Αρχική Βίντεο Πως θα καλλιεργήσετε τις πιο νόστιμες ντομάτες-Τα 7 απαραίτητα μυστικά για τη...

Πως θα καλλιεργήσετε τις πιο νόστιμες ντομάτες-Τα 7 απαραίτητα μυστικά για τη επιτυχία -Βίντεο 

Η Άνοιξη μπήκε τυπικά με την έλευση του Μαρτίου και όσοι θέλουν να δουν το μποστάνι τους να τους αποδίδει στην κυριολεξία καρπούς θα πρέπει να ξεκινήσουν την σκληρή προετοιμασία!

0
ntomata
Διαφήμιση
Ακόμη όμως και εκείνοι που δεν διαθέτουν πολύ χώρο, επιλέγουν εκτός από τα καλλωπιστικά λουλούδια-να φυτέψουν στις λιγοστές γλάστρες τους στο μπαλκόνι, ντομάτες- με την ελπίδα ότι έστω και ένας καρπός, θα αποτελεί την ανταμοιβή των δικών τους κόπων.

Άλλωστε, οι ντομάτες αποτελούν την πιο δημοφιλή καλλιέργεια κηπευτικών που φυτεύονται στον κήπο, αλλά και στο μπαλκόνι από τους ερασιτέχνες καλλιεργητές. Είναι εκείνο το λαχανικό που χρησιμοποιείται σε όλες τις κουζίνες στις σαλάτες, αλλά και σε χιλιάδες συνταγές μαγειρικής με τη μορφή σάλτσας ντομάτας.

Για τους πρωτάρηδες στον λαχανόκηπο, ίσως χρειαστεί κάποιο διάστημα εξοικείωσης μέχρι να καταφέρουν να παράγουν λαχταριστούς καρπούς ντομάτας, καθώς είναι μια καλλιέργεια με μια σχετική δυσκολία που σίγουρα όμως αξίζει τον κόπο, ενώ η εποχή επιτρέπει και άλλες καλλιέργειες, όπως αγγούρια, κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες κ.α.

Χορτοφαγία - τροφή - ντομάτες

• Τι ποικιλίες ντομάτας επιλέγουμε για να φυτέψουμε;
Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες και υβρίδια ντομάτας. Από ποικιλίες που δίνουν μικρά ντοματίνια μέχρι μεγαλόκαρπες ντομάτες σε κόκκινο, κίτρινο πορτοκαλί ή και μωβ χρώμα. Επιλέγουμε ποικιλία ντομάτας που να διαθέτει καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή να δίνει νόστιμους καρπούς με άρωμα, γλυκιά γεύση, πλούσια σάρκα. Αποφεύγουμε τα υβρίδια ντομάτας μακράς διάρκειας, που είναι σχεδιασμένες να είναι ανθεκτικές για την μεταφορά σε μακρινές αγορές του εξωτερικού και υπολείπονται σε γευστικά χαρακτηριστικά. Προτιμούμε ποικιλίες ντομάτας που είναι ντόπιες ή παραδοσιακές της περιοχής μας, ή άλλες που έχουν δοκιμαστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου μας, ως προς τις θερμοκρασίες, την υγρασία, την ηλιοφάνεια.

 

• Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την σπορά φυτών ντομάτας;
Είναι καλό να διατηρούμε κάθε χρόνο το δικό μας σπόρο από την καλλιέργεια της ντομάτας. Για να φυτέψουμε σπόρο ποικιλιών της ντομάτας, φτιάχνουμε ειδικό σπορείο-θερμοκήπιο χρησιμοποιώντας κατάλληλο φυτόχωμα σποράς. Οι σπόροι θα βλαστήσουν ιδανικά σε θερμοκρασίες 22-25°C. Προσφέρουμε στα νεαρά φυτά ντομάτας σταδιακά αρκετή ηλιοφάνεια για να έχουν καλή ανάπτυξη λόγω φωτοσύνθεσης. Προσέχουμε να μην παραποτίζουμε τα νεαρά φυτά ντομάτας, για να μην δημιουργήσουν λεπτούς και αδύναμους βλαστούς, και για να μην έχουμε σαπίσματα στην ρίζα.
• Πώς μεταφυτεύουμε τα φυτά της ντομάτας στο χωράφι;
Κατά την φύτευση της ντομάτας ενσωματώνουμε αρκετή οργανική ουσία μέσα στους λάκκους φύτευσης, είτε σε μορφή κομπόστ, είτε σε μορφή καλά χωνεμένης κοπριάς. Φυτεύουμε τα φυτά της ντομάτας στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις. Η αραιή φύτευση ανά ένα μέτρο μεταξύ των φυτών τομάτας και 1,5-2 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης εξασφαλίζει τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών της ντομάτας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε βελτίωση της παραγωγής και μείωση ενδεχόμενων μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών.

