Αρχική Special Topics Εικόνες Αποκάλυψης από καταστροφικές πλημμύρες στον κόσμο (Βίντεο)

Εικόνες Αποκάλυψης από καταστροφικές πλημμύρες στον κόσμο (Βίντεο)

0
italia kataigides
Διαφήμιση

Οι καταστροφικές πλημμύρες και οι έντονες βροχοπτώσεις που σάρωσαν χώρες της Ευρώπης και Πολιτείες της Αμερικής δεν έχουν προηγούμενο για μήνα Μάιο.

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι πλημμύρες  άφησαν  πολλές περιοχές της βόρειας Ιταλίας κάτω από το νερό, με τις πόλεις της Πάντοβα και της Βιτσέντζα να έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

flood milano jpg

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χρησιμοποίησαν λέμβους για να διασώσουν ανθρώπους από τα σπίτια τους, ενώ πλάνα από το σημείο δείχνουν αυτοκίνητα να επιπλέουν στους δρόμους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Βένετο περιέγραψε τον καιρό κατά τη διάρκεια της νύχτας ως «βόμβα νερού».

Την ίδια στιγμή, τον τεσσάρων ανθρώπων και την διακοπή ηλεκτροδότησης σε σχεδόν ένα εκατομμύριο σπίτια προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες που  έπληξαν το νοτιοανατολικό Τέξας.

 

Εν τω μεταξύ, η νότια Ιταλία βιώνει ένα ασυνήθιστο για την εποχή κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 35 βαθμούς Κελσίου στη Σικελία.

Μιλώντας στην εφημερίδα Corriere del Veneto, ο καθηγητής Marco Marani, ειδικός στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, δήλωσε: «Τα ακραία φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και θα αυξηθούν με την αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι όχθες του ποταμού Muson dei Sassi στην περιοχή της Πάντοβα υποχώρησαν λόγω της έντονης βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές πλημμύρες. Στο Borgo Mantovano, στη Λομβαρδία, μια εμπορική αμαξοστοιχία ανατράπηκε από ριπές αέρος ταχύτητας μεταξύ 150 και 200km/h (93-120 mph) . Ο τοπικός δήμαρχος Alberto Borsari έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «πολλοί δρόμοι και υπόγεια πλημμύρισαν» και η κατάσταση ήταν «πραγματικά δύσκολη». «Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε», πρόσθεσε.

Το Μιλάνο βίωσε έως και 130 χιλιοστά τοπικής βροχής σε μία μόνο ημέρα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες. Τοπικοί παρατηρητές δήλωσαν ότι τέτοια ένταση βροχής δεν είχε καταγραφεί τον Μάιο για περισσότερα από 170 χρόνια.

Στο Βένετο, οι αρχές Πολιτικής Προστασίας κήρυξαν κατάσταση κόκκινου συναγερμού ιδίως μεταξύ Βιτσέντζα και Βερόνα, όπου οι λεκάνες απορροής έχουν ξεχειλίσει μετά από 70 χιλιοστά βροχής σε 30 λεπτά. Στο Cantù, στην περιοχή του Como, ένας άνδρας εξακολουθεί να αγνοείται αφού έπεσε στα νερά του χειμάρρου Serenza λόγω της κατάρρευσης μιας μικρής γέφυρας στην οποία βρισκόταν με δύο φίλους του. Το ατύχημα συνέβη το βράδυ που χαρακτηρίστηκε από έντονη βροχόπτωση, η οποία ανέβασε τη στάθμη του χειμάρρου, καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη. Η πυροσβεστική επενέβη άμεσα για τη διάσωση των τριών εμπλεκομένων: ευτυχώς, οι δύο από αυτούς κατάφεραν να σωθούν, ενώ ο Mario Porro παρασύρθηκε από τα νερά του χειμάρρου και εξακολουθεί να αγνοείται.

Στα νότια, η Σαρδηνία βιώνει πολύ ξηρές συνθήκες και ήδη αντιμετωπίζει μια ακόμη κακή περίοδο για τους τοπικούς καλλιεργητές σιταριού, οι οποίοι αναμένουν τη μισή από τη συνηθισμένη συγκομιδή λόγω της έλλειψης νερού, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα L’Unione Sarda.

Ο καθηγητής Marani δήλωσε ότι «υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις» ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά, προσθέτοντας ότι οι υπολογισμοί για την άμυνα του νερού «πρέπει να αναθεωρηθούν για να κατανοήσουμε τον πραγματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε». «Η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε. Τον Απρίλιο, η νέα έκθεση για την κατάσταση του κλίματος από τον οργανισμό της ΕΕ για το κλίμα Copernicus και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό υπογράμμισε την ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα και τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης για το κλίμα.

Καταστροφικές πλημμύρες πλήττουν μεγάλο μέρος της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα γαλλογερμανικά σύνορα όπου εκατοντάδες κάτοικοι χρειάστηκε να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τελεί η Βόρεια Ιταλία.

Στη Γερμανία εκατοντάδες πολίτες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ενώ σύμφωνα με την γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία, στην περιοχή έπεσαν 107 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο, σε σύγκριση με τα 74 λίτρα της περσινής χρονιάς.  Υπάλληλοι της γερμανικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης έχουν ήδη υπερβεί τις 3.000 επιχειρήσεις διάσωσης. 

Οι περιοχές Moselle και Bas-Rhin της ανατολικής Γαλλίας που συνορεύουν με τη Γερμανία, θυμίζουν επίσης λιμνοθάλασσα μετά τις έντονες βροχοπτώσεις. Πλημμύρες αντιμετώπισαν  και κάτοικοι περιοχών στη Λιέγη του Βελγίου αλλά και στην Ολλανδία.

Διαφήμιση