Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε East Mediterranean Gas Forum: Στην Αθήνα χτυπά η καρδιά του Φόρουμ Φυσικού...

East Mediterranean Gas Forum: Στην Αθήνα χτυπά η καρδιά του Φόρουμ Φυσικού Αερίου

0
Sinedrio jpg
Διαφήμιση

Ανοίγει τις πύλες του στην Αθήνα το “East Mediterranean Gas Forum” (EMGF), που θα διεξαχθεί το διήμερο 27-28 Μαΐου 2024, με πεδίο εστίασης την ενίσχυση των συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο για την ανάπτυξη τεχνολογιών ενεργειακής μετάβασης.

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την Γραμματεία του EMGF.
Τη Δευτέρα 27 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στις εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης της Ρεβυθούσας.
Την Τρίτη 28 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο ξενοδοχείο Grand Hyatt, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή στελεχών της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα αναλυθούν οι προοπτικές για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ως σημαντικού κόμβου στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το “East Mediterranean Gas Forum” που θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα, εδράζεται στους εξής τρεις βασικούς πυλώνες: 1) παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου, 2) χρήση υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και 3) εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Σεπτέμβριο 2020 υπογράφηκε το Kαταστατικό του Φόρουμ Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο από τα επτά ιδρυτικά μέλη του (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη). Από τον Μάρτιο 2021 στο Φόρουμ εντάχθηκε και η Γαλλία.

foroum athina

Οι  κύριοι στόχοι του EMGF, όπως αυτοί περιγράφονται στη Διακήρυξη, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  • Υποστήριξη της δημιουργίας μιας περιφερειακής αγοράς αερίου που ωφελεί τα μέλη μέσω της ασφάλειας της προσφοράς και της ζήτησης, της βελτιστοποιημένης ανάπτυξης πόρων και του κόστους των υποδομών, της ανταγωνιστικής τιμολόγησης και των βελτιωμένων εμπορικών σχέσεων.
  • Εξασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και της ζήτησης των κρατών-μελών, βελτιστοποίηση της ανάπτυξης των πόρων, αποτελεσματική αξιοποίηση των υφιστάμενων και νέων υποδομών, εξασφάλιση ανταγωνιστικής τιμολόγησης και προώθηση βελτιωμένων εμπορικών σχέσεων.
  • Ενίσχυση της συνεργασίας, με τη δημιουργία διαρθρωμένου και συστηματικού διαλόγου για το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών πολιτικών για το φυσικό αέριο.
  • Προώθηση, βάσει του διεθνούς δικαίου, της καλύτερης κατανόησης της αλληλεξάρτησης και των πιθανών οφελών της συνεργασίας μέσω του διαλόγου μεταξύ των μελών της.
  • Υποστήριξη των χωρών παραγωγής και των χωρών με αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή, στις προσπάθειές τους να αποτιμώνται τα υπάρχοντα και μελλοντικά τους αποθέματα, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ τους και με τις χώρες διέλευσης και κατανάλωσης στην περιοχή, αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή και αναπτύσσοντας περισσότερες επιλογές υποδομής για να ικανοποιήσει τις υπάρχουσες και μελλοντικές ανακαλύψεις.
  • Παροχή αρωγής στις καταναλώτριες χώρες ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους και, μαζί με τις χώρες διέλευσης, να διαμορφώνουν τις πολιτικές αερίου στην περιοχή, επιτρέποντας έτσι τη βιώσιμη εταιρική σχέση μεταξύ των βασικών παραγόντων της αλυσίδας αξίας της αγοράς αερίου.
  • Εξασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της έρευνας, παραγωγής, μεταφοράς και κατασκευής υποδομών φυσικού αερίου και προώθηση της ενσωμάτωσης του φυσικού αερίου σε άλλους ενεργειακούς πόρους, ιδίως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Διαφήμιση