Αρχική Ειδήσεις Χίος: Περηφάνεια για τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία -Στον αέρα και το τουριστικό...

Χίος: Περηφάνεια για τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία -Στον αέρα και το τουριστικό σπότ (Βίντεο)

Η Χίος υποδέχτηκε τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία του νησιού που κυματίζει πλέον στο λιμάνι!Τη συνόδεψαν η Φιλαρμονική και σπουδαστές της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου.

0
simaia xios
Διαφήμιση

 

Η Χίος υποδέχτηκε με συγκίνηση και περηφάνεια την τεράστια ελληνική σημαία που  κυματίζει  στο λιμάνι της Χίο. Η σημαία υψώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 23/3 προπαραμονή της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, στο λιμάνι της Χίου.

Σύνταξη:ecozen.gr

Η σημαία έφτασε στο νότιο λιμενοβραχίονα συνοδευόμενη από πομπή των σπουδαστών της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου υπό τα εμβατήρια της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου, παρουσία και του Νότη Μηταράκη.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στις 30 Μαρτίου συμπληρώνονται 202 χρόνια από τη σφαγή της Χίου το 1822! Πρόκειται για τον  σφαγιασμό δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τον Οθωμανικό στρατό. Το γεγονός συνέβη στις 30 Μαρτίου του 1822. Είχε προηγηθεί ο ξεσηκωμός του νησιού στις 11 Μαρτίου 1822, με την απόβαση εκστρατευτικού σώματος Σαμιωτών. Οι Οθωμανοί (ντόπιοι και άλλοι που είχαν έλθει από την Ασία) κλείστηκαν αρχικά στο κάστρο. Στις 30 Μαρτίου έφθασε ο οθωμανικός στόλος, ο οποίος έλυσε την πολιορκία και άρχισε τη σφαγή του ορθόδοξου πληθυσμού με τη συμμετοχή και άτακτων μουσουλμάνων που κατέφθαναν από τις ακτές της Μικράς Ασίας με κάθε είδους πλεούμενο.

sfagh thw xioy 1
Η Σφαγή της Χίου (γαλλ.: Scène des massacres de Scio, Σκηνή από τις Σφαγές της Χίου) πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά.

Κατά τον ιστορικό Καστάνη που ήταν παρών στη σφαγή της Χίου ο πληθυσμός του νησιού έφθανε τις 180.000 ψυχές. Κατά τον ιστορικό Μαμούκα, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη σφαγή, ο πληθυσμός ανερχόταν στις 140.000 με 150.000 ψυχές και κατά τα κιτάπια των Τούρκων ο πληθυσμός ανερχόταν στις 120.000 ψυχές. Εκείνο που είναι γεγονός είναι ότι στο νησί της Χίου έμειναν περί τους 1.000 – 2.000 χιλιάδες άνθρωποι και περί τους 20.000 διέφυγαν … Όλοι οι υπόλοιποι εκτός των αγοριών από 3 – 12 ετών και των γυναικών από 3 – 40 ετών που αιχμαλωτίσθηκαν και πουλήθηκαν από Εβραίους δουλεμπόρους σε παζάρια της Δύσης και της Ανατολής, σφάχθηκαν ανελέητα!

Στον …αέρα το σποτ τουριστικής προβολής Χίου

Την ίδια στιγμή η Χίος απλώνει την αγκαλιά της στα πέρατα του κόσμου και απευθύνει κάλεσμα σε όλους να την τιμήσουν με την παρουσία τους κατά τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις

Οι εικόνες ξεκινούν από την Οροσειρά Αίπους όπου “γεννήθηκε η Χίος…από το τίποτα, από μια πυρωμένη πέτρα…την αρμύρα μιας σταγόνας…τη γλύκα ενός καρπού, το τραγούδι του καλοκαιριού κι ένα δάκρυ…”,όπως αναφέρεται στο εντυπωσιακό βίντεο. Ένα δάκρυ μοναδικό στον κόσμο όλο, αφού πρόκειται για το δάκρυ που εκλύεται από τη μαστίχα Χίου!

Το σποτ τουριστικής προβολής της Χίου ετοιμάστηκε το 2023 σε δύο γλώσσες, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΟΤ.

 

Διαφήμιση