Αρχική Special Topics Β.Ιρλανδία:”Αδηφάγος” ο λευκός νάνος που εντόπισαν αστρονόμοι!

Β.Ιρλανδία:”Αδηφάγος” ο λευκός νάνος που εντόπισαν αστρονόμοι!

Σημαδεμένος και αδηφάγος φαίνεται πως είναι ο λευκός νάνος- άστρο που εντόπισαν οι αστρονόμοι στη Β.Ιρλανδία · Απόδειξη της …λαιμαργίας του αποτελεί η σκούρα μεταλλική «ουλή» στην επιφάνειά του, μαρτυρώντας ότι αυτή του την εμφάνιση, την οφείλει στους πλανήτες που κατάπιε!

0
1709213152390 whitestar shutterstock.jpg
Διαφήμιση

Έκπληκτοι οι αστρονόμοι στο Armagh εντόπισαν ένα άστρο με μια σκούρα μεταλλική «ουλή» στην επιφάνειά που την αποδίδουν στο γεγονός ότι αυτός ο λευκός νάνος «έφαγε» τους γύρω πλανήτες και τους αστεροειδείς που γεννήθηκαν την ίδια στιγμή με αυτόν.

Η μεταλλική ουλή που βρέθηκε στην επιφάνεια του νεκρού αστεριού πρόκειται για εύρημα που δεν είχαν δει ποτέ πριν οι επιστήμονες,  δήλωσε ο αστρονόμος John Landstreet.

Το αστέρι ανακαλύφθηκε στο αστρονομικό ερευνητικό κέντρο στο Αστεροσκοπείο και το Πλανητάριο Armagh στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η ουλή, που πιστεύεται ότι έχει μήκος 500 χιλιομέτρων, ανακαλύφθηκε στο απομεινάρι ενός αστεριού στο μέγεθος της Γης από ένα κοντινό ηλιακό σύστημα.

Το σύστημα δεν δημιουργεί πλέον ενέργεια στον πυρήνα του, επομένως το αστέρι είναι νεκρό, ενώ λευκό αστέρι νάνος ονομάστηκε WD 0816-310 από τους ερευνητές αστρονόμους.

Αστέρια

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η ουλή αναπτύχθηκε αφού ο λευκός νάνος κατάποσε τους γύρω πλανήτες και τους αστεροειδείς που γεννήθηκαν την ίδια στιγμή με αυτόν, προκαλώντας συγκέντρωση μετάλλων που σημαδεύουν την επιφάνεια των άστρων.

Ο Δρ Landstreet, συν-συγγραφέας της ερευνητικής εργασίας, είναι μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τον πρώτο λευκό νάνο που έχει μαγνητικό πεδίο, το 1970. Παραδόξως, το υλικό δεν αναμειγνύεται ομοιόμορφα στην επιφάνεια του άστρου, όπως προβλέπει η θεωρία», είπε. «Αντίθετα, αυτή η ουλή είναι ένα συμπυκνωμένο κομμάτι πλανητικού υλικού, που συγκρατείται στη θέση του από το ίδιο μαγνητικό πεδίο που είχε οδηγήσει τα πλανητικά θραύσματα να πέσουν στην επιφάνειά του. Τίποτα παρόμοιο δεν έχουμε ξαναδεί».

Διαφήμιση