Αρχική Ειδήσεις Τζον Κέρι: Το βλέμμα στην 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς στην...

Τζον Κέρι: Το βλέμμα στην 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς στην Αθήνα (Βίντεο)

Ο Τζον Κέρι επεσήμανε ότι μέσα σε 10 χρόνια έχουν γίνει 2.100 ανακοινώσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ενώ το συνολικό ύψος των δεσμεύσεων που έχουν εξασφαλιστεί έχει υπερβεί τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια!

0
Γεραπετρίτης Κέρι
Διαφήμιση

Απόλυτη βεβαιότητα για την επιτυχία που θα έχει η 9η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (Our Ocean Conference), η οποία θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Απριλίου στην Αθήνα, εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή, Τζον Κέρι, μιλώντας σε εκδήλωση στη δεξαμενή σκέψης «Wilson Center» στην Ουάσιγκτον, με τη συμμετοχή και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.

Σύνταξη: ecozen.gr

αρχείο λήψης (1)

Παράλληλα, ο Τζον Κέρι εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς και τόνισε την ανάγκη εμπλοκής της νέας γενιάς στις προσπάθειες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στην ιστορία της Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς, της οποίας ο ίδιος ήταν εμπνευστής ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ το 2014, ο κ. Κέρι τόνισε ότι σκοπός δεν είναι να αποτελέσει ένα ακόμα φόρουμ συζήτησης των προβλημάτων, αλλά να παρακινήσει τους συμμετέχοντες να κάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

«Αυτό επετεύχθη με αξιοσημείωτο τρόπο. Το εύρος των ανακοινώσεων και οι πόροι που έχει δημιουργήσει αυτή η Διάσκεψη την καθιστούν μοναδική στο είδος της», τόνισε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια εξήγησε ότι έχει ξεπεραστεί κάθε αρχική προσδοκία, καθώς μέσα σε 10 χρόνια έχουν γίνει 2.100 ανακοινώσεις, ενώ το συνολικό ύψος των δεσμεύσεων που έχουν εξασφαλιστεί έχει υπερβεί τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τέλος, ο  Τζον Κέρι τόνισε ότι η κρίση του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι άμεσα συνυφασμένη με την κλιματική κρίση, επισημαίνοντας προβλήματα όπως η υπερθέρμανση των θαλασσίων υδάτων, η υπεραλίευση και η θαλάσσια ρύπανση, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες έχουν καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων.

Όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της Διάσκεψης ο ωκεανός παίζει βασικό ρόλο στην ανθρώπινη ύπαρξη, είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την ευημερία μας. Παρέχει τροφή, ρυθμίζει το κλίμα μας και παράγει το μεγαλύτερο μέρος του οξυγόνου που αναπνέουμε. Εξυπηρετεί επίσης μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, υποστηρίζοντας τομείς από τον τουρισμό μέχρι την αλιεία και τη διεθνή ναυτιλία.

Ωστόσο, η υγεία των θαλασσών και των ωκεανών, και ιδιαίτερα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, απειλείται από μη βιώσιμες πρακτικές όπως η απόρριψη θαλάσσιων απορριμμάτων, η άναρχη και λαθραία αλιεία, οι μη βιώσιμες ναυτιλιακές και τουριστικές δραστηριότητες. Για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τη βελτίωση της τρέχουσας κατάστασης των ωκεανών μας, είναι απαραίτητο να ενώσουμε τις προσπάθειες σε παγκόσμια κλίμακα.

Η συνεργασία μεταξύ εθνών, ΜΚΟ, ιδιωτικών φορέων, ακαδημαϊκού κόσμου, επαγγελματικών ομάδων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και άλλων, είναι υψίστης σημασίας για την εφαρμογή αποτελεσματικών λύσεων, την προώθηση βιώσιμων πρακτικών και τη διαφύλαξη της ευαίσθητης ισορροπίας των ωκεανών μας.

Διαφήμιση