Αρχική Special Topics Μουσείο Ακρόπολης: Δωρεάν Έκθεση Φωτογραφίας του φιλέλληνα Robert  Mc Cabe

Μουσείο Ακρόπολης: Δωρεάν Έκθεση Φωτογραφίας του φιλέλληνα Robert  Mc Cabe

0
ekthesi foto mouseio akropolis
Διαφήμιση

Χαίρε ξένε Στη Χώρα των Ονείρων»:

Έκθεση Φωτογραφίας στο Μουσείο Ακρόπολης 

του φιλέλληνα Αμερικανού  φωτογράφου  Robert  Mc Cabe

-Συνέργεια Υπουργείου Τουρισμού – ΕΟΤ – Μουσείου Ακρόπολης.

Ανοιχτή για το κοινό με δωρεάν είσοδo, ειναι από σήμερα (28/05/24) μέχρι και 8 Σεπτεμβρίου 2024 η Έκθεση φωτογραφίας του μεγάλου φιλέλληνα Αμερικανού φωτογράφου Robert A. McCabe στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης , με τίτλο «Χαίρε ξένε Στη Χώρα των Ονείρων».

Πρόκειται για μία  πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης, που έχει στόχο, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Πολιτεία να τιμήσει για πρώτη φορά τον-κατά τα άλλα πολυβραβευμένο – κ.Robert A. McCabe, αναγνωρίζοντας την προσφορά του μέσα από τις φωτογραφίες του, σε μια Ελλάδα που ενσαρκώνει τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης και της αυθεντικής φιλοξενίας.

Η έκθεση αποτελείται από περίπου 100 επιλεγμένες φωτογραφίες, οι οποίες  αποτυπώνοντας τις διαφορετικές πτυχές της Ελλάδας – φως, γη, θάλασσα, άνθρωποι- συνθέτουν ένα πλούσιο μωσαϊκό με όλα τα στοιχεία της ταυτότητας μας, που καθιστούν την Ελλάδα έναν πραγματικά μοναδικό τόπο για τους επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης και αναδεικνύουν την σημασία της διατήρησης της φυσικής ομορφιάς και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Kefalogianni Robert A. McCabe  mouseio akropolis

H Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά τη διάρκεια της  συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την έκθεση του σπουδαίου Αμερικανού φωτογράφου και φιλέλληνα, τόνισε ότι “η ιδέα για την έκθεση «Χαίρε Ξένε, στη χώρα των ονείρων», γεννήθηκε μέσα από το νέο μας όραμα για τον ελληνικό τουρισμό, ένα όραμα που υπηρετεί το μέτρο, την ισορροπία, τον σεβασμό των ανθρώπων, της φύσης των παραδόσεων του τόπου μας’’. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον τίτλο που όπως είπε, προέρχεται από τον Ομηρικό στίχο «Xαίρε Ξείνε, παρ’ άμμι φιλήσεαι» (σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη «Ξένε μου, καλωσόρισες, έλα να σε φιλέψουμε») και από το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, «Ελλάς η χώρα των ονείρων».

Η διαδρομή 

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. McCabe είπε έκανε μια αναδρομή της πρώτης επίσκεψής του στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 1954 με τον αδελφό του τονίζοντας ότι ‘‘Εκείνο το καλοκαίρι έγινε μια ολόκληρη ζωή’” και πρόσθεσε: ‘‘Σύντομα θα γίνω 90 ετών. Η Ελλάδα έχει υπάρξει μια υπέροχη φίλη. Μου έδωσε τη χαρά να ανακαλύψω τα χωριά, τις θάλασσες και τα νησιά της, καθώς και την εκπληκτική ιστορία της. Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας μερικές από αυτές τις ανακαλύψεις με τις φωτογραφίες μου’’.
Nik Stampolidis Mouseio Akropolis
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι φωτογραφίες του Robert McCabe είναι η σύλληψη και η αποτύπωση της ουσίας, μαυρόασπρη ή έγχρωμη, ενός ερωτευμένου νεαρού που περαστικός για ταξίδια μακρινά ζωής και γνώσης αιχμαλωτίστηκε στη μαγεία της ‘Καλυψούς’, μιας χώρας που ονομάζεται Ελλάδα και που με τη σειρά του αιχμαλώτιζε κομμάτια από την ψυχή της, αρχαία και σύγχρονα».
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, Επιμελητής της Έκθεσης ο οποίος επεσήμανε ότι οι φωτογραφίες του ΜcCabe αποτελούν έναν εθνικό θησαυρό για την Ελλάδα, καθώς μέσα από το φακό του έχει αποτυπωθεί η αμέριστη αγάπη των Ελλήνων για τη χώρα τους.
Ο Αρχιτέκτων της Έκθεσης καθηγητής του ΕΜΠ κ. Μανώλης Σταυρακάκης, εξέφρασε την χαρά του που συμμετείχε στο σπουδαίο έργο του κ. McCabe, υπογραμμίζοντας τη ‘‘βαθιά εμβάθυνση, στα πρόσωπα των Ελλήνων που κοιτάζουν τον φακό του Robert McCabe, το ελληνικό τοπίο, ή εμάς τους θεατές που στεκόμαστε μπροστά τους στον εκθεσιακό χώρο”.
Minos Matsas
Τέλος, ο συνθέτης Μίνως Μάτσας ο οποίος προσέφερε τη μουσική υπόκρουση για την έκθεση του Robert McCabe, τόνισε πόσο φιλόξενα και ζεστά αισθάνθηκε κατά την πρώτη συνάντηση που είχαν στο σπίτι του σπουδαίου φιλέλληνα φωτογράφου μια κρύα νύχτα του Χειμώνα ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε την έκθεση συναρπαστική, με στοιχεία δωρικότητας και δραματικότητας.

Η έκθεση διαρκέσει από 28 Μαΐου έως 8 Σεπτεμβρίου 2024.Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ελεύθερης εισόδου από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου.

Σημειώνεται  ότι  η AEGEAN AIRLINES υποστηρίζει την διοργάνωση της έκθεσης, ως Μέγας χορηγός.

Ποιος είναι ο Robert McCabe

Ο διεθνούς φήμης Αμερικανός φιλέλληνας φωτογράφος Robert McCabe, έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του πορείας στη χώρα μας έχοντας την  υιοθετήσει ως δεύτερη πατρίδα του και με το φωτογραφικό του φακό έχει απαθανατίσει  από το 1950 την Ελλάδα, τους αρχαιολογικούς χώρους, ανθρώπους καθημερινούς μέσα από διάφορες δραστηριότητες, και ειδικότερα νησιά, πριν αυτά καταστούν τουριστικοί προορισμοί. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι του έχει χορηγηθεί από το Ελληνικό Κράτος το 2020 η ελληνική υπηκοότητα τιμώντας με αυτό τον τρόπο το πολύτιμο έργο του.

Robert A. McCabe mouseio akropolis

Έχει εκθέσει το έργο του σε πολλές πόλεις παγκοσμίως όπως Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Λονδίνο, Παρίσι, Βαρκελώνη, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη  κ.α. προβάλλοντας με ένα μοναδικό τρόπο τη χώρα μας διεθνώς. Στο έργο του  περικλείεται κυρίως η  Ελλάδα των περασμένων δεκαετιών με ένα μοναδικό τρόπο και παράλληλα έχει εκδώσει και διάφορα βιβλία με θέμα περιοχές της χώρας μας (ΜΥΚΟΝΟΣ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΑΘΗΝΑ κ.λ.π).

Διαφήμιση