Αρχική Special Topics Γιατί οι επιστήμονες ξενύχτησαν για την ηλιακή καταιγίδα (Βίντεο)

Γιατί οι επιστήμονες ξενύχτησαν για την ηλιακή καταιγίδα (Βίντεο)

0
sun geomagnetic storm
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ξενύχτησαν παρακολουθώντας την ηλιακή καταιγίδα, το φαινόμενο που εκδηλώθηκε στο δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαΐου και ξεκίνησε από την Παρασκευή 10/5 με …διάθεση να προσφέρει μοναδικό θέαμα, αλλά και ενδεχόμενες ζημιές στους δορυφόρους και τα δίκτυα.

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας δήλωσε την Πέμπτη ότι μια σειρά από ηλιακές εκλάμψεις και εκρήξεις από τον ήλιο θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές γεωμαγνητικές καταιγίδες και «θεαματικές επιδείξεις σέλαος» στη Γη από το βράδυ της Παρασκευής έως το Σαββατοκύριακο.

iliaki kataigida jpg

Το σπάνιο φαινόμενο ενέπνευσε τους χρήστες των social media να κάνουν μοναδικές αναρτήσεις που θα μείνουν στην ιστορία μαζί με το φαινόμενο. Η χρήστης Emily περιγράφει: “Το σέλας από το Hertfordshire της Αγγλίας. Μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής μου με τη μαμά και τον μπαμπά μου.

Πρόκειται για το πρώτο προειδοποιητικό δελτίο σοβαρής γεωμαγνητικής καταιγίδας που εκδίδει η υπηρεσία από το 2005.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί αν η ηλιακή καταιγίδα είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο και αν υπάρχει πιθανότητα να ξαναδούμε το βόρειο Σέλας στη χώρα μας το επόμενο διήμερο.

selas

Όπως εξηγεί: “Οι συνθήκες γεωμαγνητικής καταιγίδας επιπέδου G4 (σοβαρή) αναμένεται να φθάσουν στη Γη τις επόμενες ώρες σήμερα, θα μειωθούν πρόσκαιρα σε G3, με πιθανότητα να φθάσουν ξανά στο επίπεδο G4 το Σάββατο.

Η κλίμακα G είναι ένα μέτρο της παγκόσμιας γεωμαγνητικής δραστηριότητας, το οποίο αναφέρεται στις διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου της Γης σε όλο τον κόσμο. Η κλίμακα G κυμαίνεται από G1 (μικρή) έως G5 (ακραία).


Εάν εμφανιστούν γεωμαγνητικές συνθήκες G4, έντονα σέλας θα είναι ορατά σε ασυνήθιστα χαμηλά γεωγραφικά πλάτη της γης, οπότε δεν αποκλείεται να τα ξαναδούμε και πάλι στα κεντρικά και κυρίως βόρεια τμήματα της χώρας μας μιας που και από το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση στις περισσότερες περιοχές οπότε θεωρώ πως αξίζει μια συχνή ουράνια ενατένιση απ΄ όπου κι αν βρίσκεστε ή θα βρεθείτε!

«Μπορεί να επηρεάσει τις υποδομές», είπε ο Νταλ, διευκρινίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό είναι «πολύ σπάνιο». «Ενημερώσαμε όλους τους παρόχους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, εκείνους που χειρίζονται δορυφόρους, επικοινωνίες και, φυσικά, το ηλεκτρικό δίκτυο της βόρειας Αμερικής», πρόσθεσε.

«Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι φορτισμένα ηλιακά σωματίδια που βγήκαν από την κορόνα του Ήλιου κατευθύνονται προς τη Γη», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Σον Νταλ, του Κέντρου Προβλέψεων Διαστημικού Καιρού (SWPC).

Τον Φεβρουάριο 2024 η διαδικτυακή εκπομπή What if (Τι θα γινόταν αν…) που παρουσιάζει τα παράξενα φαινόμενα του σύμπαντος) είχε ασχοληθεί με την ηλιακή καταιγίδα και είχε περιγράψει σενάρια για τις πιθανές επιπτώσεις. Το επεισόδιο μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο σήμερα όλοι μιλούν για την ηλιακή καταιγίδα!

Ο Ήλιος απελευθερώνει τεράστιες εκρήξεις ενέργειας που κατευθύνονται απευθείας προς τη Γη. Και αν μας χτυπήσουν, θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πάντα. Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να καταστραφούν. Οι επικοινωνίες μας μπορεί να πάψουν να υπάρχουν. Η ανθρωπότητα μπορεί να επιστρέψει στη λίθινη εποχή. Και όλα αυτά  από μια ηλιακή καταιγίδα. Αλλά τι την κάνει τόσο ισχυρή; Πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο το 2024; Και γιατί είναι τόσο επικίνδυνες αυτές οι …καταιγίδες;

 

Διαφήμιση