 

• Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η ντομάτα και πώς την ποτίζουμε;
Το πότισμα είναι πολύ σημαντική καλλιεργητική εργασία για την ντομάτα. Η άρδευση με σταγόνες είναι η, πλέον, κατάλληλη για τις ντομάτες μας, είτε στο χωράφι είτε στη γλάστρα. Φροντίζουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά τα φυτά της ντομάτας, ειδικά στα αρχικά στάδια, γιατί με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουν αδύνατο επιφανειακό ριζικό σύστημα. Επίσης, κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, τα φυτά της ντομάτας χρειάζονται μικρές ποσότητες νερού και όχι υπερβολικές. Τέλος, κατά την καρποφορία της ντομάτας, χρειάζεται πότισμα ανά συχνά διαστήματα, κάθε 1-2 μέρες, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Φρέσκια ελληνική σαλάτα σε μπολ με μαύρη ελιά, ντομάτα, φέτα

 Τι ανάγκες σε λίπανση έχει η ντομάτα και τι λίπανση βάζουμε;

Η καλλιέργεια της ντομάτας έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση για να δώσει πλούσια καρποφορία και παραγωγή ζουμερών και γλυκών καρπών. Πέραν της βασικής λίπανσης όταν φυτεύουμε, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο με κάλιο και ασβέστιο, περίπου 20 μέρες μετά τη φύτευση και επαναλαμβάνουμε ανά 20-30 μέρες. Αποφεύγουμε την υπερβολική λίπανση με άζωτο στην τομάτα και την προσθήκη αχώνευτης κοπριάς, γιατί συντελεί σε υπερβολική βλάστηση, στην μειωμένη παραγωγή και στην ευαισθησία σε μυκητολογικές ασθένειες, όπως ο περονόσπορος και το ωίδιο. Η ντομάτα παρουσιάζει το φαινόμενο της ξηρής κορυφής, καθώς παρατηρούμε ένα μαύρισμα στο κάτω μέρος του καρπού. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ασβεστίου και γι’ αυτό απαιτείται προσθήκη βιολογικού λιπάσματος ασβεστίου για να το αντιμετωπίσομε. Ακόμα, η προσθήκη μαγνησίου βοηθά σημαντικά στο πρασίνισμα των φύλλων της ντομάτας, καθώς διευκολύνει τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης.

• Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν την ντομάτα; 

Χρησιμοποιούμε θειάφι και θειοχαλκίνη για την οικολογική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της ντομάτας, όπως του περονόσπορου και του ωίδιου. Επίσης, δημιουργούμε κατάλληλα οικολογικά σκευάσματα με φυσικά υλικά και τα εφαρμόζουμε κάθε 1-2 βδομάδες, για την προληπτική αντιμετώπιση των εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών της ντομάτας. Το σκόνισμα της ντομάτας με βάκιλο Θουριγγίας βοηθά στην καταπολέμηση της τούτα της ντομάτας, ενός εντόμου που προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς της τομάτας.

• Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της τομάτας
Αραιώνουμε κατά διαστήματα βλαστούς που εμπλέκονται στο εσωτερικό των φυτών της ντομάτας και απομακρύνουμε τα κάτω φύλλα. Επίσης, αραιώνουμε τους καρπούς της ντομάτας, όταν είναι σε μεγάλη ποσότητα, για να βοηθήσουμε την παραγωγή μεγαλύτερων και πιο ζουμερών καρπών τομάτας, καθώς και την βελτίωση της διαδικασίας ωρίμανσης τους.
Κώστας Λιονουδάκης

Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Τα 7 μυστικά για να καλλιεργήσετε τις πιο νόστιμες ντομάτες! (VIDEO)
Πηγή: mistikakipou.gr
Διαφήμιση