Αρχική Ειδήσεις Σταϊκούρας: Ανανεώνεται το 1/3 του στόλου των οχημάτων του ΟΑΣΘ με τη δρομολόγηση των...

Σταϊκούρας: Ανανεώνεται το 1/3 του στόλου των οχημάτων του ΟΑΣΘ με τη δρομολόγηση των ηλεκτρικών λεωφορείων

Με την κυκλοφορία των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων ανανεώνεται και εκσυγχρονίζεται περίπου το 1/3 του συνολικού στόλου των οχημάτων του ΟΑΣΘ, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, σε εκδήλωση στο αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης, με αφορμή την έναρξη των δρομολογίων των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη.

0
staikoyras ilektrika leoforeia
Διαφήμιση

Η εκδήλωση για την παρουσίαση των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές Χριστίνας Αλεξοπούλου, του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές Νίκου Ταχιάου, του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΑΣΘ Κωνσταντίνου Ταγγίρη.     

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ.Σταϊκουρας  τόνισε ότι με τη δρομολόγηση των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη και την επικείμενη λειτουργία του Μετρό τον Νοέμβριο, ο συγκοινωνιακός χάρτης της πόλης αλλάζει δραστικά και ενισχύεται.  

Συνοψίζοντας τα οφέλη από τη δρομολόγηση των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε τα εξής:

 -Βελτιώνεται η ποιότητα παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των πολιτών, τόσο ως προς τις συνθήκες μετακινήσεων όσο και ως προς την ενίσχυση της συχνότητας των δρομολογίων.

-Βελτιώνεται η προσβασιμότητα των συμπατριωτών μας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία διαθέτουν ράμπα – στη μεσαία θύρα – για την πρόσβαση των συμπολιτών μας με προβλήματα κινητικότητας, ενώ υπάρχει και ειδική θέση για αναπηρικό αμαξίδιο.

– Ευθυγραμμιζόμαστε με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «κλιματική ουδετερότητα», και με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προμήθεια οχημάτων χαμηλών ή/και μηδενικών εκπομπών ρύπων.

– Αναβαθμίζεται η βιώσιμη αστική κινητικότητα, όπως προβλέπει και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

 – Μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βελτιώνεται η ενεργειακή αποδοτικότητα, ενισχύεται η οικονομική αποτελεσματικότητα.

«Η Θεσσαλονίκη γίνεται μια πόλη περισσότερο φιλική προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, αλλά και προς το περιβάλλον, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

 Η σταδιακή αντικατάσταση πετρελαιοκίνητων λεωφορείων του ΟΑΣΘ αφενός θα επιφέρει – ετησίως – έως και 30% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις οδικές αστικές συγκοινωνίες, και αφετέρου θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση της τάξης των 3 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του φορέα, λόγω μειωμένης δαπάνης για πετρέλαιο κίνησης, με δεδομένο ότι το κόστος φόρτισης είναι αισθητά χαμηλότερο.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2023, στο Υπουργικό Συμβούλιο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δεσμεύτηκε ότι μετά από 10 μήνες, ηλεκτρικά λεωφορεία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Σταικούρας το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχει κάνει και άλλα, σημαντικά βήματα για την ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου στη Θεσσαλονίκη.

– Προσελήφθησαν, με συμβάσεις, και «έπιασαν τιμόνι» 150 νέοι οδηγοί και αναμένονται επιπλέον 40, ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος να κυκλοφορούν – καθημερινά – 330 λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, 35% περισσότερα από όσα δρομολογήθηκαν πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα ενεργειών είναι ο αριθμός των λεωφορείων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης να έχει αυξηθεί σημαντικά, και να προσεγγίζει – ημερησίως – τα 300.

Μαζί με τα ΚΤΕΛ, ο μεγαλύτερος αριθμός λεωφορείων τα τελευταία, αρκετά χρόνια.

Σχεδιάζεται να προκηρυχθεί, άμεσα, διαγωνισμός για επιπλέον 225 λεωφορεία νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για τη Θεσσαλονίκη, ώστε να ανανεωθεί πλήρως τον στόλο έως το τέλος της τετραετίας.

Προετοιμάζεται η προκήρυξη διαγωνισμού του ΟΣΕΘ για τη μίσθωση επιπλέον λεωφορείων από ιδιώτες για 10+5 έτη (από το 2025), ενώ τα τεύχη βρίσκονται ήδη σε διαβούλευση.

-Παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 29 Μαρτίου 2024, το νέο μοντέλο αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος είναι μία ολιστική προσέγγιση για την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων του ΟΑΣΘ, την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων που υφίστανται από το 2017, τη δημιουργία ενός νέου φορέα εναρμονισμένου με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και το πλαίσιο που επιτάσσει η βιώσιμη αστική κινητικότητα και την αναβάθμιση των συγκοινωνιών της πόλης.

Διαφήμιση