Αρχική Βίντεο Πότε θα φύγει η αφρικανική σκόνη-Τι συμβουλεύουν οι πνευμονολόγοι-Βίντεο

Πότε θα φύγει η αφρικανική σκόνη-Τι συμβουλεύουν οι πνευμονολόγοι-Βίντεο

Λίγη υπομονή ακόμη θα πρέπει να κάνουμε, μέχρις ότου η αφρικανική σκόνη αποφασίσει να μας “εγκαταλείψει” , αποχωρώντας από τον ελλαδικό ουρανό · Ήδη, στα δυτικά της χώρας η ατμόσφαιρά έχει καθαρίσει, ενώ οι δυτικοί άνεμοι που επικρατούν αναμένεται να στείλουν εκτός εναέριων συνόρων μέχρι το τέλος της ημέρας την “μουντάδα” που δημιουργεί η αφρικανική σκόνη. 

0
afrikaniki skoni1
Διαφήμιση
Πάντως, η αφρικανική σκόνη εξακολουθεί να κάνει και σήμερα αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας , δημιουργώντας αρκετά αναπνευστικά προβλήματα σε ευάλωτες ομάδες πολιτών. Για το φαινόμενο μίλησε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος δείχνοντας χαρακτηριστικές εικόνες όπως τις κατέγραψε ο δορυφόρος της ΝASA.

 

 

«Το πόσο σκόνη έχει υπάρχουν σταθμοί που το μετρούν», δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Γιαννόπουλος μιλώντας για την πυκνή σκόνη από την Αφρική που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Όπως είπε μέσα στην ημέρα η σκόνη θα φύγει από παντού καθώς οι δυτικοί άνεμοι που αναμένονται θα τη διώξουν σταδιακά. Μάλιστα, στα δυτικά της χώρας, ο αέρας έχει ήδη καθαρίσει.

Το «ταξίδι» της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα – Μέχρι πότε θα διαρκέσει το φαινόμενο
Εικόνα από την Αθήνα (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

«Ήδη στο Ιόνιο έχουν επικρατήσει δυτικοί άνεμοι» τόνισε ενώ όπως είπε το ερώτημα είναι εάν θα βρέξει στην Αττική το πρωί με αποτέλεσμα να υπάρχει λασποβροχή. Οι εικόνες από την σκεπασμένη με σκόνη Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστικές.

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, τονίζουν οι πνευμονολόγοι.

Για τη μεταφορά της αφρικανικής σκόνης ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του σχολίασε: «Την περίοδο της άνοιξης (Μάρτιο Απρίλιο) , οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο».

Συστάσεις από τους πνευμονολόγους για τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, τονίζουν οι πνευμονολόγοι.

 

Διαφήμιση