Αρχική Special Topics Μαρόκο: Τα οπτικά “παιχνίδια” από τον γιγάντιο κινούμενο αστρικό αμμόλοφο

Μαρόκο: Τα οπτικά “παιχνίδια” από τον γιγάντιο κινούμενο αστρικό αμμόλοφο

Μέσα από διαφορετικές οπτικές μπορείς να δεις διαφορετικά την αμμόλοφο στο Μαρόκο, η βάση του οποίου έχει ηλικία 13.000 ετών! 

0
ammolofow maroko
Διαφήμιση

Πρόκειται για έναν γιγάντιο κινούμενο αστρικό αμμόλοφο στο Μαρόκο που ειδικοί από πανεπιστήμια όπως το Aberystwyth της Ουαλίας επιχειρούν να προσδιορίσουν την ηλικία του, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες σχετικά με τον σχηματισμό του και τον τρόπο με τον οποίο κινείται στην έρημο.

Ο καθηγητής Geoff Duller του τμήματος γεωγραφίας και γεωεπιστημών του Aberystwyth δήλωσε: «Πρόκειται για εξαιρετικά πράγματα, ένα από τα φυσικά θαύματα του κόσμου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Guardian, η ομάδα, η οποία αποτελούνταν επίσης από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ταξίδεψε στο νοτιοανατολικό Μαρόκο για να μελετήσει έναν αμμόλοφο ύψους 100 μέτρων και πλάτους 700 μέτρων στην αμμουδιά Erg Chebbi, γνωστό ως Lala Lallia, που σημαίνει «το υψηλότερο ιερό σημείο» στη γλώσσα των Βερβερίνων.

Η βάση συνέχισε να χτίζεται μέχρι πριν από περίπου 9.000 χρόνια. «Στη συνέχεια η επιφάνεια σταθεροποιήθηκε. Πιστεύουμε ότι ήταν λίγο πιο υγρή από ό,τι σήμερα.

Μπορούμε να δούμε ίχνη από παλιές ρίζες φυτών, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο αμμόλοφος σταθεροποιήθηκε από τη βλάστηση. Φαίνεται ότι παρέμεινε έτσι για περίπου 8.000 χρόνια. Στη συνέχεια το κλίμα άρχισε να αλλάζει και πάλι και αυτός ο αστεροειδής αμμόλοφος άρχισε να σχηματίζεται».

ammolofos1

Πώς σχηματίστηκε ο αμμόλοφος

Ο Duller δήλωσε ότι ο αμμόλοφος σχηματίστηκε επειδή ο άνεμος φυσάει από δύο αντίθετες κατευθύνσεις – από τα νοτιοδυτικά και τα βορειοανατολικά – με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται η άμμος. Ένας σταθερός τρίτος άνεμος που πνέει από τα ανατολικά μετατοπίζει τον αμμόλοφο αργά προς τα δυτικά με ρυθμό περίπου 50 εκατοστά το χρόνο.

Διαφήμιση