημοσύνης; Τι μπορούμε να πράξουμε σήμερα, ώστε να διασφαλίσουμε τη θετική επίδραση έναντι της αρνητικής; Πώς πρόκειται να αντιμετωπιστεί η τεράστια ενεργειακή επιβάρυνση που προέρχεται από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, την ίδια μάλιστα στιγμή που η ανθρωπότητα θέτει στόχους ενεργειακής μετάβασης, επάρκειας και δικαιοσύνης; Μπορούν τα δεδομένα να μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε την πραγματικότητα, να εντοπίσουμε τις τάσεις και να αλλάξουμε πορεία όπου απαιτείται;

1 Effective Dialogue

Στην ενότητα για τη θέση των γυναικών στην ελληνική κοινωνία, η πρέσβειρα της Αυστραλίας, η Γ.Γ. Ισότητας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εκπρόσωποι του εταιρικού χώρου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και γυναικείων φορέων είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στο πόσο έχει εξελιχθεί η θέση της γυναίκας και πού χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη σημασία. 

Ποια είναι η σχέση που έχει το περιβάλλον και η βιοποικιλότητα με τις υποδομές ενέργειας. Η Πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ συνομίλησε με θεσμικούς φορείς για τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στα αιολικά πάρκα, την έκταση των τραυματισμών άγριων πουλιών από ανεμογεννήτριες, την εξέλιξη της επιστήμης για την ανάσχεση του προβλήματος, τον ρόλο που μπορεί να έχουν οι ζώνες αποκλεισμού και τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν.

Τα Keynote Speeches σημαντικών ομιλητών που κέντρισαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, αναφέρθηκαν στην πολιτική για τον πολιτισμό σε καιρούς πολλαπλών κρίσεων, στη σημασία της ανάπτυξης ενός νέου πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση και διατήρηση της βιοποικιλότητας της Ελλάδας, στη νέα πραγματικότητα που φέρει η περιβαλλοντική κρίση στα αστικά κέντρα και τις σύγχρονες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης των πόλεων, στις πολύτιμες μέλισσες και στην κομβική συνεισφορά τους για τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας.  

Οι στενές ανθρώπινες σχέσεις είναι η …λύση 

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση, η οποία έχει αποδειχθεί από μακροχρόνιες πανεπιστημιακές έρευνες δεκαετιών τα προηγούμενα έτη, ότι οι στενές ανθρώπινες σχέσεις, η κοινωνική αλληλεπίδραση, οι ουσιαστικοί διάλογοι και η επικοινωνία είναι αυτά που τρέφουν την ευζωία, τη μακροζωία αλλά και την εκπλήρωση σημαντικών στόχων για την επίλυση προβλημάτων σε κάθε επίπεδο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: 

 

  • Δείτε δηλώσεις ομιλητών του Συνεδρίου: Alicon Duncan Πρέσβειρα Αυστραλίας, Ευστάθιος Σταθόπουλος Γενικός Γραμματέας Δασών, Μανώλης Γραφάκος Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Ζέφη Δημαδάμα Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ευάγγελος Γκουντούφας Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Νίκος Χρυσόγελος Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας Δήμος Αθηναίων, Ρωξάνη Μπέη Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δήμος Αθηναίων, Κωστής Παπαϊωάννου Πρόεδρος Τεχνόπολης, Δήμος Αθηναίων, Μάνθος Σανταμούρης Καθηγητής Υψηλής Αρχιτεκτονικής Απόδοσης στο Πανεπιστήμιο AnitaLawrence της Αυστραλίας, Φοίβη Κουντούρη Καθ. Οικονομικού Παν. Αθηνών & Πολυτεχνείου Δανίας, Κωνσταντίνος Αμπελιώτης Καθηγητής Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ανάστασης Σταμάτης Cofounder & CEO at Dataphoria | EU Climate Pact Ambassador, Κατερίνα Γκαγκάκη Επικοινωνιολόγος, Μιχάλης Σπανός Ιδρυτής-Διευθύνοντας Σύμβουλος της Global Sustain Group. ΕΔΩ.
  • Χορηγοί Επικοινωνίας: Business Events Calendar, CSRNews, CSR & ESG Week, Daily Fax, Eco Ζην, ΕΜΕΑ Business Voice, Επιχειρώ, ESG+Stories, Ethos MEDIA, Green Business, Marketing Week, Palowise, Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα.
  • Digital Partner: Business Review Greece., Generation Y.
  • Χορηγοί: ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ (Πρόγραμμα Φυσικό Περιβάλλον και Κλιματική Ουδετερότητα – Εξωστρεφείς Δράσεις 2024), HENKEL, ΔΕΗ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ.
  • Με την πολύτιμη συνεργασία της Global Sustain, της WASP Studio, του Σεραφείου του Δήμου Αθηναίων και του Quality Catering.
  • Με την πολύτιμη υποστήριξη: CSR Hellas, SBC Greece.

 

 

 

Διαφήμιση