Αρχική Ειδήσεις Υπεγράφη η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση στο κτίριο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Υπεγράφη η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση στο κτίριο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Σε τροχιά ενεργειακής αναβάθμισης τίθενται σταδιακά και τα δημόσια κτίρια, στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες της κρατικής διοίκησης, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

0
elegktiko synedrio asfalistiko
Διαφήμιση

Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιάννη Μπούγα, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου και της Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σωτηρίας Ντούνη.

Στην τελετή υπογραφής ανάμεσα στην «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» και την ανάδοχο εταιρία «Triton ACT A.T.E.», που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Κωνσταντίνος Μαγουλάς, ο  Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.), Τιμολέων Κατσίπος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., Αθανάσιος Γιάνναρης και ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ορέστης Καβαλάκης.

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει, την ενεργειακή αναβάθμιση στο κτιριακό κέλυφος, το σύστημα κλιματισμού, το σύστημα φωτισμού, το σύστημα πυροπροστασίας και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.

Η συμβατική δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 4,4 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος  Σταϊκούρας, χαιρέτισε την υπογραφή της σύμβασης, επισημαίνοντας την ενεργειακή αναβάθμισης του κτιρίου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όπως είπε “το Ελεγκτικό Συνέδριο εκτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο, ώστε να επιτυγχάνεται η χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, μέσω της παρακολούθησης της τήρησης της νομιμότητας, της κανονικότητας και των αρχών της καλής διακυβέρνησης στο σύνολο των δημόσιων φορέων.

σταικουρας συμβαση

Στόχος της υπό υλοποίηση σύμβασης είναι να εξασφαλιστούν συνθήκες θερμικής άνεσης στον εσωτερικό χώρο, με σωστή συμπεριφορά του κτιρίου κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ορθολογική χρήση και την εξοικονόμηση της ενέργειας.

Αντικείμενο της υπό υλοποίηση σύμβασης είναι:

–  η αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους,

-η αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού,

– η αναβάθμιση των φωτιστικών,

-η αναβάθμιση των συστημάτων πυροπροστασίας,

-καθώς και η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού συστήματος στο κτίριο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 540 ημερολογιακές ημέρες, είναι συμβατικής δαπάνης περίπου 4,4 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Υπενθυμίζεται ότι οι Κτιριακές Υποδομές έχουν 50 έργα σε εξέλιξη, συνολικού προϋπολογισμού 146 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα έργα, 11 εμπίπτουν στο πεδίο της Δικαιοσύνης, προϋπολογισμού 43,7 εκατ. ευρώ. Ενώ προγραμματίζονται, για την περίοδο 2024 – 2027, πρόσθετα έργα ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων, 39,4 εκατ. ευρώ για τις υποδομές της Δικαιοσύνης.

Με νέα Δικαστικά Μέγαρα, καθώς και με ανακαινίσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις – όπως αυτή που αφορά την παρούσα σύμβαση – και συντηρήσεις υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων. Καθώς και με νέα Δικαστικά Μέγαρα, μέσω ΣΔΙΤ. Εκσυγχρονίζοντας, έτσι, και αναβαθμίζοντας το κτιριακό δυναμικό στον χώρο της Δικαιοσύνης».

Από τη πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε ότι η στρατηγική της Κυβέρνησης από το 2019 και μετά βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η ψηφιακή μετάβαση, ο δεύτερος πυλώνας είναι η πράσινη μετάβαση, ο τρίτος πυλώνας είναι η κατάρτιση και ο τέταρτος πυλώνας είναι οι επενδύσεις.

“Ακριβώς στην πράσινη μετάβαση αποσκοπεί η προσπάθεια που έχουμε καταβάλει για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τελείως την εικόνα των κτιρίων στην πατρίδα μας” επισήμανε ο κ. Παπαθανάσης.

Σε αυτήν την προσπάθεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος, η κυβέρνηση προχωράει- εκτός από  το κτίριο του Ελεγκτικού Συνεδρίου- και σε άλλα κτίρια, στη Δικαιοσύνη και όχι μόνο. Στον χώρο της Υγείας, με την αναβάθμιση 80 νοσοκομείων, 156 Κέντρων Υγείας. “Συνεχίζουμε έτσι ώστε η Ελλάδα να μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα και να αποτελέσει και σε αυτόν τον τομέα ένα παράδειγμα προς μίμηση” κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.

Διαφήμιση