Αρχική Special Topics Πιέρια όρη-Καίγεται το Παρθένο δάσος για 3η ημέρα-Ξεφεύγει η φωτιά προς Κοζάνη

Πιέρια όρη-Καίγεται το Παρθένο δάσος για 3η ημέρα-Ξεφεύγει η φωτιά προς Κοζάνη

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκινάνε οι φετινές πυρκαγιές, με τα Πιέρια όρη και το παρθένο δάσος που διαθέτει να καίγεται για 3η συνεχόμενη ημέρα · Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μία τεράστια μάχη να χαλιναγωγήσουν την ορμή της πυρκαγιάς, που ξέσπασε από το μεσημέρι της Κυριακής, καίγοντας ότι βρει στο διάβα της. 

0
FOTIA 2
Διαφήμιση

 

Αν και μόλις ξεκίνησε ο Απρίλιος η δύναμη της φωτιάς στα Πιέρια όρη, όπως ανάφερε αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θυμίζει καλοκαίρι, καθώς ανομβρία, ισχυροί άνεμοι και υψηλές για την εποχή επίπεδα θερμοκρασίες, καθιστούν την πυρκαγιά ιδιαίτερα σθεναρή!

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, συνεχίζει να κατακαίει παρθένα περιοχή, ενώ ήδη το μέτωπο ξέφυγε και κινείται προς την Κοζάνη.

Αρχικά η  πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Σαρακατσάνα, ανάμεσα σε ψυχρόβια φυλλοβόλα πλατύφυλλα και ψυχρόβια κωνοφόρων δέντρα σε υψόμετρο 1700 μέτρων, στο μεγαλύτερο μέρος της είναι έρπουσα καίγοντας νεκρή καύσιμη ύλη και φυλλώματα, γεγονός που έκανε την επιχείρηση κατάσβεσης εξ αρχής πολύ δύσκολη.

Την ονομασία «Σαρακατσάνα» φέρει και το Καταφύγιο του ΣΕΟ Κατερίνης που είναι χτισμένο στο κέντρο του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στα Πιέρια Όρη.

Όπως αναφέρουν πηγές της Πυροσβεστικής, το ανάγλυφο της περιοχής που χαρακτηρίζεται από έντονες κλίσεις, αλλά και η πλούσια φυτοκάλυψη, δυσκολεύουν το έργο οριοθέτησης της περιμέτρου με αποτέλεσμα να μην υπολογιστεί σωστά η φωτιά, και να ξεφύγει από την πίσω μεριά του δάσους στα 1800 m υψόμετρο και πηγαίνει προς την πλευρά της Κοζάνης.

φοτια πιερια

Στην περιοχή επιχειρούσε μόλις ένα ελικόπτερο το οποίο ενισχύθηκε από χθες, Δευτέρα από ακόμα ένα και ένα αεροσκάφος Canandair.

Επιχειρούν επίσης 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 26 οχήματα καθώς η Ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Ο.Σ.μη.Ε.Α.) της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες η πυρκαγιά έφτασε σε μια κορυφή με υψόμετρο 2.005 μέτρων καίγοντας τα πάντα στο πέρασμα της. Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων εξαιτίας και των ανέμων αλλά και του δύσβατου της περιοχής πέφτουν γρήγορα στο κενό εξαιτίας και των αναζωπυρώσεων που σημειώνονται ενώ όλο το βουνό έχει καλυφθεί από τους πυκνούς καπνούς.

Δυστυχώς καίγεται μία από τις πιο Παρθένες δασικές περιοχές της χώρας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. 

 

 

 

Διαφήμιση