Αρχική Ειδήσεις “Βράζουν” οι αγρότες της Ευρώπης-Παρέμβαση Αυγενάκη για αλλαγές στην ΚΑΠ στο συμβούλιο...

“Βράζουν” οι αγρότες της Ευρώπης-Παρέμβαση Αυγενάκη για αλλαγές στην ΚΑΠ στο συμβούλιο της Ε.Ε.-Βίντεο

Σε ένα σημαντικό πρόβλημα για τις κυβερνήσεις της Ε.Ε αναγάγεται η συσπειρωμένη αντίδραση του αγροτικού κόσμου της Ευρώπης, ο οποίος εμμένει στις θέσεις του και αντιδρά στις αλλαγές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που δρουν σε βάρος, όπως ο κλάδος υποστηρίζει, της πρωτογενούς παραγωγής · Στον ίδιο ρυθμό κινούνται και οι Έλληνες αγρότες, οι οποίοι μετά την επέλαση τους με τα τρακτέρ στην Αθήνα, εμφανίζονται αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

0
αγροτες μπλοκα γαλλια
Διαφήμιση
 

Τη “φωνή των αγροτών της Ελλάδας” μετέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, παρουσιάζοντας το ελληνικό σχέδιο των προτάσεων για αλλαγές στην ΚΑΠ, με τους αγρότες της χώρας να ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα τους.

«Μεταφέρω στις Βρυξέλλες τη φωνή των αγροτών της Ελλάδας. Οι αιτίες των προβλημάτων, δεν απορρέουν από δική τους υπαιτιότητα. Οι γεωργοί πρέπει να είναι σε θέση να προμηθεύουν την Ένωση με τρόφιμα σε λογικές τιμές» τόνισε στην παρέμβασή του ο Έλληνας υπουργός.

1) Ευελιξία στην εφαρμογή των Προτύπων της αιρεσιμότητας.

2) Διευκόλυνση της μεταφοράς αδιάθετων ποσών και μεταξύ ετών

3) Απλοποίηση των ελέγχων και εξορθολογισμός των κυρώσεων.

4) Eναρμόνιση των κανονιστικών απαιτήσεων σχετικά με τις επενδύσεις σε αρδευτικά έργα.

5) Aπλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των τροποποιήσεων των Στρατηγικών Σχεδίων και αύξηση του αριθμού επιτρεπόμενων τροποποιήσεων

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι απαιτείται:

– εξασφάλιση ενισχυμένης χρηματοδότησης για την ΚΑΠ τώρα και στο μέλλον.

– χρήση και άλλων πηγών χρηματοδότησης εκτός ΚΑΠ σε περιόδους κρίσεων, όπως η κλιματική, η ενεργειακή, η γεωπολιτική, η υγειονομική.

– επανεξέταση άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση των απαιτήσεων της πράσινης αρχιτεκτονικής της ΚΑΠ και της Πράσινης Συμφωνίας.

– εξορθολογισμός των κανόνων εμπορίου, διαφάνεια και πάταξη φαινομένων κερδοσκοπίας, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις παγκόσμιες συναλλαγές.

αγροτικος κοσμος ευρωπηΑγρότες: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους – Μπλόκο και στο τελωνείο Ευζώνων

Με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας συνεχίζουν τον αγώνα τους αγρότες και κτηνοτρόφοι, έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Στο Τελωνείο της Λάρισας προκειμένου να προχωρήσουν σε τρίωρο αποκλεισμό του κατέφθασαν σήμερα, το πρωί της Δευτέρας, διαμαρτυρόμενοι αγρότες με αφορμή την συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συζήτησης για τις αλλαγές στην ΚΑΠ.

«Κλείνουμε συμβολικά το Τελωνείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελληνοποιήσεις που καλά κρατούν. Καλούμε την Κυβέρνηση να λύσει προβλήματα που ακόμη μπορεί. Ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, το ρεύμα οριζόντια πρέπει να πάει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου κ. Γιάννης Κουτσούκης στο onlarissa.gr.

«Θα συνεχίσουμε και δε πρόκειται να σταματήσουμε αν δεν δικαιωθούμε. Ο πρωθυπουργός έπρεπε να έχει έρθει ήδη» σημείωσε αγρότης.

Με κορναρίσματα τα τρακτέρ πέρασαν μπροστά από το δημαρχείο και στη συνέχεια τοποθέτησαν τα οχήματά τους συντεταγμένα πάνω στην πλατεία.

Να σημειωθεί ότι οι αγρότες αύριο θα επιστρέψουν και πάλι στο μπλόκο του Πλατυκάμπου όπου θα γίνει νέα συνέλευση και θα αποφασισθεί το μέλλον των δρασεών τους, μετέδωσε το larissanet.gr.

Αγωνιστικά αποφάσισαν να διατηρήσουν τα τρακτέρ τους στους κόμβους Ε65 της Καρδίτσας, Πλατύκαμπου Λάρισας, Μεγαλοχωρίου Τρικάλων και Στεφανοβικείου Μαγνησίας, προχωρώντας και σε κινητοποιήσεις, όπως η συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 28 Φεβρουαρίου.

Δυναμικά συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι σε Στερεά και Εύβοια, παραμένοντας και ενισχύοντας τα μπλόκα τους και προχωρώντας σε κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων και άλλες πολύμορφες δράσεις ανέφερε το agro24.gr.

Σε συνελεύσεις που πραγματοποίησαν μετά την επιστροφή τους από το συγκλονιστικό συλλαλητήριο της Αθήνας οι αγρότες στα μπλόκα του Κάστρου Βοιωτίας, της Αταλάντης Φθιώτιδας, στο Μόδι της δυτικής Λοκρίδας και στην Κήρινθο της βόρειας Εύβοιας αποφάσισαν την παραμονή τους στα μπλόκα τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη βδομάδα και τη συνέχιση του αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους, εν όψει των επικείμενων αλλαγών της ΚΑΠ.

Μάλιστα, στο μπλόκο του Κάστρου πήραν απόφαση να πραγματοποιούν καθημερινά, στις 5 μ.μ., κινητοποιήσεις αποκλεισμού της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ενώ σε αντίστοιχη κινητοποίηση προχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής οι βιοπαλαιστές αγρότες στο μπλόκο της Αταλάντης.

Στο μπλόκο της Κηρίνθου, οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της πολύπαθης βόρειας Εύβοιας όχι μόνο αποφάσισαν να παραμείνουν στον δρόμο του αγώνα, αλλά ενίσχυσαν το μπλόκο τους με νέα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Μάλιστα, δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με συνεχείς πολύμορφες δράσεις, όπως μηχανοκίνητες πορείες και αποκλεισμούς του δρόμου Χαλκίδας – Αιδηψού, τόσο στο ύψος του μπλόκου, όσο και σε άλλα κομβικά σημεία.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου συνεχίζει τον δίκαιο αγώνα με τη συμμετοχή στην Πανελλαδική απεργία τη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Στη κινητοποίηση – συλλαλητήριο που οργανώνει το εργατικό κέντρο Λέσβου σε Μυτιλήνη και Καλλονή, ενάντια στη φτώχεια, την ακρίβεια, στο ξεζούμισμα της ζωής μας και ένα χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Σε αυτό το πλαίσιο καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού, να συμμετέχουν και με τα δικά μας αιτήματα στις δύο μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη (πλατεία Σαπφούς) και Καλλονή ( στο πάρκο) την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί.

Τέλος αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα μετέβησαν στο τελωνείο των Ευζώνων προχωρώντας σε αποκλεισμό της διέλευσης των οχημάτων από και προς τη Βόρεια Μακεδονία.

 

Διαφήμιση