Αρχική Special Topics Ηλεκτρικά οχήματα “made in Greece”- Πότε ξεκινάει η παραγωγή! 

Ηλεκτρικά οχήματα “made in Greece”- Πότε ξεκινάει η παραγωγή! 

<strong>Η ηλεκτροκίνηση, και η διείσδυσή της στην ελληνική αγορά αποτελεί ένα φιλόδοξο στοίχημα για την χώρα μας, η οποία φαίνεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να αποκτήσει την δική της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων! </strong>
0
ilektrokinisi
Διαφήμιση

Η κατασκευή και η βιομηχανία αυτοκινήτων στην Ελλάδα αποτελούσε πάντα μία πονεμένη ιστορία, κάτι που φαίνεται να αλλάζει με την απόφαση του κινεζικού κολοσσού για τα ηλεκτρικά οχήματα και την παραγωγή τους σε ελληνικό έδαφος και δη στην Αθήνα!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του getelectric.gr η κινέζικη Jonway έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για δημιουργία γραμμής συναρμολόγησης EVs στην Ελλάδα (Αττική) και μέχρι το τέλος του 2024, τα πρώτα οχήματα θα κυλήσουν τους τροχούς τους, εξερχόμενα από αυτήν!

Η Jonway EV είναι μέλος του Jonway Group, το οποίο ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Εδρεύει στην πόλη Taizhou της επαρχίας Zhejiang, απασχολεί 3.500 εργαζόμενους παγκοσμίως, ενώ διαθέτει μονάδες κατασκευής δικύκλων και τετρακύκλων, συνολικής επιφάνειας 200.000 τ.μ. Η εταιρεία κατασκευάζει θερμικά 3-θυρα και 5-θυρα επιβατικά SUVηλεκτρικά σκούτερ, τρίκυκλα και τετράκυκλα και συνολικά διαθέτει μια γκάμα 40 οχημάτων, με ετήσια δυναμικότητα 500.000 οχημάτων.

Αξίζει να αναφερθεί οτι 50-80% των εξαρτημάτων των οχημάτων της Jonway παράγονται από την ίδια, μεταξύ των οποία το σασί και η φανοποιεία των οχημάτων, ενώ για τις μπαταρίες, το BMS, τους controllers και τους ηλεκτροκινητήρες η εταιρεία χρησιμοποιεί ποιοτικά εξαρτήματα από άλλους, Κινέζους κατασκευαστές.

H Jonway έχει έντονη παρουσία, εκτός της Κίνας, τόσο στο Καζακστάν όσο και στην Λατινική Αμερική, ενώ στην Ευρώπη έχει κάνει τα πρώτα της βήματα στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Το ηλεκτρικό επαγγελματικό ελαφρύ φορτηγό Jonway X είναι ήδη διαθέσιμο στη χώρα μας από το 2023, μέσω της Ζυμπάς Α.Ε., με αρκετά καλή εμπορική πορεία μέχρι στιγμής, αλλά η στρατηγική της εταιρείας περιλαμβάνει την Ελλάδα ως “επίκεντρο” για την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Jonway Europe με έδρα την Αθήνα

Για τα πλάνα της εταιρείας είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με τον κ.Alex Wang, Πρόεδρο της Jonway, σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Η νέα κίνηση της εταιρείας αφορά την ίδρυση της Jonway Europe, από κοινού με την Ζυμπάς Α.Ε., με έδρα και γραφεία στην Αθήνα και τη δημιουργία γραμμής συναρμολόγησης στον Ασπρόπυργο (600 τ.μ.), ώστε να εξυπηρετούνται οι αγορές της ΝΑ Ευρώπης και όχι μόνο. Το λιμάνι του Πειραιά αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην προαναφερθείσα απόφαση καθώς αποτελεί “πύλη” για την Ευρώπη. Έτσι, τα εξαρτήματα και τα σασί των οχημάτων θα καταφθάνουν δια της θαλάσσιας οδού στη χώρα μας, θα συναρμολογούνται στην Αθήνα και εν συνεχεία θα διανέμονται στην υπόλοιπη Ελλάδα και αρκετές χώρες της Ευρώπης. Στις αποθήκες της Αθήνας θα υπάρχει και μεγάλο στοκ εξαρτημάτων και ανταλλακτικών για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των after-sales αναγκών των οχημάτων, κάτι επίσης σημαντικό για την μείωση του πιθανού downtime.

jonway ellada ev ilektrika oximata synarmologisi athina alex wang (2)

Ο Χαράλαμπος Ζυμπάς της Ζυμπάς Α.Ε. με τον κ. Alex Wang, Πρόεδρο της JONWAY EV

Παράλληλα με την έναρξη της δραστηριότητας στην Αθήνα θα δημιουργηθούν γραφεία και εγκαταστάσεις της εταιρείας και στη Γερμανία, μέσω των οποίων θα εξυπηρετούνται οι χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

O κ.Wang τόνισε οτι η Ευρώπη είναι μια σημαντική αγορά για τη Jonway και στόχος για το 2024 είναι η διάθεση 2.000 οχημάτων φέτος σε όλη την ήπειρο. Κύριοι πελάτες της Jonway είναι ιδιωτικοί φορείς και επιχειρήσεις, οι οποίοι εξυπηρετούν τις ανάγκες logistics τους με μικρά-μεσαία ηλεκτρικά οχήματα, ενώ έμφαση δίνεται και στην διάθεση οχημάτων μέσω εταιρειών leasing, πέραν της κλασικής πώλησης. Πέραν των επαγγελματικών μοντέλων, η Jonway μπαίνει δυναμικά και στην αγορά επιβατικών microcars με ένα νέο brand, ευρωπαϊκής έμπνευσης και σχεδίασης, το οποίο θα παρουσιαστεί προς το τέλος του 2024.

Από την πλευρά του ο κ.Ζυμπάς σημείωσε ότι η συνεργασία με την JONWAY είναι στρατηγική για αμφότερες τις εταιρείες και ότι η γραμμή συναρμολογησης θα επιτρέψει την μείωση του κόστους των οχημάτων, ώστε να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικά στην αγορά επαγγελματικών ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Jonway θα συμμετέχει στο επερχόμενο 4ο Electric + Micro Mobility Forum, στις 7 Ιουνίου και εκεί θα ανακοινώσει επίσημα τα πλάνα της για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ θα διαθέτει και ηλεκτρικά οχήματα on display.

Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη του project και φυσικά θα σας κρατάμε ενήμερους. Μέχρι τότε ευελπιστούμε σε μια θετική εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο και για άλλους κατασκευαστές, ώστε να καταστεί η Ελλάδα “κόμβος ηλεκτροκίνησης” για την Ευρώπη. Έτσι ίσως, κάποτε, να μπορέσουμε να μιλήσουμε και για πλήρη μαζική κατασκευή οχημάτων στη χώρα μας, μετά από αρκετές δεκαετίες…

Πηγή: getelectric.gr

Διαφήμιση