Αρχική Special Topics Ζιμπάμπουε: Η παρατεταμένη ξηρασία δημιουργεί επισιτιστική κρίση

Ζιμπάμπουε: Η παρατεταμένη ξηρασία δημιουργεί επισιτιστική κρίση

Σε παρατεταμένη επισιτιστική κρίση βρίσκεται η Ζιμπάμπουε, που βιώνει το μεγαλύτερο πλήγμα από την ξηρασία που προκλήθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

0
Africa Farming's Climate Change
Διαφήμιση

Η Ζιμπάμπουε αδυνατεί να καλύψει τις επισιτιστικές της ανάγκες από το 2000, όταν ο πρώην πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις εκτάσεις γης, ενώ πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Ζιμπάμπουε θα χρειαστεί επισιτιστική βοήθεια φέτος ύστερα από την καταστροφική ξηρασία που είχε ως αποτέλεσμα μια κακή σοδειά.

Οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί αναζητούν χρηματοδότηση για να σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους από την πείνα, σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Περίπου 6 εκατ. άνθρωποι σε αγροτικές περιοχές και 1,7 εκατ. σε αστικές περιοχές θα χρειαστούν βοήθεια, σύμφωνα με την επιτροπή για την αξιολόγηση του βιοτικού επιπέδου στη Ζιμπάμπουε (ZIMLAC).

Ζιμπάμπουε: Kίνδυνος λιμού λόγω ξηρασίας – Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού θα χρειαστεί επισιτιστική βοήθεια

Η Ζιμπάμπουε είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την ξηρασία που προκλήθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο στη Νότια Αφρική, με τη Ζάμπια και το Μαλάουι επίσης να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα φέτος. Είναι η χειρότερη ξηρασία της Ζιμπάμπουε εδώ και 40 χρόνια, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η τελευταία αξιολόγηση για τις σοδειές που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Ζιμπάμπουε αναθεώρησε προς τα επάνω το έλλειμμα στην παραγωγή αραβοσίτου στη χώρα στο 77% συγκριτικά με τις προβλέψεις της περασμένης εβδομάδας.

Έκκληση από Ηνωμένα Έθνη και UNICEF

Τοπική κοινοπραξία με ιδιοκτήτες μύλων άλεσης σχεδιάζει να εισαγάγει 1,4 εκατ. μετρικούς τόνους λευκού και κίτρινου αραβοσίτου από τη Βραζιλία και άλλες χώρες για να καλύψει το επισιτιστικό έλλειμμα.

Ζιμπάμπουε: Kίνδυνος λιμού λόγω ξηρασίας – Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού θα χρειαστεί επισιτιστική βοήθεια
(AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi, File)

Τα Ηνωμένα Έθνη και η UNICEF έχουν κάνει έκκληση για οικονομική βοήθεια για να σωθούν εκατομμύρια άνθρωποι από την πείνα. Η κυβέρνηση της χώρας έχει επίσης κάνει έκκληση για την παροχή 2 δισεκ. δολαρίων σε επισιτιστική βοήθεια από δωρητές. Η Ζιμπάμπουε δεν είναι σε θέση να καλύψει τις επισιτιστικές της ανάγκες από το 2000, όταν ο πρώην πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις εκτάσεις γης οι οποίες διατάραξαν την παραγωγή, ενώ η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει τις ικανότητες της χώρας στην καλλιέργεια γης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση